NICOLAE CINTEZĂ, BNR: Cel mai scăzut nivel al solvabilităţii din sistemul bancar local - 9,38%

Ana Săbiescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 10 martie 2009

Nicolae Cinteză

Nicolae Cinteză

Cel mai scăzut nivel al solvabilităţii din sistemul bancar din ţara noastră este de 9,38%, cu 1,38 puncte procentuale peste nivelul minim impus de reglementările Băncii Naţionale a României, ne-a spus domnul Nicolae Cinteză, directorul direcţiei de supraveghere din cadrul BNR.

În prezent, nivelul minim al solvabilităţii unei bănci este de 8%, iar ecartul de cel puţin patru puncte procentuale dintre acest nivel şi media pieţei - 12,34% - nu poate decât să ne ofere încrederea că, cel puţin potrivit raportărilor, sistemul bancar din ţara noastră este unul solid.

Odată cu publicarea rezultatelor financiare pe anul 2008, multe bănci şi-au prezentat şi nivelul solvabilităţii, fiind foarte încântate de faptul că se află peste sau foarte aproape de media pieţei.

Bank Leumi România a prezentat un nivel al solvabilităţii de aproximativ 24%, extrem de ridicat faţă de medie. Raiffeisen Bank şi BRD - Groupe Societe Generale au raportat solvabilităţi de 11%, respectiv 12%. Dintre băncile cu capital românesc, CEC Bank a înregistrat o solvabilitate de peste 16%, iar Banca Transilvania un nivel de peste 15%.

Totuşi, dacă majoritatea băncilor care şi-au prezentat solvabilitatea se mândresc cu faptul că aceasta este ridicată, ne întrebăm care sunt băncile cu o solvabilitate apropiată de minim. Una dintre soluţii ar fi să ne gândim care au fost băncile care au întreprins majorări ale capitalului social în ultima parte a anului trecut.

La începutul lunii februarie şi viceguvernatorul BNR, Cristian Popa a confirmat faptul că sistemul bancar românesc este extrem de solid, adăugând că nivelul solvabilităţii s-a îmbunătăţit cu jumătate de punct procentual în decembrie 2008 comparativ cu finalul lunii septembrie.

Raportul de solvabilitate europeană (RSE) este cel mai cunoscut indicator prin care este cuantificată prudenţa bancară şi are ca scop principal garantarea capacităţii instituţiilor de credit de a face faţă unei situaţii în care debitorii dau faliment şi de a atenua inegalităţile concurenţiale dintre diferite sisteme naţionale.

RSE se calculează ca raport procentual între fondurile proprii ale băncii, pe de o parte, şi activele bilanţiere şi extrabilanţiere ponderate cu un coeficient de risc, pe de altă parte.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb