NICOLAE CINTEZĂ, DESPRE PROBLEMA CREDITELOR ÎN CHF:  "Greu de crezut că băncile greceşti vor da discounturi românilor"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 3 iunie 2015

 "Greu de crezut că băncile greceşti vor da discounturi românilor"

În prezent, nu ne putem aştepta la programe din partea băncilor care au dat credite în franci elveţieni (CHF), pentru sprijinul debitorilor cu împrumuturi în CHF, după modelul Băncii Transilvania BT, în condiţiile în care majoritatea acestor bănci au capital grec, iar un astfel de program trebuie aprobat de acţionarul majoritar, este de părere Nicolae Cinteză, directorul direcţiei de supraveghere din cadrul Băncii Naţionale a României (BNR).

"Este greu de crezut că, într-o ţară în care salariile bugetarilor sunt întârziate sau nu se plătesc, acţionarii băncilor (toate cu capital de stat) pot decide un discount pentru debitorii români", consideră domnul Cinteză.

Domnia sa ne-a precizat că Banca Naţională a României nu poartă discuţii cu băncile pe marginea demarării unui astfel de program, ca să nu se considere că Banca Centrală face presiune asupra instituţiilor bancare să vină în sprijinul debitorilor.

Oferta Băncii Transilvania pentru clienţii Volksbank România cu credite în franci elveţieni este valabilă până în 31 iulie 2015 şi constă în returnarea sumelor deja plătite de clienţii cu credite în CHF în contul comisionului de risc/administrare, prin diminuarea creditului în sold, precum şi în aplicarea unei reduceri de 22,5% pentru cei care acceptă conversia împrumuturilor, aplicabilă la soldul creditului curent rezultat ca urmare a diminuării cu suma plătită în contul comisionului de risc/administrare şi nerecuperată de clienţi până la data conversiei.

Valoarea efectivă a discountului rezultat va fi diferit, în funcţie de situaţia fiecărui client în parte, ţinându-se cont de soldul creditului, de sumele de plată scadente la care se face conversia, de eventuale restanţe şi penalităţi sau de situaţiile particulare în care comisionul de risc/administrare a fost deja recuperat de la Volksbank România de către clienţi.

Conversia va fi realizată la cursul BNR din data semnării documentaţiei potrivit reprezentanţilor BT.

Clienţii care au luat credite în CHF de la Volksbank beneficiază, pentru plata ratelor curente, de un curs al monedei elveţiene îngheţat la nivelul de la finalul anului trecut.

De oferta Băncii Transilvani, care a preluat Volksbank România, vor beneficia peste 18.000 de debitori.

Reprezentanţii clienţilor cu credite în CHF au purtat negocieri colective cu toate băncile implicate (Raiffeisen Bank, Volksbank/ Banca Transilvania, Bancpost, Piraeus Bank, Banca Românească, OTP Bank şi Credit Europe Bank), în prezent aşteptând propunerile acestora în vederea identificării unor soluţii care să vină în sprijinul debitorilor.

Menţionând că reprezentanţii Raiffeisen Bank şi cei ai Băncii Transilvania s-au întâlnit de două ori cu echipa de negocieri colective, Alin Iacob, preşedintele Asociaţiei Utilizatorilor de Servicii Financiare din România (AURSF), ne-a spus, recent, că discuţiile cu băncile au fost cât se poate de serioase: "Cu toate acestea, nu aş dori să creez iluzii celor împrumutaţi în CHF, pentru că încă suntem la început cu negocierile, dar rămânem la fel de motivaţi".

Preşedintele AURSF, care conduce discuţiile cu reprezentanţii băncilor, ne-a spus că aceştia din urmă au promis că încearcă să identifice soluţii, personalizate sau nu, pentru rezolvarea problemelor create de creşterea CHF celor împrumutaţi în moneda elveţiană.

Discuţiile dintre cele două părţi sunt mediate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

Persoanele împrumutate în moneda elveţiană au început să aibă probleme mari cu plata ratelor lunare după ce, în ianuarie 2015, Banca Centrală a Elveţiei a desfiinţat pragul impus în 2011 de 1,2 CHF/EUR, cursul francului crescând în mod neaşteptat.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Raiffeisen si OTP nu au nicidecum capital grecesc si tot nu se intampla nimic. NBG a dublat valoarea unei linii de credit acordate subsidiarei locale, Banca Romaneasca, de la 400 la 800 milioane euro. Cat despre Piraeus stim ca a acordat discount clientilor din tara unde "salariile bugetarilor sunt întârziate sau nu se plătesc". E timpul ca stolul de cinteze de la BNR sa paraseasca cuibul.

    1. nici Credit Europe Bank nu are capital grecesc, ci turcesc.

      dar daca aceste banci nu mai incaseaza nimic de la debitorii lor, in loc sa incaseze mai putin prin oferirea unor discounturi, atunci ar fi mai bine, domnule Cinteza? 

    Lăsați băncile! Voi, domnule Cinteza, Isarescu, Johannis, cei care ne reprezentati pe noi, romanii, sa ii obligați, prin legi pertinente, sa isi asume, împreună cu BNR si ANPC, lipsa se realism si inselaciunea!

    Noi asteptam sa platim rate mai mici cat mai repede, pentru a putea directiona măcar 30% din valoarea ratei lunare in educatia si sănătatea copiilor noștri, ai Romaniei de azi si mâine.  

    Nu este nevoie de aprobarea actionarilor bancilor, ci de magistrati onesti care sa accepte ca s-au dat alte valute nu CHF, credeti ca bancile au expunere in CHF?? fac profituri imense de pe spatele nostru, iar unii magistrati le ofera un sprijin neasteptat

    Mitingul va fi pe data de 14.06. Orele 15:30-18:30 in Piata Victoriei - Bucuresti

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb