Nicolăescu iartă, dar nu uită

Cătălin Bălan
Ziarul BURSA #Politică / 10 ianuarie 2006

Valul de demisii cu care Eugen Nicolăescu i-a speriat pe directorii de spitale s-a domolit, din moment ce ministrul Sănătăţii a refuzat o parte din propunerile de demitere înaintate de comisia de verificare a directorilor.

Eugen Nicolăescu a declarat că "verificările efectuate în lunile noiembrie şi decembrie au avut ca rezultat propunerea de destituire a 15 directori de spital". Cu toate acestea, ministrul Sănătăţii a spus ca o parte din propuneri vor fi respinse deoarece "nu toate întrunesc condiţiile pentru demitere". Comitetul interinstituţional care a făcut controalele în cazul directorilor de spitale îşi va continua însă activitatea în perioada următoare.

"Săptămîna viitoare vor pleca echipele pentru verificarea celor peste 450 spitale din toată ţara", a dat garanţii ministrul de resort. Echipele care îi vor lua la bani mărunţi pe directorii din teritoriu vor fi conduse de doi secretari de stat din Ministerul Sănătăţii - Virgil Păunescu şi Vlad Iliescu.

Criteriile după care directorii vor fi verificaţi vizează multe aspecte, după cum a spus Eugen Nicolăescu, dar cele mai importante sînt: modul în care spitalele îşi realizează obiectivele ca instituţii publice şi dacă sînt finanţate corect sau nu. La acestea se adaugă verificarea justificării exis-tenţei acestora în număr aşa de mare, deoarece "trebuie să vedem dacă sînt necesare sau nu aceste spitale în forma actuală pentru comunităţile locale", a afirmat sursa citată.

În paralel cu evaluarea spitalelor din ţară va demara un program special al Ministerului Sănătăţii pentru implementarea strategiei de sănătate mintală. În prezent, în ţara noastră exis-tă 38 de spitale de psihiatrie şi un deficit de medici psihiatri de 750 specialişti la nivel naţional. Numărul bolnavilor psihici cronici însă se ridică la 206.000 pacienţi care nu beneficiază de infrastructura necesară, din moment ce ultimul spital cu des-tinaţia tratării acestui tip de afecţiune a fost construit acum 85 ani în Bucureşti.

Investiţia pe care o va face UE în ţara noastră în acest domeniu trebuie "folosită în mod cinstit pentru acest lucru" a apreciat Jonathan Scheele, preşedintele Delegaţiei Comisiei Europene în România.

Deşi 30% din totalul populaţiei unei ţări în tranziţie suferă de tulburări psihice, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, cei mai stresaţi în perioada următoare vor fi tot directorii de spitale verificaţi de echipele ministeriale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb