NBG, Eurobank, Alpha şi Piraeus Bank au nevoie de 28 miliarde de euro pentru recapitalizare

Internaţional / 24 decembrie 2012

NBG, Eurobank, Alpha şi Piraeus Bank au nevoie de 28 miliarde de euro pentru recapitalizare

Suma necesară recapitalizării principalelor patru bănci din Grecia a urcat la aproape 28 miliarde de euro, după raportarea rezultatelor trimestriale ale grupurilor bancare elene, a relatat ieri site-ul ekathimerini.com, citat de Agerpres.

Astfel, Piraeus Bank a anunţat joi că necesităţile sale de recapitalizare se ridică la 7,3 miliarde de euro, după ce a înregistrat pierderi nete de 629 milioane de euro (833 milioane de dolari) în primele nouă luni din 2012. De asemenea, Piraeus a cerut încă 500 milioane de euro pentru banca recent achiziţionată, ATEbank. National Bank of Greece (NBG) va avea nevoie de 9,7 miliarde de euro, Alpha Bank de 4,6 miliarde de euro şi Eurobank Ergasias de 5,8 miliarde de euro. Astfel, nota de plată pentru recapitalizarea principalelor grupuri bancare elene se ridică la aproximativ 27,9 miliarde de euro.

Vineri, National Bank of Greece a anunţat că a înregistrat pierderi nete de 2,45 miliarde de euro în primele nouă luni din 2012, în timp ce pierderile Alpha Bank s-au ridicat la 711,8 milioane de euro.

De fapt, dependenţa băncilor locale de capitalul de stat depăşeşte 30 miliarde de euro, deoarece NBG, Eurobank, Alpha Bank şi Piraeus Bank au emis deja acţiuni preferenţiale în valoare de 4 miliarde de euro. Capitalizarea lor totală se ridică la 2,6 miliarde de euro.

În 2011, Banca Centrală a Greciei anunţase că instituţiile elene de creditare trebuie să menţină anul acesta un indice de bază de rang 1 (Core Tier 1 ratio) de minim 10%, peste cerinţele stabilite de Autoritatea Bancară Europeană (EBA), de 9%. Pentru a îndeplini aceste cerinţe, grupurile bancare elene au nevoie de 28 miliarde de euro până în 2014.

Guvernul de la Atena intenţiona să discute cu reprezentanţii FMI, UE şi BCE reducerea cerinţelor privind capitalul de bază Tier 1 pentru băncile din Grecia sub 10%, dar nu s-a ajuns la nici un acord. Cu toate aceste oficialii bancari eleni sunt optimişti şi cred că în următoarele luni vor exista iniţiative de reducere a cerinţelor privind capitalul.

Dacă acest lucru se va întâmpla şi condiţiile economice se vor îmbunătăţi, băncile ar putea să-şi majoreze cu succes capitalul, cu participarea sectorului privat, astfel încât să se menţină caracterul privat al băncilor.

Luna trecută, autorităţile de la Atena au dezvăluit termenii planului de recapitalizare a sectorului bancar, potrivit căruia băncile vor emite obligaţiuni convertibile şi acţiuni pentru a îndeplini un raport al capitalului de bază de minim 6%. Potrivit deciziei cabinetului de la Atena, băncile greceşti vor emite noi acţiuni cu un discount de 50% faţă de preţul mediu din ultimele 50 de zile dinaintea emiterii. Bondurile convertibile vor plăti un cupon anual de 7%, cu o creştere progresivă de o jumătate de punct pe an şi vor fi convertite în acţiuni după cinci ani. Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HSFS) va cumpăra toate acţiunile şi bondurile convertibile emise de bănci şi va deveni ce mai mare acţionar la băncile greceşti. HFSF a injectat deja 18,5 miliarde de euro în primele patru mari bănci din Grecia.

Băncile din Grecia au termen până în aprilie 2013 pentru a obţine de pe piaţă fondurile necesare recapitalizării, astfel încât să-şi menţină independenţa administrativă, iar acţionarii lor să poată plăti ajutorul de stat în următorii cinci ani, pentru a recâştiga controlul complet asupra instituţiilor de creditare.

Capitalul băncilor greceşti s-a diminuat după pierderile uriaşe înregistrate în urma programului de restructurare a datoriilor Greciei şi a creşterii creditelor neperformante ca urmare a recesiunii prelungite. Grecia şi creditorii săi internaţionali au stabilit ca o parte din programul de sprijin în valoare de 130 miliarde de euro să fie destinat pentru consolidarea băncilor viabile.

Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România: National Bank of Greece (NBG), care este acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank, care controlează Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATE Bank.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb