National Bank of Greece SA (NBG), al doilea mare grup bancar elen, urmează să vândă mai multe active din Balcani, inclusiv operaţiunile din România, conform declaraţiilor făcute ieri de directorul general Leonidas Fragiadakis, într-un interviu acordat Reuters.
"Suntem pe punctul să anunţăm un cumpărător pentru Banca Românească (n.r. - subsidiara NBG din ţara noastră). Vânzarea va fi finalizată în următoarele luni şi va majora capitalul şi nivelul lichidităţilor grupului", a afirmat Leonidas Fragiadakis, adăugând că tranzacţia beneficiază de consultanţa băncii elveţiene "Credit Suisse".
Cumpărătorul diviziei din România, care are o reţea de circa 110 sucursale, va rambursa şi un împrumut de 550 de milioane de euro pe care Banca Românească l-a obţinut de la NBG, ceea ce va majora nivelul lichidităţilor grupului.
Fragiadakis a precizat că, pe lângă subsidiara din România, NBG va înstrăina şi operaţiunile sale mai mici din Serbia, Albania şi Cipru.
"Peste 90% din restructurarea NBG a fost finalizată. Procesele de vânzare a subsidiarelor sunt în derulare", a adăugat directorul general al băncii elene.
Vânzarea subsidiarelor NBG face parte din planul Comisiei Europene de restructurare a principalelor bănci elene, care vizează majorarea capitalului şi reducerea prezenţei lor peste hotare.
La începutul acestui an, NBG a vândut o participaţie de 99,1% din subsidiara sa din Bulgaria, United Bulgarian Bank, şi din divizia de leasing Interlease EAD către grupul bancar belgian KBC, pentru 610 milioane de euro. De asemenea, în luna iunie 2016, NBG şi-a vândut divizia din Turcia, Finansbank, către Qatar National Bank, pentru 2,7 miliarde de euro.
NBG a mai înstrăinat divizia de private equity NBGI, complexul hotelier Astir Palace şi subsidiara din Africa de Sud. Toate aceste tranzacţii au majorat indicele de adecvare a capitalului Tier-1 al băncii cu 750 puncte de bază, iar NBG va trece fără probleme viitoarele teste de stres din Europa, a declarat Fragiadakis.
Săptămâna trecută, compania olandeză de asigurări EXIN a preluat 75% din divizia de asigurări a NBG, pentru 718 milioane de euro.
Aşa cum fac şi alte bănci din Grecia, NBG şi-a restrâns activităţile prin înstrăinarea de active şi subsidiare străine ca să se concentreze pe piaţa internă. Banii obţinuţi din vânzări sunt destinaţi consolidării capitalului şi lichidităţilor.
După trei runde de recapitalizare, NBG este controlată în proporţie de 40% de fondul elen de salvare a băncilor, HFSF.
1. OTP
(mesaj trimis de Mihai în data de 05.07.2017, 01:01)
De la greci va trece la unguri (OTP)
Ne cotropesc astia!
1.1. Tu esti Mihai sau Iliescu...? (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.07.2017, 05:23)
...Ion Iliescu
1.2. OTP (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de dyp20 în data de 05.07.2017, 09:54)
nu are 110 sucursale in Romania ;)
1.3. interesant... (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de marius în data de 05.07.2017, 10:10)
Parca vad acum titluri pe Antena 3…Banca Romaneasca cumparata de “Banca Ungureasca”
1.4. Exprimarea e usor neclara, intr-adevar... (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de Prostu satului în data de 05.07.2017, 10:41)
... dar cred ca numarul de sucursale se refera la reteaua Bancii Romanesti, nu a cumparatorului.
In ceea ce-l priveste pe-acesta din urma, lucrurile sunt de o oarecare notorietate, cred ca Bursa a mai scris despre asta - petitorii sunt doi, OTP si Banca Transilvania. Banuiesc ca ultima va avea succes - inclusiv din ratiuni, haideti sa le spunem asa, geopolitice.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.07.2017, 14:23)
mai bine se inchidea. o mizerie in minus. oricum, cu aceasta ocazie, multi dintre conationalii nostri super informati in privinta la orice afla cu stupoare ca Banca Romaneasca nu este romaneasca:).