Operaţionalizarea organizaţiilor de management al destinaţiei reprezintă un jalon asumat de România prin PNRR, care trebuie atins până la final de septembrie 2022, moment până la care trebuie definit modelul solid de guvernanţă pe care România îl va adopta pentru dezvoltarea turismului, a afirmat prim-ministrul Nicolae Ciucă, ieri, în cadrul Adunării Generale a Alianţei pentru Turism.
"Suplimentar, până pe 31 decembrie 2023, România are ca ţintă înfiinţarea a 8 OMD-uri care, în 2 ani de zile, să genereze în judeţele în care vor activa, o creştere cu 20% a numărului turiştilor străini faţă de anul 2019. Iar această creştere este o altă ţintă din PNRR. Instituirea şi operaţionalizarea OMD-urilor vor fi bazate pe recomandările OCDE incluse în studiul «Operaţionalizarea organizaţiilor de management al destinaţiei». (...) Studiul la care mă refer, publicat în 2020, a reprezentat răspunsul dat de OCDE solicitării Ministerului Antreprenoriatului si Turismului de a primi informaţiile şi ajutorul necesar pentru operaţionalizarea acestui instrument. La nivelul Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului există deja un grup care lucrează la definitivarea modificărilor pentru stabilirea clară a atribuţiilor OMD-urilor, pentru asigurarea unui cadru normativ coerent şi în sprijinul turismului din România, iar din acest grup fac parte şi reprezentanţii Alianţei pentru Turism", a declarat premierul Nicolae Ciucă.
Şeful Guvernului a mai afirmat că ţara noastră are potenţialul turistic necesar pentru ca sectorul HoReCa să reprezinte 10% din PIB şi a menţionat că lucrează la un program privind ridicarea tuturor restricţiilor în cursul primăverii, dacă nu apare o nouă tulpină a Sars-Cov 2, mai contagioasă decât Omicron.
Referitor la lipsa de personal cu care se confruntă companiile din turism, premierul Nicolae Ciucă a spus: "Am făcut deja un prim pas pentru rezolvarea pe termen scurt a crizei resursei umane. Un contingent de 100.000 de lucrători străini a fost aprobat săptămâna trecută şi urmează să primim informaţii şi de la Ministerul Afacerilor Externe cu privire la dezvoltarea reţelei de consulate, pentru a ne asigura că dosarele vor fi procesate în ritmul cerut de piaţă".
Şeful Guvernului a arătat că pe termen mediu şi lung, unităţile educaţionale şi mediul antreprenorial în turism din ţara noastră trebuie să reia legăturile şi să dezvolte în mod competitiv şi atractiv sistemul educaţional dual.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.02.2022, 09:44)
turisti vin acolo si atunci and se simpt bine.O suta de organizatii nu fac atat cat un tratament decent si cu preturi conenabile sunt tratati turisti.