Banca Naţională a României (BNR) urmează să sesizeze Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) cu privire la vânzarea a aproape 9,96% din acţiunile Băncii Comerciale Carpatica (BCC) de către Corneliu Tănase, ne-a declarat directorul Direcţiei Supraveghere din cadrul Băncii Centrale, Nicolae Cinteză.
Domnia sa ne-a explicat că BNR are suficiente dovezi pentru a extinde grupul de acţionari BCC care acţionează concertat, cu includerea celor doi cumpărători ai titlurilor vândute de Corneliu Tănase.
Banca Centrală suspectează şi că, prin operaţiunile în cauză, ar fi avut loc o manipulare a pieţei de capital, pentru că domnul Tănase le-ar fi oferit celor doi resursele necesare pentru cumpărarea acţiunilor în cauză, ne-a mai precizat Nicolae Cinteză.
Şeful Supravegherii din BNR ne declarase, miercuri, că instituţia analiza vânzarea realizată săptămâna trecută.
Săptămâna trecută, BNR a suspendat drepturile de vot ale lui Ilie Carabulea şi Corneliu Tănase şi le-a interzis acestora să mai cumpere titluri BCC.
Motivaţia, în cazul lui Carabulea, a fost că nu mai îndeplineşte criteriul de reputaţie, din punct de vedere al integrităţii, din cauză că a suferit o condamnare la închisoare, iar în prezent, este cercetat penal, în "cazul Carpatica Asig", în timp ce, pentru Tănase, justificarea a fost că acţionează concertat cu omul de afaceri.
Miercuri, cei doi fii ai lui Ilie Carabulea, Ilie Tudor Carabulea şi Nicolae Oprea Carabulea, au cumpărat, fiecare, câte 352.000 acţiuni ale Băncii Carpatica.
Ieri s-a realizat o tranzacţie de tip Deal cu 13 milioane titluri BCC, tranzacţia fiind în valoare de 832.000 lei.
Ilie Carabulea rămâne în arest, după ce Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a admis, miercuri, contestaţia procurorilor faţă de înlocuirea măsurii preventive, decizia fiind definitivă.
În dosarul "cazul Carpatica Asig", Ilie Carabulea şi Marian Mîrzac, fostul director general al Carpatica Asig, sunt acuzaţi că, în perioada mai - decembrie 2013, au reuşit să tergiverseze şi să influenţeze rezultatele unor controale dispuse de ASF faţă de societatea de asigurări.
1. Reputatie
(mesaj trimis de anonim în data de 21.03.2014, 00:11)
Dl Cinteza, nu aveti pe cineva la departament in BNR sa vina sef la ASF si sa inceapa curatenia si pe piata de capital ca raminem fara ea din cauza impostorilor celebri pentru toata lumea doar pentru ASF nu.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.03.2014, 08:22)
ASF vine pe la prinz si da o dezmintire la comunicatul BNR. Ei nu au vazut nimic ilegal. wtf?
2. fără titlu
(mesaj trimis de Erasmus din Rotterdam în data de 21.03.2014, 00:28)
Daca ASF sanctiona in 2014 pentru reputatie un om care a fost condamnat cu ani in urma si a si ispasit pedeapsa intre timp, i-ati fi pus la zid, pe buna dreptate. Daca o face oricine altcineva, este laudat si chiar dat ca exemplu.... Domnule anonim sunteti serios? Sunteti real?
3. INTREBARI
(mesaj trimis de grasutu enigmatic în data de 21.03.2014, 09:06)
Acum s-a gandit BNR ca reputatia lui Carabulea e praf. Dar de ce abia la a doua arestare? De la cate arestari in sus reputatia e praf tandari? Vantu isi facea 2 banci fara nici o problema.
Chestia cu manipularea pietei de capital e atat de vaga incat e loterie. La cate manevre se fac in bursa si nimeni nu pateste nimic e practic la cheful ASF daca cineva manipuleaza sau nu pretu.