Nervozitate pe pieţe: euro se depreciază

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 7 martie 2012

Nervozitate pe pieţe: euro se depreciază

Modul de calcul al Libor ar putea fi revizuit

Euro s-a depreciat ieri, pe pieţele externe, consemnând nivelul minim al ultimelor două săptămâni faţă de dolar, în condiţiile în care investitorii se tem în privinţa situaţiei datoriilor din zona euro şi a economiei globale.

Investitorii sunt îngrijoraţi că Grecia nu va reuşi să finalizeze până în 8 martie acordul privind restructurarea datoriei prin schimbul de obligaţiuni cu deţinătorii privaţi. În plus, Eurostat a anunţat că economia europeană a scăzut în ultimul trimestru din 2011, ceea ce a avut un impact negativ asupra dinamicii monedei unice. Conform datelor oficiale, PIB-ul zonei euro, dar şi cel al Uniunii Europene au scăzut cu 0,3% în ultimele trei luni din 2011, comparativ cu trimestrul al treilea.

Euro a coborât cu 0,7% la ora 10.48, pe piaţa din New York, ajungând la 1,3120 dolari. Cursul este cel mai redus din 16 februarie până în prezent.

Pe de altă parte, autorităţile britanice şi grupurile bancare discută pe marginea unei posibile revizuiri a modului de calcul şi de reglementare a dobânzilor interbancare, ca urmare a acuzaţiilor de manipulare a pieţei de profil, care au generat anchete în America de Nord, Europa şi Japonia. Reuniunea în acest sens a avut loc luni, potrivit anunţului făcut, ieri, de Asociaţia Bancherilor Britanici (ABB), care a menţionat: "Am luat în discuţie viitoare reglementări şi evoluţii de piaţă privind dobânda Libor (n.r. London Interbank Offered Rates)". ABB a precizat că autorităţile de reglementare şi băncile vor să iniţieze, acum, "discuţii tehnice" cu participanţii la piaţa de profil, cu privire la viitoarele evoluţii ale Libor.

Regândirea sistemului va lua în calcul schimbări precum impunerea din 2015 a unor noi cerinţe la nivel global privind lichidităţile băncilor.

"Ca parte a unui proces normal de analiză a Libor, mai multe bănci contributoare s-au întâlnit pentru a lua în calcul evoluţiile viitoare ale pieţei şi reglementărilor, precum reguli ce privesc lichiditatea, cu relevanţă pentru parametrii măsuraţi de Libor", au declarat reprezentanţii ABB.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb