Nicu Ştefanuţă anunţă mai mulţi bani pentru Erasmus şi Parchetul European din bugetul UE pe 2024

F.D.
Politică / 3 octombrie 2023

Nicu Ştefanuţă anunţă mai mulţi bani pentru Erasmus şi Parchetul European din bugetul UE pe 2024

În timpul sesiunii plenare de la Strabourg, membrii Comisiei pentru Bugete au votat poziţia privind bugetul UE al anului 2024, care se va negocia în lunile următoare cu statele membre şi Comisia Europeană.

Nicu Ştefanuţă (Grupul Verzilor/ALE), negociatorul bugetului UE al anului 2023 care a obţinut în negocieri 1 miliard de euro în plus pentru sănătate, stat de drept, Erasmus, climă şi ajutor pentru Moldova, anunţă programele pentru care a cerut mai mulţi bani de la UE după ce a convins Grupul Verzilor Europeni (Greens/EFA) să introducă propunerile lui ca linie de grup şi astfel să întărească negocierea.

Anul acesta, eurodeputatul Ştefănuţă a făcut propuneri de creştere a bugetului pentru 5 priorităţi:

Creşterea bugetului Erasmus cu 100 de milioane de euro

"Cred în tineri şi îi susţin, de aceea am cerut creşterea burselor studenţilor Erasmus. Această sumă nu este suficientă însă este un început bun care se adaugă ajustării la inflaţie de 67 de euro obţinută anul trecut. Îmi doresc ca UE să investească în tineri şi tinerii să nu se simtă descurajaţi din motive financiare să studieze la universităţi de top din străinătate. Indiferent dacă familia ta are sau nu are bani, dacă vrei să înveţi în Europa, trebuie să poţi. Lupta pentru creşterea mai considerabilă a burselor continuă şi prin iniţiativa mea europeană Erasmus Equality, susţinută de Grupul Verzilor din Parlamentul European din care fac parte", declară Nicu Ştefănuţă.

Creşterea cu 20 de milioane de euro a bugetului Mecanismului de Protecţie Civilă

"Este programul european de solidaritate în caz de urgenţă - incendii, inundaţii sau cum a fost la noi în cazul exploziei de la Crevedia. Datorită acestui mecanism au putut fi transportaţi de urgenţă la spitalele din străinătate pacienţii cu arsuri severe, pentru a beneficia de cea mai bună îngrijire medicală", adaugă eurodeputatul.

Creşterea cu 20 de milioane a bugetului Programului pentru Sănătate

"România are, în continuare, mari probleme în sistemul de sănătate, de la condiţiile din spitale, spitale, la pregătirea medicilor şi lipsa aparatelor. În situaţii de criză, mă tem că România nu este pregătită să îşi ajute cetăţenii. De aceea propun creşterea bugetului programului pentru sănătate al UE. Eu îmi doresc ca acele 3 spitale regionale să se realizeze cu bani de la UE, îmi doresc să avem aparatura cea mai modernă, să nu avem bacterii nosocomiale în spitalele noastre, să avem condiţii ca în străinătate", menţionează Nicu Ştefănuţă.

Creşterea cu 17 de milioane de euro a bugetului Parchetului European

"Banii europeni nu cad din cer, sunt bani împrumutaţi ori de la generaţiile viitoare, ori din banii contribuabilor şi nu ne putem bate joc de ei, nu putem să-i lăsăm să fie furaţi. Lupta anticorupţie este foarte serioasă şi eu îmi doresc ca Laura Codruţa Kövesi şi echipa ei de procurori să nu ducă lipsă de nimic în lupta lor de a apăra statul de drept şi banii europeni. Vrem ca banii europeni să ajungă la cetăţeni, nu în buzunarele lacome ale infractorilor. Reamintesc că doar în 2022 erau deschise 121 de anchete cu daune estimate la 508,4 milioane de euro din fraudă cu TVA şi fonduri europene doar în România" declară europarlamentarul Ştefănuţă.

Creşterea bugetului pentru ajutorul financiar Moldovei

"Moldova este ţara noastră vecină, care nu e membră a UE şi care nu are zecile de miliarde de euro ajutor cum avem noi. Este o ţară mică, prinsă în gravitatia unei geopolitici tensionate, însă chiar şi aşa moldovenii luptă pentru democraţie şi independenţă, cu o conducere politică ce oferă lecţii chiar şi clasei politice din România. Eu îmi doresc să ajutăm Moldova şi parcursul ei european, să continue reformele şi investiţiile bune pentru cetăţeni", încheie Nicu Ştefănuţă.

Pozitia Parlamentului urmează să fie votată în a doua sesiune plenară din luna octombrie, după care se va intra în negocieri cu Consiliul şi Comisia. În funcţie de rezultatul negocierilor privind Cadrul Financiar Multianual, până la finalul anului, UE va trebui să aibă un buget votat pentru anul 2024.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb