Ne împrumutăm de la americani pentru achiziţia avioanelor F-35

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 22 august

Ne împrumutăm de la americani pentru achiziţia avioanelor F-35

English Version

Guvernul a dat undă verde achiziţiei de armament şi echipamente militare americane în valoare de 12 miliarde dolari, pe bază de împrumut prin mecanismul Foreign Military Financing (Finanţare Militară Externă), oferit de SUA, sumă din care mai bine de jumătate va merge, potrivit unor surse din Ministerul Apărării Naţionale, pentru achiziţia celor 32 de avioane de luptă F-35. Ordonanţa de Urgenţă adoptată în şedinţa de ieri de Cabinetul Ciolacu arată că acest tip de instrument de finanţare a datoriei publice guvernamentale prin modificarea modificarea şi completarea OUG 64/2007 privind datoria publică.

Potrivit unui comunicat de presă al Executivului, înn cadrul mecanismului Foreign Military Financing sunt aprobate fonduri de până la 4 miliarde dolari pentru împrumuturi directe, cu posibilitate de rambursare în 12 ani, după o perioadă de graţie de un an, la o dobândă avantajoasă (apropiată de costul de finanţare al SUA, la care se adaugă o marjă), precum şi fonduri de până la 8 miliarde dolari, atrase prin contractarea de împrumuturi din pieţele financiare, garantate de Guvernul SUA.

Potrivit actului normativ aprobat ieri, vor beneficia de finanţarea respectivă contractele de achiziţie de tehnică/echipamente militare ale MApN, precum şi alte contracte derulate de către companii de stat, care se înscriu în Strategia naţională de apărare şi care ar putea fi eligibile la finanţare în cadrul acestui mecanism.

În Nota de Fundamentare a actului normative se arată că printr-un memorandum din iulie 2024, Guvernul a aprobat iniţierea demersurilor pentru utilizarea mecanismului de finanţare FMF oferit de către SUA în scopul finanţării unor contracte pentru asigurarea capabilităţilor militare pentru ţara noastră. Pentru a putea utiliza facilitatea de împrumuturi directe oferită de SUA în cadrul acestui mecanism în anul 2024, semnarea acordului de împrumut între cele două guverne trebuie să se realizeze până la data de 30 septembrie 2024, iar de aceea Executivul a recurs la procedura ordonanţei de urgenţă.

Surse din Ministerul Apărării Naţionale ne-au transmis că principala achiziţie din împrumuturile care vor fi contractate din FMF se referă cele 32 de avioane de luptă F-35, pentru care sunt necesare 6,5 miliarde dolari. Timpul estimat pentru semnarea primului contract este octombrie 2024 - ianuarie 2025. Restul sumei pe care o putem împrumuta prin mecanismul de finanţare american va fi destinat celorlaltor programe ale MApN de achiziţie de armament şi echipamente militare americane: modernizarea navelor purtătoare de rachete cu sisteme de rachete NSM - lansatoare cu câte 8 rachete NSM pe fiecare NPR (program în valoare de 375 milioane euro), achiziţionarea de nave de patrulare maritimă, drone kamikaze, etc..

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9772
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4781
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2350
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8312
Gram de aur (XAU)Gram de aur360.7290

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb