Neregulile din despăgubiri, dezvăluite acum, sunt doar un aperitiv

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 15 martie 2012

Dorina Danielescu, ANRP: "Am dorit să scot la lumină o serie de lucruri mai puţin transparente din activitatea ANRP".

Dorina Danielescu, ANRP: "Am dorit să scot la lumină o serie de lucruri mai puţin transparente din activitatea ANRP".

Dorina Danielescu, ANRP: Raportul complet urmează să fie publicat, în cel mult două săptămâni

Dorina Danielescu, preşedintele Autorităţii Naţionale a Restituirii Proprietăţilor, a prezentat, marţi, în faţa Guvernului, neregulile din procesul de despăgubire, constatate în urma raportului pe care l-a solicitat Ministerului Finanţelor, în noiembrie 2011, la patru săptămâni după preluarea mandatului.

Doamna Danielescu ne-a declarat, ieri: "Aşa cum am promis în discuţiile cu reprezentanţii asociaţiilor de proprietari, prin acest raport, am dorit să scot la lumină o serie de lucruri mai puţin transparente din activitatea ANRP şi să îi asigur pe foştii propietari că activitatea aces-tie instituţii va fi una în beneficiul lor".

Dorina Danielescu a dorit să le transmită foştilor proprietari un mesaj de deschidere, transparenţă, încredere şi dialog din partea ANRP. Domnia sa şi-a exprimat convingerea că noul act normativ privind implementarea hotărârii pilot (n.r. a CEDO, care a impus statului român să eficientizeze procesul de despăgubire până în luna iulie) va cuprinde soluţii legislative solide şi stabile care să garanteze dreptul previzibil şi efectiv la despăgubire al foştilor proprietari, aşa cum prevede Curtea Europeană.

Preşedintele ANRP a precizat că o echipă de specialişti din cadrul Ministerului Finanţelor a verificat şi evaluat activitatea ANRP şi a execuţiei bugetare: "Evaluarea s-a desfăşurat în perioada 14 noiembrie 2012 - 24 februarie 2012 şi a fost efectuată de o echipă de audit din cadrul Ministerului Finanţelor Publice şi a pornit de la modul de organizare şi funcţionare al ANRP, verificându-se evaluarea sistemului de management şi control intern implementat în cadrul direcţiilor de specialitate din cadrul ANRP, circuitul documentelor, modul de repartizare al dosarelor spre soluţionare, modalitatea de repartizare a acestora în vederea evaluării către evaluatorii autorizaţi, actele doveditoare anexate de către solicitanţi, cronologia înregistrării cererilor, ordinea în care erau efectuate plăţile, etc."

Dorina Danielescu a prezentat cele mai importante aspecte ale auditului în cadrul briefingului de presă de la Guvern, urmând ca Raportul final să fie publicat pe site-ul ANRP în cel mult două săptămâni.

Preşedintele Autorităţii a subliniat, însă, faptul că este un moment foarte important în evoluţia procesului de reformare a cadrului normativ privind retrocedarea proprietăţilor şi de acordare a despăgubirilor.

Domnia sa ne-a mai spus: "Vreau să subliniez faptul că acest raport nu este o anchetă ci, aşa cum exprimă şi noţiunea generică de audit, reprezintă < o examinare profesională a unor informaţii, date şi situaţii semnalate în vederea exprimării unei opinii responsabile şi independente, prin raportarea la un criteriu ( standard ) de calitate >.

Astfel, în urma concluziilor finale se vor stabili foarte clar măsurile care trebuie luate, în funcţie de gravitatea abaterilor constatate şi prejudiciul cauzat".

Forumul Civic Românesc i-a transmis Dorinei Danielescu, în luna noiembrie, o scrisoare prin care îi solicita o analiză a numelor beneficiarilor celor mai mari titluri de conversie şi datele aferente acestora (număr de dosar, data înregistrării la ANRP şi data soluţionării - primirea de acţiuni la Fondul Proprietatea respectiv numerar), precum şi verificarea dacă aceştia sunt proprietari de drept, respectiv cesionari.

Dorina Danielescu ne-a declarat: "Nu mai este un secret, că am întreprins deja o serie de evaluări interne inclusiv care să verifice aspectele semnalate de către foştii proprietari cu privire la activitatea ANRP. În măsura în care se va constata că personale se fac vinovate de încălcarea Regulamentului de ordine interioară sau, mai grav, de abateri cu caracter penal, voi sesiza organele abilitate".

Guvernul a decis, marţi, suspendarea pentru şase luni a emiterii titlurilor de despăgubire pentru proprietăţile naţionalizate de regimul comunist.

Referitor la compatibilitatea acestei decizii cu hotărârea CEDO, doamna Danielescu ne-a spus: "Am avut o discuţie cu doamna Subsecretar de Stat Irina Cambrea, Agentul Guvernamental al României la CEDO care a plecat imediat după şedinţa de Guvern la Strasbourg şi urmează să vedem în zilele următoare care vor fi aprecierile Curţii Europene în contextul implementării hotărârii pilot CEDO".

Dorina Danielescu a spus, după şedinţa de Guvern de marţi, că s-a constatat că există 38.000 de dosare nesoluţionate pentru perioada 2005-2011, dintre care 21.000 nu au fost repartizate în lucru.

Preşedintele ANRP a mai menţionat că în 80% din cazuri, la dosare, nu sunt ataşate certificate din care să rezulte calitatea de moştenitor.

O altă problemă cu care se confruntă instituţia ţine de modul în care au fost repartizate dosarele. "În urma controlului efectuat am descoperit că dosarele erau repartizate aleatoriu, neexistând criterii de repatizare", a subliniat doamna Danielescu.

De asemenea domnia sa a spus că unii despăgubiţi au prezentat certificate medicale pentru a grăbi plăţile.

Însă, diagnosticele invocate erau ridicole. Printre acestea, doamna Danielescu a menţionat "tahicardie, infecţii urinare, fost fumător".

Certificatele medicale constituie o prioritate pentru plata despăgubirilor.

Preşedintele ANPR a mai spus că, în 2008, Curtea de Conturi a efectuat un control, în urma căruia s-a descoperit că un număr de 688 de dosare au fost supraevaluate şi constituie prejudiciu la bugetul de stat.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. cele spuse de dna presedinte anrp sunt cunoscute de f multi ani . dansa poate lua fata doar celui neinteresat de materia respectiva , consumatorului comun de stiri cotodiene .

    singurul lucru important este punctul de vedere al cedo care sper sa nu cedeze .

    termenul pe care cedo l-a dat 3+18 = 21 luni x 30,41 zile = cca 638 zile a fost suficient pentru guvern pentru a rezolva problema . acum e timpul sanctiunilor , al excluderii romaniei din conventie , al suspendarii platilor ue catre romania , a izolarii romaniei - base , mru si nici un alt demnitar roman nu mai au ce cauta la bruxelles sau la strasbourg pana nu rezolva problema , toti romanii trebuie scosi din parlamentul european . 

    1. Asa cum sa relatat tot ce s-a realizat in aceasta institutie a fost premeditat de guvernele care au numit factoriide conducere. Activitatea institutiei nu trebuia suspendata pentru faptul ca se aduc prejudicii in continuare fostilor proprietari.. Daca exita aceste nereguli ele trebuie anchetate si cei raspunzatori santionati penal simaterial prin sechestrarea imediata aaverilor. PROCESUL DE RETROCEDARE NU TREBUIE BLOCAT DE FIECARE SITUATIE CREEATA ARTIFICIAL SI NUMAI ASA SE POATE RESTABILI INCREDEREA IN INSTITUTIA STATULUI ROMAN.

    Asa ne trebuie daca am fost "mai putin destepti",multumita guvernului Tariceanu.Ungurii au fost mai destepti sau poate mai putin excroci.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb