Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Constanţa, Nicuşor Constantinescu, îşi va relua activitatea la conducerea instituţiei, posibil de mâine, după ce judecătorii Curţii de Apel au admis în parte solicitarea formulată de acesta cu privire la modificarea măsurilor controlului judiciar sub care se află în dosarul Centrul Militar Zonal.
Potrivit deciziei publicată marţi seara de instanţă şi citată de Agerpres, Nicuşor Constantinescu poate comunica cu angajaţii CJ Constanţa şi cu consilierii judeţeni, cu excepţia celor care au legătură cu dosarul Centrul Militar.
"Prin obligaţia < < să nu ia legătura şi să nu comunice cu martorii şi experţii din prezenta cauz[, precum şi cu personalul Centrului Militar Zonal Constanţa direct sau indirect şi prin orice mijloace de comunicare, precum şi cu personalul din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa şi cu consilierii judeţeni > > se înţelege < < să nu ia legătura şi să nu comunice cu martorii şi experţii din prezenţa cauză, precum şi cu personalul Centrului Militar Zonal Constanţa direct sau indirect şi prin orice mijloace de comunicare, precum şi cu personalul din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa şi cu consilierii judeţeni care au participat, în orice formă, în procesul de propunere, decizie şi execuţie a celor două hotărâri ale Consiliului Judeţean Constanţa care au vizat Centrul Militar Zonal Constanţa şi care sunt menţionate în actul de sesizare al instanţei > >", conform deciziei definitive a Curţii de Apel Constanţa.
Reprezentanţi ai Consiliului Judeţean au afirmat că Nicuşor Constantinescu îşi va relua activitatea la şefia CJ Constanţa, posibil de joi, după ce avocatul îi va preciza cu cine nu are voie să ia legătura şi să comunice.
Vicepreşedintele CJ Constanţa Cristinel Dragomir, cel care a fost împuternicit de consilierii judeţeni să îndeplinească în 2014 prerogativele de preşedinte al instituţiei, a spus, pentru Agerpres, că situaţia este neclară, în condiţiile în care atât el, cât şi al doilea vicepreşedinte al CJ, au legătură cu cele două hotărâri care au vizat Centrul Militar Zonal şi fac obiectul dosarului penal.
"Deocamdată, nici nu ştiu cum trebuie să procedez cu predarea documentelor. Evit să mai comentez ceva. Cred că îmi voi lua concediu", a afirmat Dragomir.
Nicuşor Constantinescu a cerut Curţii de Apel Constanţa să modifice prevederile controlului judiciar impus împotriva sa în dosarul Centrul Militar Zonal, astfel încât să îşi poată exercită funcţia, fără ca activitatea instituţiei pe care o conduce să fie afectată.
În urmă cu circa o lună, judecătorii constănţeni au decis cercetarea sub control judiciar a lui Nicuşor Constantinescu în dosarul Centrul Militar Zonal după ce, în noiembrie 2014, Curtea de Apel Bucureşti a admis contestaţia acestuia faţă de măsura arestării preventive într-o altă cauză şi a dispus cercetarea sub control judiciar.
Deciziile au fost luate după ce, pe 7 noiembrie, magistraţii Tribunalului Constanţa au confirmat un al doilea mandat de arestare preventivă în lipsă emis pe numele lui Nicuşor Constantinescu, la o zi după ce judecătorii Tribunalului Bucureşti au confirmat arestarea preventivă a acestuia într-un alt dosar.
La Constanţa, Constantinescu este cercetat pentru abuz în serviciu sub formă continuată într-un dosar privind Centrul Militar Zonal. La Bucureşti, acesta este cercetat în trei dosare, în unul dintre ele fiind trimis în judecată pentru trei infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice cu obţinerea de foloase necuvenite şi 21 de infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor cu obţinerea de foloase necuvenite.
Nicuşor Constantinescu a venit pe 6 noiembrie 2014 la Bucureşti, din Turcia, după ce fusese reţinut de Poliţia din Istanbul.
Preşedintele suspendat al CJ Constanţa s-a aflat pentru mai mult timp în SUA, unde a fost supus unor intervenţii chirurgicale. Pe numele său au fost emise două mandate de arestare preventivă de către instanţele din România, deoarece nu s-a întors în ţară la data stabilită de procurorii DNA