NICOLAE GIUGEA (PNL): "Reformele în sistemul de pensii şi cel al salarizării trebuie să fie structurale"

V.G.
Politică / 26 ianuarie 2023

Sursă Foto: Facebook - Nicolae Giugea

Sursă Foto: Facebook - Nicolae Giugea

Deputatul PNL Nicolae Giugea consideră că priorităţile la începutul noii sesiuni parlamentare din anul 2023 trebuie să fie centrate în jurul celor mai importante reforme asumate prin PNRR în domeniul pensiilor publice şi al salarizării în sectorul bugetar, iar noile legi trebuie să elimine toate inechităţile care s-au acumulat în ultimii ani în cele două mari sisteme publice din România, arată un comunicat de presă remis redacţiei.

"Din anul 2020 şi până astăzi, PNL a reuşit să majoreze punctul de pensie în trei rânduri, cu 14%, 10% şi 12,5% de la începutul acestui an. Chiar dacă traversăm momente economice dificile, s-au făcut eforturi pentru a găsi resursele financiare necesare în scopul protejării veniturilor pensionarilor din ţara noastră. Cu toate acestea, nu putem să trecem cu vederea că, în continuare, mii de pensionari sunt nedreptăţiţi la calculul vechimii sau al venitului din pensie, pentru că actuala lege are mari deficienţe. Nu-i normal ca oamenii să-şi caute dreptate în instanţe, pentru că legea are mari carenţe", declară deputatul PNL.

De asemenea, Nicolae giugea consideră că trecerea tuturor pensiilor pe principiul contributivităţii, pentru a elimina unele categorii de discriminări, este iarăşi o problemă care trebuie rezolvată în acest an.

"Nu aş trece cu vederea nici faptul că tot mai mulţi pensionari se simt nedreptăţiţi pentru că, după 35-40 de ani de muncă, pensia lor este comparabilă cu indemnizaţia socială pentru pensionari sau, cum i se mai spune, pensia minimă. Este firesc ca pensionarul care a muncit o viaţă să se întrebe - de ce am muncit trei sferturi din viaţa mea şi am o pensie la fel ca cel care nu a reuşit să facă stagiul minim de cotizare?", adaugă sursa citată.

Şi în domeniul salarizării ne trebuie o reformă curajoasă, care să reaşeze pregătirea profesională, competenţa şi importanţa socială a muncii pentru angajaţii din sectorul public într-o ierarhie firească, consideră deputatul.

"Nu ştiu ce politician poate să dea astăzi ochii cu profesorii şi învăţătorii din sistemul public de învăţământ sau cu cercetătorii, ştiind că aceştia au salarii care nu reflectă cât de importantă este munca lor pentru viitorul acestei ţări. Şi alte categorii profesionale, cu înaltă pregătire universitară, trebuie să fie stimulaţi să rămână în sectorul public prin salarii competitive, altfel ne pleacă cu toţii din ţară", mai spune Giugea.

"Vreau să cred că ministerul responsabil de aceste mari reforme nu va întârzia adoptarea lor, nu le va elabora fără să se consulte cu toţi actorii sociali şi nu le va trimite Parlamentului cu întârziere, pentru a fi adoptate în grabă, sub argumentul că nu ne dă Uniunea Europeană tranşa din PNRR. Sunt reforme care trebuie să dureze în timp, iar, pentru ca acest lucru să se întâmple, ele trebuie elaborate şi dezbătute cu toată atenţia şi seriozitatea", conchide deputatul PNL.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Parlamentari si europarlamentari ajunsi pe liste, care stiu ca beneficiile lor sunt protejate de CCR... apar cu aceste cereri aparent pro pensionari. Din ce a trecut in revista se vede cat au crescut pensiile de curind, de neimaginat in alte tari! Si acestea au contributje la hiperinflatia actuala, peste preturi la energie si inflatia importata, si erodeaza puterea de cumparare. Si suntem abia la inceput, e razboi la granita si sua cer cresteri de cheltuieli militare etc! La aceste probleme sa ofere solutii sau macar idei si pozitionari publice! Acestea sunt chestiuni de rang parlamentar, nu numai pretentiii financiare si restrictii pt soferi!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb