NECONTRIBUTIVITATEA NAŞTE DISPUTE Impozitarea pensiilor speciale aşteaptă şutul Curţii Constituţionale

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 19 iunie 2020

Impozitarea pensiilor speciale aşteaptă şutul Curţii Constituţionale

Alegerile locale şi parlamentare ce ar urma să se desfăşoare în toamna acestui an şi-au pus amprenta cu privire la impozitarea pensiilor speciale. Dacă iniţial, în urmă cu două zile, a existat aproape unanimitate în Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, pentru impozitarea pensiilor speciale, ieri, în plenul reunit al Parlamentului, senatorii şi deputaţii USR au susţinut că pensiile parlamentarilor nu trebuie impozitate, ci abrogate. Solicitarea lor a fost respinsă de ceilalţi membri ai Parlamentului care au arătat că pensiile respective nu pot fi abrogate, deoarece există decizii ale Curţii Constituţionale care stipulează că un drept câştigat prin aprobarea unei legi nu poate fi ulterior abrogat.

La votul final, impozitarea pensiilor parlamentare a trecut cu 354 voturi pentru, o abţinere şi 43 de parlamentari care nu şi-au exercitat votul.

Dezbaterile au fost aprinse din cauza celor de la USR care i-au acuzat pe social-democraţi şi liberali că proiectul privind impozitarea pensiilor parlamentarilor care modifică legea adoptată cu o zi înainte este un motiv în plus pentru ca respectivele acte normative să fie respinse de Curtea Constituţională a României.

Dan Barna, preşedintele USR a spus: "Prin demersul de astăzi vă asiguraţi că legea de ieri devine neconstituţională. V-aţi gândit să faceţi o combinaţie până trec alegerile ca să rămâneţi cu pensiile speciale. Noi nu vom susţine această şmecherie. Ceea ce faceţi prin această prevedere este ca într-un film cu Sergiu Nicolaescu unde băgaţi un pachet de dinamită la temelia Constituţiei asigurându-vă că CCR va declara neconstituţională această lege. Practic agăţaţi nişte zurgălăi pe care CCR să îi observe şi vă asiguraţi că tot demersul de acum se va întoarce în Parlament. Vă avertizez însă că fiecare demers prin care CCR are ocazia să respingă impozitarea pensiilor speciale va creşte frustarea şi revolta cetăţenilor care vor spune că Parlamentul şi clasa politică nu vor să rezolve această problemă".

Liderul USR a mai spus că, dacă legea impozitării pensiilor speciale va pica la CCR, toţi liderii politici care au susţinut acest proiect are trebui să îşi prezinte demisia.

Alfred Simonis, liderul grupului PSD din Camera Deputaţilor a acuzat inconsecvenţa aleşilor USR care au votat pentru impozitarea pensiilor speciale, dar nu ar dori impozitarea pensiilor parlamentarilor, deşi au votat acest lucru în comisia de statut.

Nemulţumiţi de atitudinea celor din USR au fost şi reprezentanţii liberalilor care susţin că solicitarea lui Dan Barna ar fi dus la blocarea actului normativ votat de Camera Deputaţilor cu o zi înainte.

Florin Roman, liderul deputaţilor liberali a spus: "Colegii noştri de la USR nu au înţeles ce au votat ieri şi, din cauza stării de alertă, au intrat în confuzie generală. (...) Noi vrem ca pensiile speciale să fie tăiate şi prin noua lege vor fi drastic impozitate. Azi nu mai avem pensii speciale pentru parlamentari, ci impozitate cu 85%".

Impozitarea pensiilor speciale a iscat chiar o divergenţă în cadrul Guvernului. Astfel, deşi parlamentarii PNL au votat pentru impozitarea inclusiv a pensiilor militarilor şi poliţiştilor, Nicolae Ciucă, ministrul Apărării Naţionale a criticat măsura adoptată şi a afirmat că pensiile militarilor nu sunt pensii speciale.

Într-o postare pe pagina oficială de Facebook, Nicolae Ciucă arată:

"De la Alexandru Ioan Cuza până în prezent militarii au beneficiat de pensii de serviciu. Îndatoririle legale ale militarilor faţă de ţară continuă şi după ce trec în rezervă, spre deosebire de orice alte categorii de salariaţi. Pe timpul activităţii, militarii au aproape cea mai mică grilă de salarizare dintre bugetari, cu toate că sunt permanent la ordin, stau aproape toată viaţa departe de familie, participă la misiuni de război sau sunt prin poligoane şi, foarte important, au restrânse mai multe drepturi constituţionale".

Ministrul Apărării Naţionale mai spune: "Este foarte important să înţelegem că nu putem schimba regulile fără să analizăm nici sistemul în sine, nici implicaţiile, şi nu mă refer aici doar la cele financiare, ci la întreaga funcţionalitate şi particularitate a sistemului, la resursa umană - pentru că specialiştii se formează în timp, cu efort şi costuri - şi, peste toate, impactul bugetar al acestei modificări nu este relevant în tot ansamblul financiar".

Împotriva impozitării pensiilor speciale s-a pronunţat şi Augustin Zegrean, fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, care a spus că noua măsură încalcă normele Constituţie, care vorbesc despre "justa aşezare a sarcinilor fiscale".

Augustin Zegrean a spus: "Există o cotă unică de impozitare, de 16%, şi atunci cum poţi justifica faptul că unora le aplici impozit 16%, iar altora 85%? Nu se poate justifica în niciun fel, mai ales că articolul 56 din Constituţie vorbeşte despre justa aşezare a sarcinilor fiscale. Prin tăierea pensiilor mari nu cresc pensiile mici, pentru că aceste pensii de serviciu sunt plătite de la bugetul de stat, nu din Fondul Naţional de Pensii, iar banii nu vor merge la ceilalţi. Nu pensiile de serviciu sunt nesimţite, nesimţirea este că celelalte pensii sunt mici.

În niciun caz această lege nu este constituţională, pentru că oamenii trebuie trataţi egal în faţa legii. Şi pensiile de serviciu s-au dat tot în baza unei legi. În România există şi salarii de 20.000 de lei, chiar salarii de 10.000 de euro, dar despre impozitarea suplimentară a acestora nu vorbeşte nimeni. Numai chiaburii de pensionari trebuie stârpiţi".

Magistraţii din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie sunt şi ei nemulţumiţi de impozitarea pensiilor speciale. Corina Corbu, preşedintele ÎCCJ, a spus că "încercările de diminuare a garanţiilor de independenţă ale judecătorilor, mai vizibile astăzi, în forma lor economică, dar nu numai, se repetă cu regularitate şi sunt prilejuri de coagulare a forţelor politice, în ciuda mult proclamatului principiu al cooperării loiale între puterile statului".

Amintim că Înalta Curte şi Avocatul Poporului au atacat la Curtea Constituţională legea adoptată de Camera Deputaţilor în luna ianuarie prin care erau abrogate pensiile speciale ale parlamentarilor, magistraţilor, primarilor, diplomaţilor şi judecătorilor CCR. În urma analizării legii, CCR a decis, în luna mai, că respectivul act normativ este neconstituţional în ansamblul său.

În plus, majoritatea membrilor CCR sunt beneficiari ai unor pensii speciale şi ar exista o incompatibilitate morală să se pronunţe cu privire la această chestiune.

Referitor la impozitarea pensiilor speciale, preşedintele Klaus Iohannis a spus: "În esenţă, este o măsură care trebuie bine judecată. Când legea va ajunge la mine, pentru promulgare, o să mă exprim atunci, fiindcă vreau să citesc în detaliu înainte să fac o afirmaţie publică. Ţin să amintesc tuturor, în acest context, că noi, acum câţiva ani, de fapt, am introdus impozitarea pe venit global ca o măsură de echitate socială, după care s-a renunţat uşor, uşor, din motive evident electorale, la acest impozit pe venit global. Cred că este o discuţie care e un pic mai amplă şi cu ocazia verificării acestei legi o să mai fac câteva afirmaţii".

----------------

Odiseea pensiilor speciale va continua cu un nou episod la Curtea Constituţională. Conform unor oficiali din cadrul CCR, citaţi de g4media.ro, Avocatul Poporului, Renate Weber, a atacat ieri la Curtea Constituţională legea adoptată miercuri de Camera Deputaţilor privind impozitarea cu până la 85% a tuturor pensiilor speciale din România.

Curtea urmează să stabilească un termen de judecată pentru sesizarea transmisă de Weber.

Opinia Cititorului ( 36 )

  1. Am comentat de miercuri că această lege o să fie atacată de doamna Avocat a Specialilor, Puscariasilor și a hoților. Nimic nou sub soare, era de așteptat. Nu înțeleg de nu o pune distinsa doamna direct președintele României, președintele CCR și a Senatului, ne scutea de multe probleme. Dacă nu facem față, o punem și la CE, PE și la comisia de la Veneția. Al dracului de zdreanță basista.

    1. Weberista a mitraliat tot ce misca. Rade putina ca nu e de glumit cu mitraliera Renatington.

    Bun articolul . Foarte bine punctat. Într-adevăr nu reducerea unor pensii vor aduce creșterea altor pensii, ci bunul simt in legiferarea acestora. Nu se poate acorda din pix, unor întregi domenii de activitate pensii pe lipsa contributivității, știu, este dur, dar asta este adevărul, nu se poate. Ce se face acuma este doar o asmutire a pulsului contra Specialilor. O sa ne zică mâine Ciolanul și Lucovid că ei au încercat, însă omul negru , pardon , omul în vișiniu nu a vrut. Mulțumim CCR, mulțumim Dorneanu.

    1. Nu era SIMPLU

      (pentru ca legea dispune pentru viitor ) 

      sa se legifereze ca incepand din 01.8.2020 nu se vor mai acorda pensii speciale, cele ce sunt raman (pana la disparitia "posesorilor") . 

      Observati ca am lasat o perioada rezonabila pentru adoptare.... 

      Juridic beton , moral corect, economic benefic! 

      Tot discriminare!

      Cei care nu iau,dau in judecata statul roman pentru ca nu primesc pensii speciale la fel ca cei care iau. 

      Adevărat legea care include între beneficiarii de pensii de serviciu așa zisul personal asimilat magistraților din Min. Justiției și Parchetul general trebuie modificată pentru că ei nu fac justiție(nu arestează,nu condamnă și nu achită,etc.)ci administrație.La fel includerea că vechime în magistratură a avocaturii că perioada de contribuție la Casa proprie de pensii trebuie abrogată deoarece permite ca după un număr redus de ani efectivi ca magistrat sa poată obține la revenirea în magistratura această pensie fara verificarea din nou a cunoștințelor juridice.

      pensiile speciale au insemnat in 2019 pentru bugetul de stat 9 mld. lei. In conditiile in care doar 25% din aceasta suma este rezultata din contributivitate, inseamna ca 6,75 mld. lei sunt primiti cadou

    Nu trebuie impozitate pensiile „speciale„ ci eliminate. 2000 - 7000 de lei pensie necontribuita e foarte mult in Romania, unde o pensie normala medie e 1400 de lei.

    1. pai atunci sa eliminam orice pensie mare ca sa fie socialismul in floare....

      mai noaptea mintii magistratii si altii au contribuitivitate MARE si atunci in baza "gandirii" tale pensia nespeciala va fi tot mare.....

      si meritata ca nu au dat la sapa sau din gura ca multi pafaristi de aici! 

      sa se elimine pensiile speciale nu cele care sunt mari din cauza contribuitivitatii.daca magistratii si altii au contribuit la sistemul de pensii dublul,triplu sau de n ori,atunci atat sa le fie si pensia.doar ca specialii nu au avut cum sa contribuie triplu in 20-25 de ani fata de un cetatean obisnuit in35-40ani de activitate.

    Si daca da, precum se zice si se scrie, contributivitatea e principiul lui.

    Diferentierile profesionale se fac prin salarii eventual varsta pensionare., si se platesc contributii la ele. 

    S-a creat un fel de elita, cate isi creaza avantaje din banii cetatenilor. 

    Justiția nu a aparut din cer cum zic judecatorii ci au facut-o oamenii pentru nevoile lor. 

    Si acum justitia este stat in stat peste voință cetățenilor ceea ce nu este corect si just.

    Tara, cetatenii hotaresc. 

    1. aici nu e referendum mai popularule, nu cetatenii hotaresc!

      LEGEA decide! Daca vreti parlament cu 19 milioane de membrii .... 

      Atatia imbecili comenteaza fara sa gandeasca o secunda .. 

      DAR "da bine" si asa trebuie (sa ajunga la toata lumea)!! 

      E la fel ca in Europa mai cititi si voi de pensiile OCUPATIONALE din afara care sunt exact specialele de aici! 

      Vrem o "tara ca afara" ,dar sa fim comunistii de ieri cu gandirea lui Marx!  

      Imi este rusine ca sunt concetatean cu "exemplare" populare ca voi ... 

      "Justitia nu a aparut din senin " hal de gandire, "au facut-o oamenii pentru nevoile lor " mai tu esti adevarat? 

      Imi este scarba ca exista "exemplare" ca asta ! 

      De ce sa avem o elita care sa performeze si sa fie retribuita pe masura, mai bine avem o sleahta de imbecili care comenteaza (din ce "crede" ei si ce au auzit la TV sau la strangatorii de voturi) si au pensii egale ... 

      Traiasca socialismul viitorul de aur al omenirii! 

      PS

      Mai vedeti cum e cu contributivitatea asta "afara" dar si aici (ca sunt salarii MARI care duc la pensii pe masura, la asta v-ati gandit asa un piculet : elimini specialele si pensiile raman la fel de MARI ganditorii lui peste) inainte de a da din gura.... 

      Eu nu inteleg de ce te enervezi. Nu stiu de ce ii explici, ,ca oricum nu intelege la felul cum gandeste.

      Sunt convins ca daca era magistrat, parlamentar, etc era cel mai mare sustinator al pensiilor speciale, ca doarel este special. Pentru ca nu este, atunci sa primeasca toti pensia luide 1400 lei 

      Un comentariu de secu.Las-o mai moale cu socialismul.Prin comentariul dvs. ne indreptam spre altceva.Ce este asa de greu sa se calculeze pensiile in functie de contributie la sistem.dar toata contributia, de la primul an pana la ultimul.

      Din ce bani sânt plătiți toți din munca celor prosti care muncesc zi noapte și la pensie 700 de Roni Unii mănâncă cu două mâini iar alții n-au ce pune pe masă .

      Ce au produs pentru ROMÂNIA să i-au pensiile astea Regula 1 dai cu sapa mănânci de nu faci foamea că în evul mediu așa nu mai comentați 

      Teposule, noi nu traim afara, traim in Romania. Aici fiecare leu din cei 70 de mii de ron , platiti, peste cei 6-7 mii, cat poate ca i se cuveneau celui ce a fost sef la puscarie, este scos din buzunarul cuiva. Si in general din buzunarul celor amarati. Daca toti am beneficia de binefacerile unui sistem corect ca "afara" atunci da. In Romania nu ar fi muritori de foame. Dar aici sunt, sunt pensii de mizerie. Si nu ar trebuii sa fie. Si cineva cu o asemenea pensie a comentat revoltat mai sus, ca nu mai vrea asa ceva, ca intre el si seful de la penitenciar nu trebuie sa fie aceasta imensa diferenta. Poate ca omul s-a intrebat ce a facut oare acel sef de penitenciar pentru tara aceasta, sa merite ca romanii sa-i plateasca asemenea sume? Si tu zici ca-I "imbecil" ? Nu este Teposule, este un roman intelept pe care cretinii incearca sa-l prosteasca si sa-l faca sa inchida gura. Insa cei care au citit ce ai scris au stabilit desigur cine este imbecilul de aici. Nu tie, noua romanilor trebuie sa ne fie rusine ca avem printre noi un specimen ca tine.

    "pensiile respective nu pot fi abrogate, deoarece există decizii ale Curţii Constituţionale care stipulează că un drept câştigat prin aprobarea unei legi nu poate fi ulterior abrogat."

    Ba, voi sunteti nebuni? 

    Cum adica, de unde si pina unde, o porcarie ilegala, imorala, neconstitutionala sa fie un drept cistigat? 

    Pai toate privilegiile nobililor francezi au fost "drepturi cistigate" pina a venit anul 1789, cu revolutia lui. Si odata cu aceasta respectivele drepturi nu numai ca nu au mai fost considerate cistigate, ci abuziv si porceste obtinute, multi dintre posesorii lor nefiind nu numai lipsiti de ele, ca si cum niciodata n-ar fi fost, ci si ghilotinati. 

    Porrcii nostri au considerat ca cel mai bin si normal lucru ar fi sa-si acorde niste pensii speciale, adica niste privilegii, ca nobilii de altadata, fiindca ei pot! Iar acum alti porrci, de la CCR, doldora de pensii speciale, unul dintre ei are vreo trei!, au scos-o pe asta cu drepturi cistigate, imposibil de eliminat. Chiar asa mai porrcilor, adica a fost constitutional sa fie legiferate si nu-i constitutional sa fie abrogate? De unde ati scos voi teroria asta, porcilor?

    Si toata lumea cea vestita a tarii se uita indobitocita la ce spun porrcii de la CCR. Este aiuritor cum o tara intreaga a fost indobitocita in halu asta. Cum este posibil asa ceva? Este de necrezut cum Presedintele, Parlamentul, cu Guvernul, Justitia, babilonul de institutii de la nivelul tarii, bugetarimea enorma si ruinatoare de tara, cu asiatenta unei intelectualitati de-a dreptul stupide, au reusit sa indobitoceasca intr-un asemenea hal un popor intreg. 

    1. Foarte buna trimiterea la revoluția Franceză. Bun commentul, ca de obicei. Mă deranjează enorm această nesimțire,acu iese și generalul Ciucălete și mai spune cum au apărat ei tara de covid. Iese și Dorneanu și ne zice că așa scrie in ceruri, nu se poate așa ceva. Dacă aș putea, as anula toate pensiile speciale.

      trist dar adevarat

      ce nu ne convine NU este bine, ce ne place este OK oricare ar fi implicatiile si abuzurile in consecinta... 

      ma asteptam la echidistanta si viziune macar de la unii de aici 

      dar populismul si "justitia morala" este mai presus de democratie si lege  

      "da bine" sa fi de acord  

      daca vorbesti de inginerie si de un pod e la fel daca vorbesti de justitie si legislatie  

      adevarul ca nu poti ridica un pod pe vorbe cum nici nu poti respecta legislatia numai cand vrei tu, dar evident da bine sa spui ca trebuie schimbat ceva  

      stii care e problema "pribeagule": 

      posul cade si democratia se duce dracului daca faci din vorbe (fara sa ai habar) si o respecti NUMAI cum si cand vrei tu "ca asa e moral. normal, etc" 

      DIFERENTA in Romania este ca si intr-un caz si in celalalt avem EXPERTI (fara nici o notiune in domeniu , dar cu moralitate si "gandire" civica) care isi dau cu parerea 

      Vai de copii nostrii cu "revolutionari" ca voi! 

      iese si unul ca tine "deranjat" care daca ar putea ....

      pai zic sa te uiti in buletin si tu si aia hotarati de aici sa vedeti cati anisori aveati in 89 si dupa sa va stergeti un picut la nasuc si la gurile alea pline de inteligenta ....

      dupa pentru ca traiti acum in democratie (asa cum e ea aici, dar tot democratie este) sa RESPECTATI dracului pricipiile democratiei (ca tot vorbesc unii "avizati" de 1789)! 

      Ai dreptate un complet de șapte judecători ne hotărăște soarta nouă votează ce le convine să-l vedem pe domnul președinte ( Iohannis ) cum votează pentru normalitate ?

    Fără SPECIALE, magistrații rădeau toți PENALII - după , 89 - cum au făcut comuniștii cu capitaliștii : așa hoții au băgat RO.. în gard.....

    1. vrei sa fi un pic coerent sa intelegem ce delirezi?

      Fara speciale , fara elite, fara gandire, numai gloata populara si electoratul voios cu pensioare egalute ? 

      Vox populi ! Ce armonie, ce bucuruie, ce tampenie!  

      Vorbim de democratie si capitalism de parca am fi la radio Sputnik! 

      Nu ne convin specialele ca i-au unii(vezi magistrati, politisti, armata, diplomati, functionari ) mai multi bani ca noi, dar noua ne plac infractorii , cocalarii si pitipoancele... 

      Da-i dracului pe aia care sunt cu legea ca i-au prea mult , traiasca infractorii si .... oricat ar fura ei ca aia sunt de ai nostrii!! 

      Ma tot intreb de ce nu va revarsati ura "proletara" pe astia de va fura sau va dau in cap?  

    Impozitarea progresiva atuturor veniturilor ar rezolva definitiv problema .Vinovatul nr 1 este chiar primul ministru ultra demagog ,care joaca un teatru ieftin ,gretos .

    o impozitare CORECTA a veniturilor (inclusiv TOATE pensiile ORICARE ar fi ele , nu numai specialele) este solutia!

    Nu facand abuzuri pentru "indreptarea" unor "inechitati" si nu trecand peste justitie facem justitie, ci procedand ca intr-o democratie adevarata , vezi Suedia de exemplu! 

    Impozitam "echitabil" , dar nu socialist si in consecinta TOATE pensiile !

    CLAR? 

    1. si interesant de coroborat cu 2.1!

    De ce speciale?

    Cunosti foarte bine legislatia intr-un domeniu de activitate , institutile responsabile si de autoritate in acel domeniu , implicit decidentii privati sau de stat si in loc sa "dai drumul la o afacere" tu sau familia ta, ramai angajat pe un salariu la "stat" si iti faci CORECT treaba pana la pensie, in loc sa faci un car de bani pe model contemporan SRL asta pentru ca dpdv juridic NU ai voie sa faci altceva decat functia in care esti angajat sau eventual sa predai cursuri  

    ATUNCI ce ti se pare extraordinar ca esti compensat cu o speciala??? 

    Era mai bine 

    1 sa demisionezi si sa faci inca un SRL in afaceri cu statul (ca de astia nu se plange nimeni) 

    2.sa ramai si sa incalci legea cu consiliere sau relatii in domeniu pe bani grei? 

    Am preferat pe bani, mult mai putini decat in cele doua variante, sa muncesc nu 8 ci 10 ore (2 neplatite)  

    si acum i-au o speciala minora fata de pensiile "privatilor" care se platesc TOT de la buget si se fac asa cum se fac unele,( evident sunt multi care mucesc si ei in sectorul privat AUTENTIC dar pe cale de disparitie in Romania). 

    Va uitati la salariile CRESCUTE acum din educatie si sanatate? Pai ce pensii nespeciale credeti ca o sa i-a? 

    Va doare de pensia mea sau a unui judecator, politist sau militar dar nu va uitati un pic in jurul vostru, sau cum v-ar fi fara noi astia cu specialele? 

    Asi vrea sa va vad 2 luni fara niciun "special" la munca , cum va descurcati voi justitiarilor?

    1. Mai Specialilor, voi chiar credeți că fără voi viața nu merge în direcția potrivită. Nimeni, absolut nimeni nu a vrut sa te oblige la naștere sa devii special. Puteai sa îți faci un SRL și aveai bani de îi întorceai cu furca, nu știu cum dormeai sau daca erai in stare sa faci ceva. Sa îți fie rușine, nu va mai satura Dumnezeu de bani și de foloase de pe urma funcției.

      Te întreb și eu, dacă nu eram noi , ăștia mulți și prosti, doar pentru 2 luni, cine puii mei îți plătea ție și celorlalți speciali speciala??Întreb și eu.  

      Te crezi așa de special crezi că lumea nu s-ar descurca fără voi care vă credeți speciali și o asistentă e specială și un oier e special toți la locul de muncă sânt speciali nu vă mai credeți unii speciali și totul vă revine numai vouă (ciocul mic că e mai bine)

      Bai SMchere, ti se pare corecta acesta exemplificare modesta:

      Valer Doreanu: 

      x leipensie specială 

      x lei pensie specială parlamentar 

      x lei pensie de stat (contributivitate) 

      x lei - salariu CCR 

      x lei - salariu Universitatea Nicolae Titulescu. 

      Nu te intreb de valori ci pur si simplu de cumulul de surse si despre CAND A AVUT TIMP SA LE FACA PE TOATE! 

      Istetule care esti?????

    Intottdeauna au existat caste, speciali, drepturi ,,divine''. Daca sunt asa de speciali, ar trebui sa-si faca propria republica, sa- si plateasca pensiile din tepele speciale pe care si le pot trage unii altora, nu unei populatii intregi, care-i suporta in spinare. Diferenta intre pensia medie si cele speciale sfideaza orice ratiune, inafara de aceea a nesimtirii. Si lupta cu ghiarele, cu aroganta sa pastreze aceste beneficii exorbitante pe spinarea unei populatii sarace. Fac trimitere la ,,alte pensii mari'', care sunt platite din contributii cinstite, nu din ,,drepturi divine''' Cu siguranta ca nu se va mai putea rezolva decat printr- o explozie populara, a celor multi, flamanzi si ,,prosti'', care suporta aceste caste luxoase, ,,elite''' parazite, pe sangele, sudoarea, prostia, neputinta, si suferinta celor simpli.

    De ce nu a luat inițiativa și în cazul pensionarilor normali. Sivei eu lege care prevede majorarea pensiilor cu 40 % . Dar legea nu e lege pentru toată lumea ! Hoții !!!

    În economie, SPECIALUL generează - în RO. - NESPECIAL : țară săracă, fără bani în BUGET cu-n picior în RÂPĂ. Soluție : viceversizarea !!!!

    La ce spune domnul Zegrean despre cota unica de impozitare .Total de acord cu dinsul ,dar la fel de adevarata e si legea contribitivitatii care spune ca pensia se calculeaza in functie de cit ai contribuit nu de functia pe care ai detinuto

    1. Militarii si politistii contribuie la fel ca si ceilalti, dar ei nu beneficiaza de ajutor de somaj. Tot lor, nu li se acorda sporurile legale la nivelul salariului minim pe economie. In plus, militarii nu au voie sa contribuie la pilonul 2 de pensii. Tot in plus, acum cativa ani, au mai contribuit cu inca 5%, "benevol". Tot in plus, au multe drepturi restranse. Tactica asta de atatare impotriva lor e mereu inainte de alegeri la fel. Si ca de obicei, multi nestiutori care ataca.

      Explica-mi si mie care este baza legala, apropo de contributivitate, care stabileste o pensie de 10.000€ pentru un europarlamentari si de ce nimeni nu se plânge că plătește din impozite aceasta suma pentru unul ca basescu ?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb