Agenţiile ONU avertizează că retragerea sprijinului umanitar pune în pericol progresele fragile obţinute în combaterea mortalităţii materne

M.P.
Miscellanea / 7 aprilie

Agenţiile ONU avertizează că retragerea sprijinului umanitar pune în pericol progresele fragile obţinute în combaterea mortalităţii materne

În prezent, femeile au şanse mai mari ca oricând să supravieţuiască sarcinii şi naşterii, potrivit unui nou raport important lansat astăzi, transmis redacţiei într-un comunicat. Totuşi, agenţiile Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) atrag atenţia asupra riscului de regres semnificativ, pe măsură ce reducerile fără precedent ale ajutoarelor externe încep să producă efecte la nivel mondial.

Lansat cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii , raportul ONU Trends in maternal mortality [Tendinţele mortalităţii materne], arată o scădere globală cu 40% a deceselor materne între 2000 şi 2023, datorată în mare parte accesului îmbunătăţit la servicii esenţiale de sănătate. Cu toate acestea, raportul evidenţiază că ritmul îmbunătăţirii a încetinit considerabil după 2016, iar în 2023 se estimează că aproximativ 260.000 de femei au murit din cauza complicaţiilor din timpul sarcinii sau naşterii, echivalentul unui deces matern la fiecare două minute, potrivit comunicatului.

Raportul apare într-un context în care reducerea sprijinului umanitar are un impact sever asupra serviciilor esenţiale de sănătate în multe regiuni ale lumii, forţând statele să renunţe la servicii vitale pentru sănătatea maternă, neonatală şi a copilului. Aceste reduceri au dus la închiderea unităţilor medicale şi a unor pierderi de personal medical, perturbând totodată lanţurile de aprovizionare cu produse şi medicamente vitale, precum tratamente pentru hemoragii, preeclampsie şi malarie, cauze principale ale deceselor materne.

Fără acţiuni urgente, agenţiile avertizează că femeile însărcinate din mai multe ţări vor avea de suferit, în special cele din zonele afectate de crize umanitare, unde rata deceselor materne este deja alarmant de ridicată.

"Deşi acest raport oferă motive de speranţă, datele subliniază şi cât de periculoasă rămâne sarcina în multe părţi ale lumii, în ciuda faptului că există soluţii pentru prevenirea şi tratarea complicaţiilor care provoacă majoritatea deceselor materne", a declarat Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Director General al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). "Pe lângă asigurarea accesului la îngrijire de calitate în timpul sarcinii, este esenţial să consolidăm sănătatea de bază şi drepturile reproductive ale femeilor şi fetelor, factori care susţin şansele acestora la o sarcină şi o viaţă sănătoase după naştere."

Raportul oferă şi prima evaluare globală a impactului pandemiei de COVID-19 asupra supravieţuirii materne. Se estimează că în 2021, 40.000 de femei în plus au murit din cauza complicaţiilor legate de sarcină sau de naştere, numărul total crescând la 322.000, faţă de 282.000 în anul precedent. Această creştere a fost cauzată nu doar de complicaţiile directe provocate de COVID-19, ci şi de o întrerupere generalizată a serviciilor de maternitate. Acest lucru evidenţiază importanţa menţinerii acestor servicii în timpul pandemiilor şi altor situaţii de urgenţă, subliniind că femeile însărcinate au nevoie de acces constant la îngrijiri de rutină şi la asistenţă de urgenţă disponibilă permanent, se precizează în comunicat.

"Când o mamă moare în timpul sarcinii sau naşterii, şi viaţa copilului ei este în pericol. Mult prea des, ambele vieţi sunt pierdute din cauze pe care ştim cum să le prevenim", a declarat Catherine Russell, Director Executiv al UNICEF. "Reducerile globale de fonduri destinate serviciilor de sănătate expun mai multe femei însărcinate la riscuri, mai ales în zonele fragile, limitându-le accesul la îngrijirea esenţială din timpul sarcinii şi la sprijinul necesar în momentul naşterii. Lumea trebuie să investească urgent în moaşe, asistente şi lucrători sanitari comunitari pentru ca fiecare mamă şi copil să aibă o şansă la viaţă şi sănătate."

Raportul evidenţiază inegalităţi persistente între regiuni şi ţări, precum şi progrese inegale. Mortalitatea maternă a scăzut cu aproximativ 40% între 2000 şi 2023, Africa Subsahariană înregistrând progrese semnificative şi fiind una dintre cele trei regiuni ONU, alături de Australia şi Noua Zeelandă, şi Asia Centrală şi de Sud, care au cunoscut scăderi importante după 2015. Cu toate acestea, confruntându-se cu rate ridicate ale sărăciei şi numeroase conflicte, regiunea Africii Subsahariene a reprezentat în continuare aproximativ 70% din totalul deceselor materne globale în 2023.

Progresul în reducerea mortalităţii materne a încetinit, stagnând după 2015 în cinci regiuni: Africa de Nord şi Asia de Vest, Asia de Est şi Sud-Est, Oceania (excluzând Australia şi Noua Zeelandă), Europa şi America de Nord, precum şi America Latină şi Caraibe.

"Accesul la servicii de sănătate maternă de calitate este un drept, nu un privilegiu, şi avem cu toţii responsabilitatea urgentă de a construi sisteme de sănătate bine finanţate care să protejeze viaţa fiecărei femei însărcinate şi a fiecărui nou-născut", a spus Dr. Natalia Kanem, Director Executiv al UNFPA. "Prin consolidarea lanţurilor de aprovizionare, a forţei de muncă în domeniul moaşelor şi a datelor detaliate necesare pentru a identifica persoanele cele mai expuse riscului, putem - şi trebuie - să punem capăt tragediei deceselor materne evitabile şi impactului lor devastator asupra familiilor şi societăţii."

Potrivit raportului, femeile însărcinate care trăiesc în situaţii de urgenţă umanitară se confruntă cu unele dintre cele mai mari riscuri la nivel global. Aproape două treimi din decesele materne la nivel mondial au loc în ţări afectate de instabilitate sau conflict. Pentru femeile din aceste regiuni, riscurile sunt uriaşe: o fată de 15 ani are un risc de 1 la 51 să moară din cauze care ţin de maternitate în cursul vieţii, comparativ cu 1 la 593 în ţările stabile. Cele mai ridicate riscuri se înregistrează în Ciad şi Republica Centrafricană (1 la 24), urmate de Nigeria (1 la 25), Somalia (1 la 30) şi Afganistan (1 la 40).

În afară de asigurarea serviciilor esenţiale în timpul sarcinii, naşterii şi perioadei postnatale, raportul subliniază importanţa eforturilor de îmbunătăţire a sănătăţii generale a femeilor prin acces extins la servicii de planificare familială, precum şi prin prevenirea afecţiunilor subiacente precum anemia, malaria şi bolile netransmisibile care cresc riscurile. Este, de asemenea, esenţial ca fetele să îşi continue educaţia, iar femeile şi fetele să deţină cunoştinţele şi resursele necesare pentru a-şi proteja sănătatea.

Este nevoie de investiţii urgente pentru a preveni decesele materne. Lumea nu este în prezent pe drumul pe care trebuie să se afle pentru atingerea obiectivului de dezvoltare durabilă al ONU privind supravieţuirea maternă. La nivel global, rata mortalităţii materne ar trebui să scadă cu aproximativ 15% anual pentru a atinge obiectivul din 2030, o valoare semnificativă faţă de rata actuală de scădere de doar 1,5% pe an, se mai menţionează în comunicat.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte

PREŢUL SĂNĂTĂŢII

danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

07 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9774
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5431
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3277
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8379
Gram de aur (XAU)Gram de aur442.3381

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb