NICUŞOR DAN: "Alegerea primarilor într-un singur tur favorizează baronizarea administraţiilor locale"

C.P.
Ziarul BURSA #Politică / 12 februarie 2015

"Alegerea primarilor într-un singur tur favorizează baronizarea administraţiilor locale"

Comisia de cod electoral a votat marţi pentru păstrarea procedurii de alegere a primarilor dintr-un singur tur de scrutin. Activistul Nicuşor Dan a declarat, ieri, că această prevedere este clar antidemocratică, întrucât avantajează primarii în funcţie în cadrul alegerilor locale.

Domnia sa a precizat: "La alegerile din 2012, cei mai mulţi primari au fost realeşi. Păstrarea procedurii de alegere a primarilor reduce dezbaterea în campania electorală. În plus, apare o problemă de legitimitate, pentru că se poate ca un primar să fie ales cu 20-30% din voturi, fără să fie reprezentantul unei majorităţi a cetăţenilor".

Nicuşor Dan susţine că măsura luată de Comisia de cod electoral încurajează fenomenul de baronizare a administraţiilor locale.

Comisia a mai stabilit o parte din principiile pentru legea alegerilor parlamentare, printre acestea aflându-se desemnarea unui număr fix de senatori şi deputaţi, mai mic faţă de cel actual. Astfel, printre principiile stabilite se mai numără o campanie electorală de 30 zile, prag electoral de 5%, plus cei 18 reprezentanţi ai minorităţilor naţionale, iar sistemul electoral va fi acelaşi la ambele camere. Urmează să se stabilească în şedinţele viitoare sistemul de vot, numărul de parlamentari şi norma de reprezentare pentru populaţie.

La cererea preşedintelui comisiei, Valeriu Zgonea, membrii comisiei au fost împărţiţi în trei subcomisii, care să lucreze separat - una la legea partidelor şi la legea finanţării partidelor, a doua la legea alegerilor locale, a treia la legea alegerilor parlamentare.

Potrivit lui Zgonea, până pe 1 martie subcomisiile au termen să elaboreze proiectele de modificare a legilor amintite, între 7 şi 15 martie acestea vor fi dezbătute şi votate în comisie, iar până la finalul lunii martie proiectele trebuie să plece la Senat pentru dezbatere şi vot.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb