NEMULŢUMIŢI DE LEGEA VÂNĂTORII Câteva mii de oieri au protestat în faţa Palatului Parlamentului

Miscellanea / 15 decembrie 2015

Câteva mii de oieri au protestat în faţa Palatului Parlamentului

Actualizare 21:07 Irimescu: "Singura variantă la îndemână este o ordonanţă de suspendare a efectelor Legii vânătorii"

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat în această seară că Legea vânătorii nu poate fi modificată printr-o ordonanţă de urgenţă, însă o variantă rapidă şi "la îndemână" ar fi emiterea unei ordonanţe de suspendare a efectelor acestui act normativ care a stârnit nemulţumirea oierilor.

Într-o intervenţie telefonică la Antena 3, Irimescu a arătat că legea nu se poate modifica prin OUG decât ulterior, punctual, cu un proiect de lege.

"Pentru a acţiona rapid, singura variantă la îndemână este o ordonanţă de suspendare a efectelor legii - şi aceasta cu semne de întrebare, dar sperăm să scăpăm de ele. (...) Foarte important în acest moment este să suspendăm aplicarea pe cele trei puncte sensibile sesizate de oieri", a declarat ministrul Agriculturii.

(S.A.)

----------

Actualizare 18:27 Protestul s-a încheiat, după semnarea protocolului privind modificarea articolelor controversate din Legea Vânătorii

Oierii au încheiat în această seară protestul din faţa Palatului Parlamentului, după semnarea unui protocol între Comisia de Agricultură din Camera Deputaţilor, Ministerele Agriculturii şi Mediului şi Federaţia Agrostar, protocol care parafează modificarea unor articole din Legea Vânătorii, informează surse din presă.

Protocolul are două puncte, primul face referire la modificarea prin Ordonanţă de Urgenţă a celor două articole controversate din Legea Vânătorii, respectiv cele referitoare la păşunat şi la numărul de câini pe care crescătorii de animale îl pot folosi pentru protejarea stânii, iar punctul doi prevede constituirea unui grup de lucru, în perioada următoare, format din cele patru părţi semnatare, care va modifica toate prevederile legale în vigoare cu incidenţă asupra bunei desfăşurări în sectorul agricol.

Preşedintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor, Nini Săpunaru, a declarat marţi că ordonanţa de urgenţă pentru modificarea articolelor controversate din Legea vânătorii ar putea fi emisă până vineri şi luni.

Potrivit lui Săpunaru, rolul unei ordonanţe de urgenţă este "să clarifice anumite chestiuni de urgenţă". "Dacă sunt două-trei articole care deranjează acum, în această perioadă, le rezolvăm acum, repede, restul de articole pe care le acuză avem timp să le discutăm în comisii", a afirmat deputatul.

"Se vor modifica prin ordonanţă de urgenţă articolul cu interzicerea păşunatului şi cel cu numărul de câini pe care crescătorii de animale îl pot folosi pentru protejarea stânii. Celelalte puncte care sunt în revendicări şi care nu cuprind numai legea vânătorii se vor discuta în următoarea perioadă. Vom face un grup de lucru tot cu aceeaşi semnatari: reprezentanţi ai Ministerului Mediului, ai Ministerului Agriculturii, plus membrii din Parlament şi vom modifica legea. Eu nu cred că rămâne nemodificată legea vânătorii şi celelalte legi conexe", a mai spus Nini Săpunaru.

La rândul său, preşedintele Sindicatului Naţional al Crescătorilor de Ovine şi Caprine din România, Marcel Andrei, a subliniat că oierii nu pot fi de acord cu această lege deoarece încalcă flagrant dreptul de proprietate, iar animalele au nevoie de mişcare.

"Nu putem fi de acord cu această lege pentru că ne încalcă flagrant dreptul de proprietate. Se ştie că animalele au nevoie de mişcare. La ora actuală venim după un an de secetă, cu o bază furajeră precară, pentru că nu am reuşit să asigurăm necesarul de furaje pentru a scoate animalele din iarnă, trebuie să le şi plimbăm. Mulţi crescători sunt şi producători agricoli. Dacă are înfiinţată o cultură de porumb nu mai investeşte să o recolteze, preferă să o consume direct animalele. Să nu fie lăsaţi să dispună, atâta timp cât plătesc taxe şi impozite pe acel teren, să dispună după cum cred ce cuviinţă de terenul lor este ceva anormal. Referitor la câini, să ştiţi că fiecare crescător de animale ţine câini în funcţie de necesităţi. La un atac de haită de 4-5 lupi nu ştiu ce poţi să faci la zona de deal cu doi câini, sau la un atac al ursului. Noi vrem ca această lege să fie suspendată", a subliniat preşedintele sindicatului oierilor.

(S.A.)

----------

Actualizare 17:45 Protestul ciobanilor se apropie de sfârşit

Crescătorii de animale se pregătesc de plecare, o mare parte dintre ei urcându-se în autocarele cu care au venit, transmite reporterul nostru la faţa locului.

(S.A.)

------------

Actualizare 17:16 Senatoarea Cristiana Anghel, către unul din crescătorii de oi: "Eşti prost?"

Senatoarea Cristiana Anghel a mers, în acestă după-amiază, la crescătorii de oi care protestează la Palatul Parlamentului, cu mai multe hârtii care, susţine ea, ar fi o propunere a legii contestate de ciobani, iar în timpul discuţiilor i-a spus unui cioban care a rupt foile: "Eşti prost?".

Potrivit Mediafax, Cristiana Anghel a încercat să le arate protestatarilor câteva foi despre care a susţinut că sunt o propunere de abrogare a legii contestate de ei, însă crescătorii de oi i-au spus că nu de hârtii au nevoie.

La un moment dat, unul dintre protestatari a rupt foile şi altul a început să strige, spunându-i senatoarei: "Nu e lege asta, nu e lege", iar Cristiana Anghel a replicat: "Esti prost?".

"Suntem proşti toţi, doamnă, toţi", a afirmat ciobanul, în timp ce altul i-a răspuns senatoarei: "Doamna dragă, de ce ne jigniţi?", Cristiana Anghel răspunzând: "Pentru ca a rupt hârtia".

(A.L.)

---------------

Actualizare 16:26 Guvern: "Legea nu poate fi modificată prin OUG"

Guvernul nu poate modifica o lege iniţiată şi trecută prin Parlament printr-o ordonanţă de urgenţă, a declarat Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

"În legătură cu protestul de azi al oierilor, preşedintele Senatului, domnul Tăriceanu, l-a sunat pe premierul Cioloş informându-l în legătură cu discuţiile care au avut loc şi cu solicitările oierilor, e vorba de modifăcări în legea care reglementează activitatea dânşilor şi domnul Tăriceanu a cerut modificări prin ordonanţă de urgenţă. Premierul a comunicat că o modificare simplă printr-o OUG nu poate avea loc, deoarece este vorba de o lege care a iniţiat-o Parlamentul şi, în consecinţă, Guvernul nu poate face modificări de urgenţă pe aceste legi care au intrat în vigoare pe această cale", a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.

"Pe acest proiect de lege nu se poate emite o ordonanţă de urgenţă. O modificare punctuală pe cele două puncte nu poate avea loc în scurt timp. Putem găsi o altă formulă care să cuprindă revendicările crescătorilor de animale", a adăugat Suciu.

El a precizat că, în această după-amiază, au loc întâlniri între delagaţiile crescătorilor de animale şi secretarii de stat din Ministerul Agriculturii şi Mediului, pentru a se găsi soluţii pentru revendicările protesatatarilor.

"La acestă oră, sau în minutele următoare vor avea loc la nivelul Ministerelor Agriculturii şi Mediului întâlniri între delegaţiile protesatarilor, ciobanilor şi secretarii de stat din ministerele respective, miniştrii sunt la Bruxelles în întâlniri cu omologii lor europeni, dar premierul a solicitat ca aceste întâlniri să aibă loc la nivelul ministerelor cu secretarii de stat pentru a analiza care sunt soluţiile şi revendicăriile şi a înţelege mai exact revendicăriile oierilor. (...) Trebuie găsită o soluţie tehnică şi legală", a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului.

(A.L.)

-------------

Actualizare 15:21 Dragnea îi cere lui Iohannis să solicite reexaminarea "Legii vânătorii"

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, i-a transmis, azi, o scrisoare preşedintelui Klaus Iohannis, în care îi cere să solicite Parlamentului reexaminarea Legii vânătorii, precum şi a celei prin care este interzisă difuzarea în audiovizual a publicităţii la farmacii şi medicamente.

Potrivit unui comunicat de presă, Liviu Dragnea atrage atenţia asupra modificărilor aduse la Legea vânătorii şi a fondului cinegetic, privind extinderea limitării numărului de câini de la cei care însoţeau turmele, la cei care păzesc stânele.

"Iniţiatorii legii au preluat, practic, argumentele vânătorilor, şi anume că prea mulţi câini la stâne afectează animalele sălbatice, dar şi turismul şi vânătoarea. Poate că numărul de câini reglementat prin această lege este unul subdimensionat - dovadă şi protestele ciobanilor -, dar cred că este de datoria noastră să analizăm şi punctul lor de vedere, iar dacă argumentele sunt solide, să procedăm în consecinţă. Pentru că este evident că dezbaterea parlamentară a fost una insuficientă, la momentul adoptării acestor reglementări", susţine Liviu Dragnea.

Liderul PSD susţine că legea este neconstituţională, pentru că interzice păşunatul domestic în perioada 6 decembrie -24 aprilie, pe terenurile pe care le deţin crescătorii de animale, însă permite accesul vânătorilor pe aceste parcele proprietate privată.

"Domnule Preşedinte, consider că soluţia, în acest moment, este la dumneavoastră, aceea de a uza de dreptul de solicitare a reexaminării a acestei legi. Vă garantez că parlamentarii PSD se vor apleca mult mai atent asupra studiului acestei legi şi a impactului său direct faţă de o categorie socio-profesională de cetăţeni", se arată în comunicat.

(A.C.)

---------------------

Actualizare 14:54 Tăriceanu, după discuţiile cu reprezentanţii crescătorilor de animale: "Propun premierului rezolvarea revendicărilor prin OUG"

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a afirmat, astăzi, după discuţiile purtate cu reprezentanţii crescătorilor de animale, că nemulţumirile acestora legate de Legea 149/2015 care modifică Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic 407/2006 vor fi transmise premierului Dacian Cioloş astfel încât acestea să fie rezolvate printr-o ordonanţă de urgenţă, transmit surse din presă.

Tăriceanu a explicat că această ordonanţă de urgenţă trebuie să fie promovată de către Ministerul Mediului, împreună cu Ministerul Agriculturii.

"Există o serie de restricţii legate de dreptul de proprietate pe care îl revendică (reprezentanţii crescătorilor de animale - n.r.), de perioada de stabulaţie, precum şi de folosirea limitativă a numărului de câini de însoţire a turmelor. Aceste revendicări (...) mi se par corecte, dar ele trebuie transpuse în legislaţie. Având în vedere că Parlamentul se apropie de vacanţă, este foarte greu să ne angajăm în faţa reprezentanţilor oierilor cu o rezolvare pozitivă în sensul aşteptărilor pe care le au până la sfârşitul sesiunii. De aceea, le-am propus să vorbesc cu premierul Cioloş, să îi transmit aceste revendicări, cu rugămintea ca ele să fie preluate şi rezolvate printr-o OUG care trebuie să fie promovată de Ministerul Mediului, împreună cu Ministerul Agriculturii. Aceasta este soluţia pe care am găsit-o", a declarat Tăriceanu, potrivit Agerpres.

El a spus că reprezentanţii crescătorilor de animale, însoţiţi de fostul ministru al Agriculturii Daniel Constantin, vor purta o discuţie cu membrii Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaţilor.

"Urmează ca dl. Daniel Constantin, deputat şi fost ministru al Agriculturii, să meargă cu reprezentanţii crescătorilor de animale la Comisia pentru agricultură (din Camera Deputaţilor - n.r.), unde, în mod normal, ar trebui să găsim şi reprezentanţii Guvernului, pentru a le transmite deja aceste lucruri în mod concret. Sperăm într-o rezolvare favorabilă cât mai rapidă", a completat preşedintele Senatului.

(A.L.)

----------------

Actualizare 14:38 Negocierile dintre reprezentanţii crescătorilor de ovine şi parlamentari s-au încheiat

Reprezentant al oierilor: "Nu am fost consultaţi privind modificările legii; Nu se poate aşa ceva"

Un reprezentant al crescătorilor de ovine a declarat, la Parlament, că aceştia nu au fost consultaţi privind modificările a două articole din "Legea Vânătorii", ciobanii fiind împiedicaţi să iasă cu oile la păşunat dupa data de 15 decembrie.

Negocierile dintre reprezentanţii oierilor şi parlamentari s-au încheiat.

"Nu se poate aşa ceva! Venim cu oile la Bucureşti că n-avem ce face cu ele", a spus unul dintre crescătorii de ovine.

(A.C.)

------------------

Actualizare 14:29 PNL vrea să modifice Legea vânătorii, la începutul anului

PNL vrea să depună, în luna ianuarie, un proiect de modificare a Legii vânătorii, urmând ca, până atunci, un grup de lucru să aibă consultări cu societatea civilă şi celelalte grupuri parlamentare, a declarat, azi, liderul deputaţilor PNL Eugen Nicolăescu, conform surselor din presă.

"Vom constitui în perioada următoare un grup de lucru care să discute cu componentele societăţii, cu alte grupuri parlamentare, astfel încât, în ianuarie, să avem un proiect de lege care să modifice actuala Lege a vânătorii, astfel încât, să putem să corectăm (forma actuală a legii -n.r.) şi să intrăm în normalitate", a declarat liderul grupului PNL din Camera Deputaţilor, Eugen Nicolăescu.

Eugen Nicolăescu a afirmat că acest demers se impune, deşi niciun parlamentar PNL nu este iniţiatorul acestei legi, pentru că problema generată de forma actuală a Legii vânătorii este "gravă" şi trebuie rezolvată. El nu a dat însă detalii despre propunerile pe care PNL le are în vedere pentru amendarea legii.

Modificarea legii ar putea fi operată în sesiunea parlamentară din februarie, în condiţiile în care deputaţii şi senatorii intră în vacanţă începând de săptămâna viitoare şi până la 1 februarie.

(A.C.)

-------------------

Actualizare 14:02 Protestatar: "Să vă ferească Dumnezeu de răscoala ciobanilor"

Cei prezenţi au venit cu furci, coase şi topoare.

"Să vă ferească Dumnezeu de răscoala ciobanilor", scandează un oier.

"Am venit să protestăm împotriva legii vânătorii. Este prezent şi Clubul Carpatin împotriva legii 149/2015", a spus o persoană prezentă la manifestaţie.

 Potestatarii fluieră şi huiduie, cântă imnul din trompete şi tobe, agită pancarte pe care se poate citi: "Pe pământul meu sunt stăpând doar eu", "Noi suntem nişte doamne, voi nişte panarame"; "Mai multe soţii la domnul Tăriceanu decât câini la o turmă de oi"; "Eu mereu am să iubesc Carpatinul românesc"; "Nu vă bateţi joc de noi. Noi suntem mai buni ca voi"; "Ciobanul păcălit de urs. Unde e vulpea? În Parlament!"; "Mistreţii, urşii, lupii la locul lor. Noi la locul nostru! Nu ne amestecaţi!".

Un cioban din Mureş ne-a declarat: "Dacă nu se revocă legea o să venim şi mai mulţi. Sunt 100 de autocare pregătite!"

De asemenea, protestatarii strigă "Hoţii, hoţii!", la momentul transmiterii acestei ştiri spiritele fiind destul de încinse, în contextul în care talangele şi vuvuzelele sunt extrem de zgomotoase.

(P.B. şi I.D.)

------------

Actualizare 13:06 Protestatarii au blocat traficul pe Splaiul Independenţei din Capitală

10 persoane au fost primite la negocieri cu parlamentarii

Traficul de pe Splaiul Independenţei din Capitală în zona Piaţa Naţiunile Unite este blocat de către protestatari. Un grup restrâns de oieri protestează în faţa Camerei Deputaţilor iar un grup mai mare protestează pe Calea 13 septembrie din Bucureşti. Aproximativ 10 persoane care repezintă manifestanţii au fost primiţi la negocieri cu parlamentarii.

"Cine sunt parlamentarii ăştia? Cine i-a votat? Nu ştim cine sunt! Nu ne reprezintă. Suntem chinuiţi peste măsură. Ştie cineva cum se ţine o oaie? O vită? Suntem chinuiţi! Cine îi apără pe câinii noştri de la stână (referire la legea care limitează numărul de câini care pot fi folosiţi la o stână, n.r.)? Aştia apără câinii lor de la Bucureşti", a declarat o persoană prezentă la manifestaţie.

(P.B. şi I.D.)

--------------

Actualizare 12:37 Protestatarii au rupt cordonul de jandarmi

Oierii care protestează în faţa Palatului Parlamentului au rupt cordonul de jandarmi care îi ţinea pe aceştia la distanţă de clădirea instituţiei, fiind înregistrate incidente minore, conform televiziunilor de ştiri

(A.C.)

---------------

Reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Agricultură, Alimentaţie, Tutun, Domenii şi Servicii Conexe - Agrostar protestează marţi în faţa Palatului Parlamentului, începând cu ora 12,00, solicitând modificarea unor prevederi din Legea vânătorii, informează Agerpres.

Sindicaliştii consideră că aceste prevederi încalcă grav dreptul la proprietate, interzic înfiinţarea, întreţinerea sau recoltarea culturilor agricole, fără asigurarea protecţiei faunei de interes cinegetic şi limitează numărul de câini pe care crescătorul de animale îl poate deţine, relatează sursa citată.

"Legea 407/2006 a suferit, în decursul timpului, nenumărate modificări, dar odată cu modificările aduse în anul 2015 apare o noutate şi anume aceea că 'pe terenul proprietate crescătorul de animale nu mai poate păşuna'. Concret, articolul 23 din Legea 149/2015 dispune: ' (1) În scopul gestionării durabile a faunei cinegetice, se interzic: ... c) păşunatul animalelor domestice în terenul agricol între 6 decembrie şi 24 aprilie", a declarat recent secretarul general al Agrostar, Horaţiu Raicu.

Potrivit acestuia, legiuitorul nu face altceva decât să încalce dreptul de proprietate statuat de art. 44 din Constituţia României respectiv agricultorilor care cresc animale "li se suspendă dreptul de proprietate".

Pe de altă parte, Agrostar precizează că legiuitorul s-a îngrijit de numărul de câini care pot păzi turma, limitând numărul acestora.

"Este total anormal ca într-un an în care agricultura a fost lovită crunt de secetă, pentru care nici până în acest moment nu s-au acordat despăgubiri, să promovăm un astfel de act normativ, care nu face altceva decât să mai pună o povară în plus pe umerii agricultorilor şi aşa decapitalizaţi. În loc să facem politici agricole durabile, venim cu tot felul de acte normative în măsură să pună piedici", precizează reprezentanţii Agrostar.

Protestele crescătorilor de animale - membrii Agrostar - sunt susţinute şi de Federaţia Naţională PRO AGRO, care condamnă modificările "nedrepte" aduse Legii Vânătorii nr. 407/2006.

Până în prezent, 4.000 de oieri au anunţat că vor participa la proteste.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. foarte tare asta cu mai multe sotii la tariceanu, decat ciobanesti la oi!

    Cine i-a manat, cati caini aveau cu ei, pe noi de ce nu ne-au anuntat?. 

    Mafiotul Sapunaru presedinte al Comisiei pentru Agricultura? a crescut/trait in brazda sa este baiat de bulevard?. 

    Apropos, stiu parlamentarii cati caini pot birui un lup/un urs care ataca stana?

    Am informatii ca la urmatorul protest, va veni si mos Martin. 

    Si cainii din parlament ne afecteaza pe noi;cine preia o initiativa de reducere a numarului lor? 

    O intrebare: nenea care vorbeste la telefon "descoperitul" fara caciula, este cioban sau ce-o fi? nu de alta dar fara caciula ne face breasla de rusine. 

    sublima miscarea brutelor mioritice. Nu-i bai cand ne dispare, petrolul, industria, bancile. Te poti da la orice asset. Insa nu la ciobanescul romanesc. Don't mess with the valachian sheperd.

    De tipul politicienilor români. În mod evident atentează la dreptul de proprietate. Ca și altele existente acum. Nu trebuie negat rolul statului de a proteja arii speciale, dar îngrădiri sau reglementări ale dreptului la proprietate se pot face în condiții bine delimitate. De ex: nu poți duce animalele la păscut în rezervații naturale sau la Cernobâl. Stop. Punct.

    Cum adică să nu pot duce animale la păscut pe terenul meu agricol, undeva în câmp? Ce aberație este asta? Niște ticăloși mafioți, parlamentarii ăștia. Mizerabililor. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb