Guvernele din ultimii trei ani au respectat angajamentul luat faţă de partenerii din NATO şi au alocat câte 2% din Produsul Intern Brut pentru înzestrarea Armatei Române. Din păcate, aşa cum v-a arătat în articolele publicate de Ziarul BURSA, aceste sume nu au fost cheltuite din cauza problemelor privind achiziţia publică a unor lucrări sau pe fondul nerespectării obligaţiilor contractuale de offset de către unele dintre companiile cărora le-au fost atribuite contractele.
Această situaţie a fost consemnată şi de Niculae Bădălău, ministrul Economiei Naţionale, cu prilejul conferinţei de bilanţ pe care a susţinut-o, ieri, la sediul ministerului de resort.
Bădălău a declarat: "Este neplăcut că anul trecut doar 4% din dotările necesare Armatei Române a fost asigurat de industria de apărare din ţara noastrtă. Noi avem capacitatea de a asigura Armatei Române şi celorlaltor servicii arme moderne cu care ostaşii să facă faţă provocărilor din teatrele de operaţiuni, dar este necesar ca Ministerul Apărării Naţionale să se orienteze şi către industria de apărare din ţara noastră".
El a spus că este inadmisibil ca industriile de apărare din alte state membre NATO şi UE să asigure 60% din nevoile propriilor armate, în timp ce la noi se asigură doar 4%.
Ministrul economiei a spus că un factor important în dezvoltarea industriei de apărare este şi faptul că în acest an profitul pe care fabricile de armament îl vor realiza va rămâne la acestea pentru modernizare şi retehnologizare, pentru ca produsele româ-neşti din acest domeniu să fie competitive atât pe piaţa internă, cât şi pe cea externă. Bădălău a precizat că printre fabricile modernizate se numără uzinele de armament de la Sadu, de la Cugir şi noua fabrică de pulberi de la Fâgărăş, pentru ultimul obiectiv urmând a fi negociate cu partenerul american, în perioada 5-7 august, condiţiile pentru începerea activităţii. De asemenea, el şi-a exprimat speranţa că în acest an MApN va ajunge la un acord cu partenerii americani pentru semnarea unui contract privind elicopterele de luptă ce vor fi realizate, în parte, la IAR Braşov şi că, în următoarele două săptămâni conducerea Ministerului Apărării va semna şi contractul de la Avioane Craiova SA pentru modernizarea avionului de luptă IAR Şoim 99.
Declaraţiile ministrului Economiei vin după ce, la începutul acestei luni, cu prilejul unei conferinţe de presă, Gabriel Leş, ministrul Apărării Naţionale susţinea că dezvoltarea industriei de apărare nu intră în atribuţiile Armatei Române, ci ale Ministerului Economiei. Tot cu acelaşi prilej, Gabriel Leş susţinea că fabrica de armamanet de la Cugir, care de o perioadă bună produce pe stoc, se află în această situaţie din cauza faptului că nu îşi corelează activitatea cu nevoile Armatei Române.
Politica de achiziţii de la nivelul MApN nu este conformă cu dorinţele celor de la Ministerul Economiei şi cu cele ale Companiei Naţionale Romarm SA. De aceea, Niculae Bădălău şi cei de la Romarm au iniţiat un proiect legislativ prin care va fi amendată legea 232/2016, pentru ca tot ce se fabrică în industria de apărare din ţara noastră să nu mai fie importat de Ministerul Apărării Naţionale.