Neînţelegerile politice au sufocat proiectul "Romgaz-Gazprom"

C.D.
Ziarul BURSA #Politică / 16 aprilie 2008

Neînţelegerile politice au sufocat proiectul "Romgaz-Gazprom"

Acordul semnat de ţara noastră cu Federaţia Rusă, înainte de 2000, care prevedea înfiinţarea unei societăţi mixte, între "Romgaz" şi "Gazprom" nu s-a aplicat din pricina unor neînţelegeri de ordin politic, susţine fostul ministru al Economiei şi Comerţului, Codruţ Şereş şi totodată secretarul general al Partidului Conservator (PC).

Codruţ Şereş a explicat: "În primăvara anului 2006, în timpul vizitei în România a domnului Dimitri Medvedev, vicepreşedinte , am reamintit dorinţa noastră de a constitui această societate mixtă româno-rusă pentru import de gaze ruseşti. Propuneam atunci şi un parteneriat pentru construirea depozitului de înmagazinare de la Roman-Mărgineni. Am discutat apoi această problemă la Moscova, în cadrul Comisiei mixte româno-ruse, şi la Soci cu ministrul rus al economiei, Victor Hristenco. După plecarea mea din minister, în decembrie 2006, nu ştiu dacă au fost continuate aceste demersuri".

În opinia sa, problema importului de gaze, efectuat de ţara noastră din Federaţia Rusă nu se rezumă doar la tergiversarea unui acord co-mercial.

"Problema este că societăţile comerciale româneşti importă gaze din Rusia prin intermediari, în loc să existe o companie mixtă româno- rusă, în care România să fie reprezentată de sau de altă companie de stat", a adăugat Codruţ Şereş, citat de Rompres.

Astfel, importul de gaze naturale rămâne dominat de un monopol, în care două companii mixte ale "Gazprom", deţin monopolul livrărilor de gaze naturale din Rusia către România, a mai precizat fostul ministru.

În ceea ce priveşte privatizarea "Petrom", Codruţ Şereş vede "un contract în care există clauze perfectibile pentru partea română, dar care a primit girul Parlamentului României în 2004 şi care trebuie respectat ca atare".

Totuşi, înfiinţarea fondului social de întrajutorare, la care "Petrom" contribuie cu o parte din fonduri, va contribui substanţial, în opinia lui Şereş, la subvenţionarea familiilor cu venituri reduse pentru plata facturii la gaze naturale.

Toth, la "Romgaz"

Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, l-a nominalizat în funcţia de director general al producătorului de gaze "Romgaz", pe udemeristul, Francisc Toth, fostul director al Sucursalei de intervenţii, reparaţii capitale şi operaţii speciale la sonde (SIRCOSS) Mediaş.

Francisc Toth a fost desemnat în urma unor negocieri purtate de liderii PNL şi UDMR pe tema apartenenţei politice a viitorului director general al companiei de stat "Romgaz".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb