Netanyahu: "Iranul încearcă să fabrice bombe nucleare pentru a distruge Israelul"

S.B.
Internaţional / 28 octombrie

Netanyahu: "Iranul încearcă să fabrice bombe nucleare pentru a distruge Israelul"

Iranul încearcă să fabrice bombe nucleare pentru a distruge Israelul şi ulterior ar putea ameninţa întreaga lume, a declarat luni la Ierusalim premierul israelian Benjamin Netanyahu, informează Agerpres.

"Iranul face eforturi pentru a produce stocuri de bombe nucleare cu scopul de a distruge Israelul, încărcate pe rachete cu rază lungă de acţiune", şi "ar putea ameninţa lumea întreagă, în orice loc", a afirmat şeful guvernului israelian în Knesset (parlament).

Acesta a asigurat totodată că doreşte să continue eforturile de normalizare a relaţiilor diplomatice cu ţările din Orientul Mijlociu, pe baza aşa-ziselor acorduri Abraham, pentru a "ajunge la pace cu alte ţări arabe".

"Aspir la continuarea procesului pe care l-am început acum câţiva ani cu semnarea istorică a acordurilor Abraham pentru a ajunge la pace cu alte state arabe. (...) Am semnat patru acorduri de pace, subliniez, pace pentru pace (...) cu ţări importante din Orientul Mijlociu. Acestea şi altele văd clar loviturile pe care le dăm celor care ne atacă, axa Răului iranian", a spus Netanyahu.

Acordurile negociate de SUA în 2020 au fost urmate de stabilirea de relaţii oficiale între Israel şi Bahrein, Emiratele Arabe Unite, Maroc şi Sudan, creând speranţe de normalizare a relaţiilor şi cu Arabia Saudită, unul din cei mai importanţi jucători regionali.

Arabia Saudită, care nu recunoaşte statul evreu, a lansat în 2020 negocieri vizând apropierea de Israel, dar le-a pus capăt după declanşarea războiului din Gaza, în urma atacului mişcării palestiniene islamiste Hamas pe teritoriul Israelului din 7 octombrie 2023, urmat de represaliile armatei israeliene, aminteşte AFP.

Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a apreciat la rândul său luni într-un comunicat că loviturile israeliene de sâmbătă asupra Iranului au "schimbat echilibrul de forţe" între cele două ţări, inamici declaraţi.

Israelul a atacat sâmbătă dimineaţa instalaţii militare din Iran ca răzbunare pentru un atac cu rachete al Iranului din 1 octombrie pe teritoriul său şi pentru atacurile mişcărilor islamiste susţinute de regimul de la Teheran - Hamas în Fâşia Gaza şi Hezbollah în Liban. Armata israeliană a vizat în aceste atacuri instalaţii de producţie de rachete şi baterii de rachete sol-aer, precum şi alte sisteme aeriene din Iran.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “CSR şi sustenabilitate”
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

28 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9735
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5981
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3070
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9688
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6543

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb