"Ne scuzaţi, nu trimitem cât furaţi! "

Viviani Mirică
Ziarul BURSA #Miscellanea / 23 ianuarie 2012

"Ne scuzaţi, nu trimitem cât furaţi! "

Protestele-maraton au continuat şi în weekend, în ciuda vremii câinoase.

Vineri seara au fost prezente, în Piaţa Universităţii, circa 500 de persoane. "Sunt mai mulţi jandarmi decât oameni care protestează", "Da, dar e vineri seara, este frig, plouă", comentează doi trecători.

Într-adevăr, faţă de joi seara, cand în punctul zero al protestelor din Capitală s-au strâns circa 5.000 de persoane (inlcusiv oameni aduşi de USL din ţară), prezenţa protes­tatarilor de vineri seară a fost anemică.

"Românii nu cedează, românii protestează!", strigau, în cor, tinerii grupaţi în zona fântânii. Zona Teatrului Naţional a fost, în schimb, locul de predilecţie al pensionarilor şi al persoanelor de vârstă medie.

Secretarul general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Liviu Pop, le-a dat protestatarilor numere de ordine, ca să ştie câţi sunt (cam ciudată preocupare...). Un protestatar ne-a declarat ca a primit bonul 2.125. "Probabil că atâţia s-au perindat în Piaţa Universităţii toată ziua, cei plecaţi fiind înlocuiţi de cei sosiţi", a completat acesta.

"Presa Română, plină de minciună!"

Sloganul de mai sus s-a dovedit a fi unul dintre preferatele protestatarilor din Piaţa Universităţii, alături de "Imagine trucată, într-o presă manipulată", "Jos Băsescu", "USL, PDL, aceeaşi mizerie", "Vă rugăm să ne scuzaţi, nu producem cât furaţi!"

"Aşa-i prietene, zici ceva deştept, comentează cineva, imediat după refrenul < Presa română, plină de minciună >.

Duminică la prânz, televiziunile de ştiri au transmis conferinţa celor de la Asociaţia Suporterilor, care au declarat că membrii unor galerii duşmane pot sta la aceeaşi masă pentru o cauză comună.

Andrei Florin, preşedintele Asociaţiei, a afirmat: "Ce se întâmplă acum la nivel politic este josnic. Tinerii nu au unde să muncească în România, iar, după ce termină facultatea, emigrează. Ţara se vinde bucată cu bucată, dacă luăm cazul Roşia Montană".

Antena 3 s-a mutat imediat pe discursul lui Teodor Stolojan, care vorbeşte despre fluxuri de capital, criza din zona euro, prognozele Băncii Mondiale, ale FMI şi modul în care este afectată România, din care se înţelege că, de fapt, problemele prin care trecem ţin exclusiv de cauze externe.

După numai câteva minute de transmisie, Antena 3 întrerupe dis­cursul politicianului şi îşi continuă e­misiunea de studio, deşi oricare cetăţean ar fi fost, cu siguranţă, mai interesat de ce spun, măcar, microbiştii, decât să vadă în reluare aceleaşi discursuri ale invitaţilor şi aceleaşi imagini obsedante cu ciocnirile de joi şi din prima zi de proteste. Îţi trebuie câteva secunde bune să te dumireşti că imaginile nu sunt din seara precedentă şi că sunt vechi de câteva zile.

Un protestatar prezent la mitingul de sâmbată seara se lamentează:

"Ne-am săturat de discursurile politicienilor. Elena Udrea vorbeşte despre lipsa de comunicare cu populaţia, iar Crin Antonescu, despre necesitatea unui cod deontologic al politicianului. Ei chiar nu înţeleg de ce protestăm sau se fac că nu pricep? Nu avem nevoie de niciun cod deontologic, pentru că există legi care să-i pedepsească pe cei care fură! Aici vorbim despre fapte de corupţie, nu despre lacune de comunicare! Dacă este criză economică internaţională şi nu avem bani, să fure mai puţin!"

Spectacol în Piaţa Universităţii

Protestatarii din zona fântânii de la Universitate au făcut un adevărat spectacol vineri seara.

Microbiştii cer atenţie: "Ridicaţi mâinile! Pumnii sus! (toată lumea ridică pumnii în aer)". "Li (pauză)-ber(pauză)-ta(pauză)-te! Li-ber-ta-te! "(din ce în ce mai repede şi mai tare - toată lumea strigă în cor). "Aplauze!" (Toată lumea aplaudă).

Doi oratori de ocazie, cocoţaţi deasupra tuturor, îndeamnă la sloganuri precum "România, stat poliţienesc", "Băsescu, nu uita, Roşia nu e a ta", "Rezistenţă fără violenţă", "Dacă te ţine, baie de mulţime", "USL, PDL, aceeaşi mizerie", "Săriţi cu toţii şi strigaţi tare că România nu e de vânzare (lumea sare)".

Mai mulţi tineri s-au urcat pe un chioşc de ziare, cu steaguri în mână, ajutând pe orcine vrea să urce. Jandarmii nu reacţionează, stau calmi pe la colţuri şi discută.

Unul dintre cei doi "DJ" strigă la portavoce, acompaniat de mulţimea din jurul său "România!", iar celălalt îi răspunde, împreună cu oamenii din jur: "Trezeşte-te!".

Apoi se duelează în sloganuri, pentru ca, în final, să se aplaude unul pe celălalt, acompaniaţi de mulţime.

Într-o clipă de tăcere şi de plictiseală, unul din oratori intervine: "Sunt aici şi ciumpalace? Să strige toate (fetele încep să strige). Dar ciumpalaci? (băieţii strigă şi ei). Acum împreuunăăă"

Faţă de vineri, atmosfera de sâmbătă seara a fost mai puţin presărată cu astfel de momente de spectacol. Duminică la prânz, oamenii au început să iasă din nou în stradă.

Sute de oameni au protestat week­endul acesta în diverse oraşe ale ţării (Sibiu, Suceava, Cluj, Arad, Constanţa). Din Madrid, circa 100 de români au transmis, în cadrul unui protest, "Ne scuzaţi, nu trimitem cât furaţi!"

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Atentie, cad recorduri !! Liviu Pop a depasit-o (la numarat, bineanteles) pe Roberta !. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb