NICUŞOR DAN: "15-20% din blocurile din Bucureşti primesc căldură sub parametri"

J.P.
Politică / 19 ianuarie 2021

"15-20% din blocurile din Bucureşti primesc căldură sub parametri"

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat ieri seară, la Digi24, că în 15-20% dintre blocurile bucureştene furnizarea agentului termic se realizează sub parametri şi că Termoenergetica a decis să nu crească presiunea, pentru a nu risca apariţia unei avarii, relatează Hotnews.

"Cu cât e presiunea mai mare, cu atât riscul de a avea o avarie e mai mare, pentru că e o presiune pe o reţea care este ciur. Dacă apare o avarie, o să ai 5-10-15 blocuri care nu o să aibă apă caldă o zi, o zi şi jumătate, două. Şi atunci, într-o zi foarte friguroasă cum este cea de azi, nu îţi permiţi acest risc. Şi atunci, mai bine dai mai puţin, ca să nu ai riscul să produci o avarie. (...) Între 15-20% din blocuri (au furnizare sub parametri, n.r.). (...) Am fi avut două alternative. Unu: să dăm la foarte mulţi 22 de grade, cu riscul să apară o avarie şi unii să aibă 10 grade sau să dăm unei părţi din Bucureşti 19 grade", a spus Nicuşor Dan, potrivit Agerpres.

Întrebat cum comentează declaraţiile unei bucureştence din Calea Victoriei care spune că din 12 ianuarie are "doar 19 grade în casă", Nicuşor Dan a susţinut că în unele ţări europene o astfel de temperatură reprezintă o normalitate. Pe de altă parte, a dat asigurări că bucureştenii vor plăti doar pentru consumul real de energie calorică.

"Să ştiţi că sunt ţări europene în care asta e o normalitate, să ai 19 grade. (...) Lumea s-a obişnuit undeva la 22 (în Bucureşti, n.r.). (...) Fiecare din blocurile de locuinţe care sunt alimentate din sistemul centralizat are contor care măsoară exact căldura pe care o primesc. Dacă primesc căldură mai puţină vor plăti mai puţin. (...) Am primit asigurări de la Termoenergetica potrivit cărora se plăteşte exact cât este consumul de energie calorică", a precizat Nicuşor Dan.

Primarul general a mai menţionat că starea sistemului de termoficare este "consecinţa unor ani în care nu s-a făcut nimic". El a reamintit că după ce a preluat mandatul a fost semnat un contract pentru 300 de milioane de euro, fonduri europene, în vederea reabilitării reţelei de termoficare, dar şi că PMB intenţionează să preia ELCEN. Totodată, a spus că primăria intenţionează să lanseze licitaţii, astfel încât în această vară mai mulţi constructori să lucreze la reabilitarea reţelei de termoficare.

"Suntem în momentul cel mai de jos al sistemului de termoficare din Bucureşti. Este consecinţa unor ani în care nu s-a făcut nimic, nu s-au alocat bani şi, mai ales, nu s-au făcut investiţii în schimbarea reţelei. (...) Ce pot eu să promit este că iarna viitoare va fi mai bine, peste încă o iarnă va fi mult mai bine şi o să stabilizăm sistemul acesta. (...) Probabil că aceste zile, cum este ziua de azi şi probabil următoarele două-trei, sunt cele mai friguroase zile din această iarnă", a declarat Nicuşor Dan.

Ulterior, într-o postare pe Facebook, edilul a dorit să ofere lămuriri în legătură cu afirmaţiile făcute la Digi24.

"Pentru că au început să apară interpretări la o replică pe care am dat-o în seara asta la Digi24, vreau să precizez. Am spus că sunt ţări în care temperatura de 19 grade în casă este normală, dar nu am spus că e normal să ai 19 grade în casă, la Bucureşti. Un sistem de încălzire normal e un sistem în care fiecare are în casă ce temperatură vrea şi plăteşte proporţional. Toate acţiunile mele din aceste două luni şi jumătate de mandat au urmărit ca, pe termen mediu şi lung, să avem un astfel de sistem", a scris el.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. de fapt nu mai vreti sa dati bani pe pacura necesara functionarii CET si obligati bucuresteanul sa si mai cheltuie 2500 de euro si sa puna centrala termica. Va razbunati si voi primarii cum puteti ca nu va mai alege lumea si au ramas numai lingaii sa va voteze si banii de pacura vi i dati voua prin salarii si plimbari in Occident, pt schimb de experienta....cum se spune.

    1. Nu se mai foloseste pacura de mult in Bucuresti stai chill.. se ard doar gaze si cam atat. Crezi ca suntem la Iasi sau la Podul Iloaiei, unde te crezi?

      Păcură nu se mai arde de la jumătatea anului trecut.

      De ce credeți ca aveam fumul acela in București la începutul anului trecut, se zbatea Elcen-ul sa arda pacura de pe stoc ca nu mai avea voie sa o arda de la jumătatea anului. 

      Va mai amintiți ca li "s-a ars si calculatorul" pe care se inregistrau cantitatile de păcură arsă....Chiar suntem luați de proști.

      PNL isi dorea un primar altul decat cel propus de PSD, ce mai conta sanatatea Bucureștenilor. 

    Capitala are nevoie de un bun administrator nu de un doctor in matematica,fara abilitati manageriale si de comunicare .30 de ani am avut caldura dupa 10 ani de frig in timpul lui ceasca .Bucurestenii isi merita soarta .Cu exceptia Craciunului si Anului nou am avut 17-18 grade in apartament .Explicatiile nefericitului primar nu tin de caldura ,asa cum nici blestemele nu-si fac efectul.

    Si Mucurestenii ca toti romanii isi merita soarta. Noi v-am ales. Asa ne trebuie.

    Sunt alte tactici la mijloc din care sufera omul de rand.

    E un razboi intre institutii, pe datorii si active, pe neachitare de compensari de la stat, pe furturi.... etc. 

    Nu se da caldura ca sa mentina pierderile in parametrii (directiva de mai sus; cum ca nu se platesc pe anul asta fonduri de la stat - si pe anul urmator - deci reducerea cheltuielilor). 

    Epoca Ceausecu era parfum ,sa vedem epoca mucurestenilor,ciudat dar pana acum an de an a fost caldura si apa calda ,cum vin cei de dreapta la putere ...oare ce se urmateste

    Ca se ne exprimam matematic

    "la limita, daca oprim apa de tot, putem constata ca presiunea scade catre zero, dar nu atinge niciodata limita zero, intrucat nu se inchid robinetii cum trebuie. Deci, putem constata ca avem o curba convergenta la axa Ox a inchiderii apei calde in Bucuresti, dar care nu atinge niciodata aceasta axa" 

    Odata inchisa apa.. pe termen lung, putem obeserva un fenomen asimptotic de degradare a structurii cristaline a metalului din care e facuta conducta de apa in Bucuresti sub efectul ruginii si a factorilor de mediu pe care nu-i putem controla.  

    In rest da.. s-a constatat de catre specialisti ca o temperatura de 19 grade in apartamente chiar daca e la limita inferioara de confort, amplifica in asa masura arderile celulare in organism incat scade glicemia instant, asimptotic catre zero. Consecinta - drumuri mai dese la frigider si la magazinele corporatiilor pentru procurarea de hrana care sa ofere o speranta - cateva calorii in plus.  

    1. Da, a fost maxima faza cu cele 19 grade de prin alte țări.

    Heating homes to at least 18°C (65F) in winter poses minimal risk to the health of a

    sedentary person, wearing suitable clothing. 

    Daytime recommendations 

    ? The 18°C (65F) threshold is particularly important for people over 65yrs or with preexisting medical conditions. Having temperatures slightly above this threshold may be 

    beneficial for health. 

    ? The 18°C (65F) threshold also applies to healthy people (1 – 64)*. If they are wearing 

    appropriate clothing and are active, they may wish to heat their homes to slightly less than 

    18°C (65F) 

    Overnight recommendations 

    ? Maintaining the 18°C (65F) threshold overnight may be beneficial to protect the health of 

    those over 65yrs or with pre-existing medical conditions. They should continue to use

    sufficient bedding, clothing and thermal blankets or heating aids as appropriate. 

    1. Mananca kkt.. 18 grade e sub limita minina de confort in casa, care e de 19-20 de grade.. Sub aceasta temperatura este efectiv frig in haine de casa. Temperatura optima de functionare in casa este de 20-21 de grade iar caldura incepe de la 22 de grade temperatura aerului din casa.

      Studiul de mai sus e facut de nenorocitii de neomarxisti care vor sa ne omoare cu zile.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb