Prim-ministrul Nicolae Ciucă a anunţat, în şedinţa de Guvern de astăzi, semnarea împreună cu omologii din Polonia, Bulgaria, Ungaria şi Slovacia o scrisoare care a fost înaintată preşedintei Comisiei Europene Ursula von der Leyen în care îşi exprimă preocupările faţă de dificultăţile cu care se confruntă fermierii din România şi din celelalte ţări menţionate, conform news.ro.
Şeful Executivului a explicat: "Este vorba despre o scrisoare prin care propunem un set de măsuri care să reducă dezechilibrele create în piaţă de importurile masive de cerealele din Ucraina şi, desigur, de măsuri care să vină în sprijinul fermierilor din ţara noastră".
Nicolae Ciucă a declarat în debutul şedinţei de miercuri a Executivului: "Doresc să fac menţiunea că împreună cu premierii din Polonia, Bulgaria, Ungaria şi Slovacia am semnat o scrisoare pe care am înaintat-o doamnei preşedintă a Comisiei Europene Ursula von der Leyen. Este vorba despre o scrisoare prin care ne exprimăm preocupările faţă de dificultăţile cu care se confruntă fermierii din România şi din celelalte ţări pe care le-am menţionat. Este vorba despre o scrisoare prin care propunem un set de măsuri care să reducă dezechilibrele create în piaţă de importurile masive de cerealele din Ucraina şi, desigur, de măsuri care să vină în sprijinul fermierilor din ţara noastră".
El a adăugat că sunt derulate o serie de întâlniri la nivelul Ministerului Agriculturii şi Guvernului pentru a putea afla date concrete în vederea sprijinirii fermierilor şi îndeplinirea dezideratului prin care producţia din România să poată fi valorificată mai eficient pe piaţa din ţara noastră.
Prim-ministrul Nicolae Ciucă a adăugat: "De altfel, sunt o serie întreagă de activităţi pe care le derulăm în momentul de faţă atât la nivelul Ministerului Agriculturii, cât şi la nivelul Guvernului, organizând întâlniri prin care să putem să aflăm date concrete, reale privind modul în care Guvernul poate să sprijine şi să asigurăm îndeplinirea dezideratului pe care ni l-am propus în sensul ca producţia din România să poată să fie valorificată mai eficient pe piaţa din România, cât şi pe pieţele externe. Desigur să asigurăm şi să facilităm dezvoltarea industriei alimentare în ţara noastră".
Ministrul Agriculturii Petre Daea a precizat, joia trecută, că România nu va rămâne doar cu acele compensaţii pentru producătorii supuşi şocului importurilor de cereale din Ucraina în valoare de doar 10 milioane euro. Acest ajutor a fost deja aprobat, însă Comisia Europeană lucrează la un nou pachet de sprijin, după ce ţara noastră a avut observaţii la modul de calcul, iar preşedintele Klaus Iohannis a discutat cu preşedinta CE Ursula von der Leyen pentru ca suma să fie majorată, a mai spus Daea, care a mai precizat că suma de la CE va fi dublată cu cea de la bugetul de stat.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.04.2023, 18:00)
Dă-ți demisia, slugoiule ! Împreună cu ... trompeta de la agricultură ! Iar fermierii români ipocriți să-și apere drepturile pe fronturile din Ucraina . Alături de Federația Rusă ! ...
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.04.2023, 19:08)
Domnule Prim Ministru.Ca militar,va rog sa va ridicati din pozitia CAPRA si sa luati pozitia unui militar care nu poate avea decat doua pozitii,si anume,pozitiile pe loc repaus si pozitia normala fala sale indoite.Dumneavoastra chiar aveti convingerea ca presedinta Comisiei Europenedupa ce o sa citeasca scrisoarea o sa scoata fermierii romani din UMILINTA la care sunt suousi de noul MESIA cu fata de IUDA de la KIEV.? UR-SULA,este plecata in CHINA sa il roage pe JI PING sa scoata EUROPA din MOCIRLA urat mirositoare in care ea a bagato. La fel si MACAROANA de la PARIS care a mers si el sa il roage pe chinez sa ii acorde niste bani ca sa nu il linseze cetatenii francezi. In loc de scrisori pline de rugaminti,mai bine spunetii in depesa UR-SULEI ca daca nu regleaza problema cu cerealele ucrainiene o sa ii cereti DEMISIA,si amintitei ca ROMANIA,este ub STAT SUVERAN care nu primeste LECTII despre cum guvernul ROMANIEI trabuie sa gestioneze si aplice LAGISLATIA interna. Ce ma mira cel mai mult este faptul ca FERMIERII ROMANI,scot doar niste SCHELALAIELI ca si CAINELE BATUT,in loc sa fie in toate locurile pe unde intra grane din ucraina si sa le blocheze accesul pe teritoriul romaniei. Domnilor FERMIERI,lasati obiceiurile de IOBAGI,treceti la FAPTE ca pentru asta in 1989 au muri TINERII la REVOLUTIE ca sa nu mai fiti IOBAGI pe pamantul vostru ci CETATENI LIBERI si STAPANI. Exemlul,il puteti lua de la agricultorii POLONEZI si de la cetatenii FRANCEZI. RESTUL sunt doar MIORLAIELI.!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.04.2023, 06:39)
De ani de zile tot apar articole cum ca producatorii romani exporta cerealele si apoi se importa produse de panificatie, s-a schimbat ceva?
Cu ce ii deranjeaza pe producatorii romani care isi exporta cerealele faptul ca romanii cumpara cereale ieftine de la altii?
Statul nu se bucura ca cerealele ieftine de la altii mai linistesc inflatia? Protejeaza statul un cartel al producatorilor de cereale din Romania?