NICUŞOR DAN:  Gabriela Firea a eşuat în reducerea poluării din Capitală

GHEORGHE IORGOVEANU
Ziarul BURSA #Politică / 8 ianuarie 2020

Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, este vinovată pentru gradul actual de poluare a aerului din municipiul Bucureşti, a afirmat, ieri, deputatul independent Nicuşor Dan, cel care îşi doreşte să devină candidat unic al dreptei politice pentru Primăria municipiului Bucureşti.

Nicuşor Dan a declarat: "Gabriela Firea omite să spună că a promis şi a eşuat să implementeze un sistem propriu de măsurare a calităţii aerului din Capitală. Gabriela Firea a eşuat, de asemenea, în implementarea unor măsuri de reducere a poluării: registrul spaţiilor verzi, centura verde, măsuri speciale anti-praf, piste de biciclete, strategii sectoriale pe deşeuri. În lipsa registrului spaţiilor verzi, spaţiile verzi dintre blocuri continuă să dispară. Mai grav, Gabriela Firea a propus sau a autorizat dispariţia a zeci de hectare de spaţii verzi şi aglomerarea oraşului prin milioane de metri pătraţi construiţi suplimentari".

El a susţinut că, în anul 2016, Capitala avea în lista de investiţii realizarea unui sistem operativ informaţional pentru măsurarea calităţii aerului, pentru care, prin bugetul Municipalităţii, au fost alocaţi 7 milioane lei. Conform lui Nicuşor Dan, în primii doi ani de mandat ai Gabrielei Firea nu s-a cheltuit niciun ban pentru realizarea acestui sistem şi, abia în decembrie 2018, s-a aprobat un concept, fără existenţa unui studiu de fundamentare.

Deputatul a precizat că Primăria Capitalei dispune de un laborator mobil de măsurare a calităţii aerului, pentru care a plătit mentenanţă de aproximativ 100.000 lei/an, dar în opinia sa laboratorul a fost utilizat necorespunzător.

În privinţa proiectelor de limitare a poluării atmosferice, Nicuşor Dan a spus că administraţia Firea nu a realizat niciunul. Registrul spaţiilor verzi nu există deşi au fost alocaţi în buget 5 milioane lei în 2016 şi 2018. Elaborarea conceptului pentru Centură verde a Bucureştiului, pentru care s-au alocat 280.000 lei în 2018, 260.000 lei în 2019, nu a fost conturată. La fel este situaţia şi în privinţa construirii pistelor de biciclete, pentru care Municipalitatea a alocat 45 milioane lei în 2016, 2017, 2018, 2019, dar pistele nu au fost realizate.

Nicuşor Dan a mai spus că Primăria Capitalei a luat măsuri nocive care au dus la creşterea poluării aerului. El a precizat: "Numeroase documentaţii au prevăzut disparita de spaţii verzi. Câteva exemple: PUZ sector 3, sus-pendat de instanţă, peste 30 hectare; PUZ sector 4, peste 10 hectare; PUZ Stejarii în Pădurea Băneasa, 5 hectare; PUZ Kiseleff 45, un hectar, anulat de istanţă; PUZ Primăverii 1, 5000 metri pătraţi; PUZ Modrogan, 5000 metri pătraţi; autorizaţie construire Piaţă Charles de Gaulle, pe 5000 metri pătraţi; autorizaţie construire Parcul Tineretului, pe o suprafaţă de 2,5 hectare şi aviz defrişare Parcul Tineretului a unei suprafeţe de 7000 metri pătraţi. Sutele de PUZ-uri aprobate prin care s-au aprobat milioane de metri pătraţi construibili suplimentari au dus şi vor duce la supraaglomerarea oraşului, congestionarea traficului şi la poluare atmosferică suplimentară".

Amintim că, în urmă cu două zile, ministrul Mediului, Costel Alexe, a anunţat că aerul din Bucureşti şi oraşele mari este din ce în ce mai poluat şi că vor exista săptămânal verificări în teren, iar autorităţile publice responsabile vor fi sancţionate.

Faţă de afirmaţiile de mai sus, Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, a precizat că, deşi a luat măsuri pentru îmbunătăţirea calităţii aerului, nu poate fi recuperat în 36 de luni ce nu s-a făcut în "zeci de ani". Primarul general mai susţine că ministrul Mediului ar trebui să îi tragă la răspundere pe consilierii PNL care au blocat proiectele anti-poluare.

Din datele oficiale ale Ministerului Mediului emise în 2015 şi 2018, Bucureştiul este cel mai poluat oraş al României, având cinci poluanţi cu potenţial cancerigen în aerul res-pirat (benzen, oxid şi monoxid de azot, particule fine 10 şi 2.5). Aceleaşi date, dar şi datele Primăriei Capitalei arată că benzenul este cancerigen de prim grad, iar expunerea pe termen lung, chiar la concentraţii scăzute de oxid şi monoxid de azot sau particule fine 10 şi 2.5 determină creşterea incidenţei cancerului la copii şi adulţi.

Conform lui Nicuşor Dan, măsurile luate de Primăria Capitalei prin Planul Integrat de Calitate Aer adoptat în iunie 2018 sunt ineficiente, deoarece administraţia Firea a identificat doar traficul rutier ca principală sursă de poluare, ignorând şantierele de construcţii şi gropile de gunoi urbane, şi nu a urmărit criteriul reducerii poluării în cel mai scurt timp cu putinţă (care ar fi necesitat restricţionarea traficului diesel).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb