Nicolae Robu şi Gheorghe Ciuhandu, urmăriţi penal pentru abuz în serviciu în cazul retrocedării a 967 de imobile

Mina Irina
Anticorupţie / 17 februarie 2017

Nicolae Robu (Sursa foto: Facebook)

Nicolae Robu (Sursa foto: Facebook)

Prejudiciul identificat se ridică la 40 milioane de euro

----------

Actualizare 13:50

Nicolae Robu, actualul primar al Timişoarei, şi fostul edil Gheorghe Ciuhandu sunt urmăriţi penal pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu în cazul retrocedării a 967 de imobile, prejudiciul identificat de procurori fiind de 40 de milioane de euro, informează un comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Pe lângă cei doi, este urmărit penal şi Martin Staia, fost director în Primăria Timişoara, pentru infracţiunea de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, în formă continuată. De asemenea, mai sunt urmăriţi penal Dan Diaconu, viceprimar, şi Traian Constantin Stoia, fost viceprimar, pentru infracţiunea de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

Din ordonanţele întocmite de procurori au rezultat aspecte ce conturează suspiciunea rezonabilă potrivit căreia: "În perioada 1996 - 2015, mai mulţi funcţionari publici din cadrul Primăriei municipiului Timişoara, precum şi alte persoane, şi-au încălcat atribuţiile legate de aplicarea Legii 112/1995 şi au deposedat Statul Român de 967 de imobile, majoritatea aflate în centrul vechi al oraşului, producând un prejudiciu estimat la 40 de milioane euro în dauna statului.

Contextul desfăşurării activităţilor infracţionale este următorul: în luna ianuarie 1996 a intrat în vigoare Legea 112/1995 pentru reglementarea situaţiei juridice a unor imobile cu destinaţia de locuinţe, trecute în proprietatea statului în perioada regimului comunist.

Această lege le dădea drept foştilor proprietari şi moştenitorilor lor să îşi redobândească imobilele confiscate în mod abuziv de regimul comunist sau să primească despăgubiri pentru acele imobile.

Totodată, legea a dat dreptul chiriaşilor să cumpere imobilele în care locuiau, dar numai acelor chiriaşi care dovedeau că, la data intrării în vigoare a Legii 112/1996, aveau contracte de închiriere a acelor imobile şi le ocupau la acea dată".

Procurorii au constatat că funcţionarii publici din primărie au încheiat sute de contracte de vânzare-cumpărare cu persoane influente în mediul social din municipiul Timişoara, care nu au avut calitatea de chiriaşi la data intrării în vigoare a Legii 112/1995 şi care, prin urmare, nu aveau niciun drept să dobândească respectivele imobile.

DNA precizează: "Funcţionarii din cadrul Primăriei Timişoara au vândut în mod fraudulos imobilele persoanelor în cauză, la preţuri modice, stabilite în baza Legii 112/1995 şi HG 20/1996, deşi cunoşteau că respectivele dispoziţii nu aveau nicio aplicabilitate în privinţa acelor persoane. Prejudiciul total cu referire la deposedarea statului de cele 967 de imobile este estimat la aproximativ 40 de milioane euro".

În cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane care, la data faptelor, erau funcţionari în cadrul Primăriei Timişoara.

(S.A.)

--------

Actualizare 12:26 Fostul edil Gheorghe Ciuhandu, pus sub acuzare pentru abuz în serviciu

Fostul edil al Timişoarei Gheorghe Ciuhandu a fost pus sub acuzare pentru abuz în serviciu într-un dosar legat de vânzarea ilegală a aproape 1.000 de imobile naţionalizate din municipiu. Prejudiciul ajunge la 40 de milioane de euro, au estimat procurorii anticorupţie, transmite Digi24.

(M.I.)

-------

Actualizare 11:56

Nicolae Robu a fost pus sub acuzare pentru abuz în serviciu într-un dosar în care este investigat modul în care au fost încheiate sute de contracte pentru vânzarea unor case naţionalizate din centrul oraşului Timişoara. Prejudiciul este de 40 de milioane de euro, potrivit Digi24.

(M.I.)

------

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a ajuns astăzi dimineaţă la sediul DNA din Bucureşti, dar a spus că nu ştie în ce calitate a fost citat şi a negat că ar avea vreo legătură cu fapte de corupţie.

Potrivit Digi24, este vorba despre un dosar nou, în care edilul ar avea calitatea de suspect.

Membru al PNL, Nicolae Robu este primar al municipiului Timişoara din 2012, iar anterior a fost senator.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. ce ati facut, liberalii mei? sunteti ciuma galbena? febra tifoida? lepra? vai de penele voastre de hoti nenorociti. jos hotii, jos iohannis

    Daca esti din Timisoara,stii ca acele case nu s-au vandut in mandatul lui Robu.

    psd poate visa mult si bine la Primariia Timisoarei...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb