Creditorii "PSV Company" (fosta "Petromservice") au aprobat, la finele lunii noiembrie, planul de reorganizare al companiei. Planul se bazează pe valorificarea participaţiei PSV la societatea "Geoasset", evaluată la circa 100 milioane de euro. "Au fost demarate deja primele discuţii cu investitorii interesaţi", ne-a declarat Arin Stănescu, administratorul "RVA Insolvency", care se ocupă de insolvenţa PSV.
Ziarul "BURSA" a publicat, recent, în exclusivitate, că "PSV Company" controlează o valoroasă carieră de brucit prin "Geoasset" SRL, societate pe care o deţine în proporţie de 100% şi care are şi licenţa de exploatare pentru zăcământul de la Budureasa. Valoarea enormă a zăcământului este dată de faptul că este unic nu numai în ţară, ci şi în Europa.
Arin Stănescu ne-a precizat: "Valoarea de minim 100 de milioane de euro reprezintă strict participaţia în companie şi reflectă potenţialul afacerii. Nu sunt multe companii internaţionale specializate în această industrie. Noi discutăm cu câteva mari societăţi în acest sens, dar nu am ajuns încă la negocieri concrete. RVA caută investitori sprijinită de departamentul de investiţii al BCR şi de o societate din Londra. Explorarea şi exploatarea brucitului este o activitate complexă şi de durată, care necesită o investiţie uriaşă, dar care aduce profituri substanţiale".
Planul de reorganizare arată că PSV avea planuri mari pentru exploa-tarea zăcământului de brucit, prin investiţii de aproape 178 milioane de euro timp de 20 de ani. Astfel, în jurul minei, au fost proiectate o fabrică de lianţi minerali, o fabrică de produse granulare, o uzină metalurgică de magneziu şi o fabrică de roci pentru construcţii. Profitul brut aferent celor 20 de ani de exploatare este evaluat la 1,3 miliarde de euro. De la intrarea în insolvenţă, în 2009, şi până în prezent, PSV nu a sistat procesul investiţional de la Budureasa, cheltuind peste 2 milioane de euro, ne-a precizat Arin Stănescu.
În reorganizare, PSV nu se concentrează exclusiv pe înstrăinarea afacerii cu brucit.
Compania analizează şi alte oportunităţi pentru că mai poate obţine 25 milioane de euro din vânzarea participaţiilor sale la "Compania de Navigaţie Fluvială Giurgiu Nav" SA (92,53%), "Realitatea Media" (18,74%), "PSV Clima MP" SA (95%), "Dixit Press" SRL (70,8%), "Ana-Maria Press" SRL (99%), "Solar FMI Construct" SRL (61,9%), "Global Video Media" SA (99,99%), "MKB Romexterra Leasing" IFN SA (2,21%), "Management Fulcrum" SRL (98%), "GMG Media Box" SA (99,99%), "PSV Industries" SA (99,85%), "X Oil Grup" SRL (99,99%) şi INSOMAR (99,97%).
Potrivit domnului Arin Stănescu, "RVA" a intensificat şi recuperarea de creanţe, PSV având de recuperat suma totală de 168,4 milioane de lei (39 milioane de euro). Domnia sa ne-a precizat: "Sperăm ca în martie să avem decizia finală a instanţei cu privire la transferul sumei de 32 de milioane de euro de la Petrom. Noi am obţinut în instanţă că Petrom nu este creditor garantat".
"OMV-Petrom", în care statul este încă acţionar important, a preluat, în 2007, mai multe active de la "Petromservice", pentru suma de 328 de milioane de euro. Din aceşti bani, compania a încasat doar 296 de milioane de euro, pentru că 32 de milioane de euro sunt blocaţi, în continuare, într-un cont escrow la banca ABN Amro. Cele 32 de milioane de euro au fost blocate iniţial pentru un an şi jumătate ca garanţie pentru "Petrom" că activele preluate nu au vicii ascunse. Apoi, banii au rămas blocaţi din alt motiv: TVA-ul aferent tranzacţiei nu a mai ajuns la bugetul statului.
"PSV" mai intenţionează să obţină lichidităţi şi din vânzarea bunurilor mobile şi imobile - 28.840.000 lei, la care se adaugă încasări din activitatea curentă (112.999.430 lei).
1. MINERIT
(mesaj trimis de VIJU în data de 19.03.2011, 17:09)
SA DEA DUMNEZEU SA INCEAPA MINA DE LA BUDUREASA.DOAMNE AJUTA!