Acordul semnat de ţara noastră cu Federaţia Rusă, înainte de 2000, care prevedea înfiinţarea unei societăţi mixte, între "Romgaz" şi "Gazprom" nu s-a aplicat din pricina unor neînţelegeri de ordin politic, susţine fostul ministru al Economiei şi Comerţului, Codruţ Şereş şi totodată secretarul general al Partidului Conservator (PC).
Codruţ Şereş a explicat: "În primăvara anului 2006, în timpul vizitei în România a domnului Dimitri Medvedev, vicepreşedinte
În opinia sa, problema importului de gaze, efectuat de ţara noastră din Federaţia Rusă nu se rezumă doar la tergiversarea unui acord co-mercial.
"Problema este că societăţile comerciale româneşti importă gaze din Rusia prin intermediari, în loc să existe o companie mixtă româno- rusă, în care România să fie reprezentată de
Astfel, importul de gaze naturale rămâne dominat de un monopol, în care două companii mixte ale "Gazprom", deţin monopolul livrărilor de gaze naturale din Rusia către România, a mai precizat fostul ministru.
În ceea ce priveşte privatizarea "Petrom", Codruţ Şereş vede "un contract în care există clauze perfectibile pentru partea română, dar care a primit girul Parlamentului României în 2004 şi care trebuie respectat ca atare".
Totuşi, înfiinţarea fondului social de întrajutorare, la care "Petrom" contribuie cu o parte din fonduri, va contribui substanţial, în opinia lui Şereş, la subvenţionarea familiilor cu venituri reduse pentru plata facturii la gaze naturale.
Toth, la "Romgaz"
Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, l-a nominalizat în funcţia de director general al producătorului de gaze "Romgaz", pe udemeristul, Francisc Toth, fostul director al Sucursalei de intervenţii, reparaţii capitale şi operaţii speciale la sonde (SIRCOSS) Mediaş.
Francisc Toth a fost desemnat în urma unor negocieri purtate de liderii PNL şi UDMR pe tema apartenenţei politice a viitorului director general al companiei de stat "Romgaz".