NIMENI NU MAI ASCULTĂ AVERTISMENTELE BĂNCII REGLEMENTELOR INTERNAŢIONALE Doar excesele speculative mai oferă aparenţa stabilităţii

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional / 24 septembrie 2019

Doar excesele speculative mai oferă aparenţa stabilităţii

Ultimul raport trimestrial al Băncii Reglementelor Internaţionale (BIS), cunoscută drept "bancă a băncilor centrale", arată că excesele speculative de pe pieţele financiare internaţionale sunt comparabile cu cele înregistrate înainte de prăbuşirea băncii de investiţii Lehman Brothers.

Pentru ilustrarea fenomenului, BIS oferă exemplul aşa-numitelor "leveraged loans", adică al creditelor acordate companiilor cu grad ridicat de îndatorare şi rating speculativ.

Valoarea cumulată a acestora din Statele Unite şi Europa a ajuns în T3 2019 până aproape de 1,4 trilioane de dolari, un nivel dublu faţă de T3 2013 (vezi graficul).

Deşi o astfel de creştere nu pare să aibă sens la prima vedere, "fuga" după randamente, pe fondul "suprimării" dobânzilor normale de către marile bănci centrale, explică această tendinţă iraţională.

"Creşterea rapidă a acestor credite este similară cu evoluţia creditelor subprime din SUA în perioada premergătoare crizei", se arată în raportul de la BIS. Mai mult, aceste credite sunt securitizate şi ajung în portofoliile fondurilor de investiţii, cu toate că au o lichiditate foarte scăzută.

În aceste condiţii, marcarea la piaţă a pierderilor poate conduce la amorsarea unui efect de domino pentru o criză puternică a lichidităţii, după cum se mai arată în raportul BIS.

"Un număr tot mai mare de investitori plătesc pentru privilegiul de a investi. Chiar şi la apogeul Crizei Financiare Globale acest fenomen ar fi fost de neconceput. Astfel, există un sentiment vag de nelinişte determinat de faptul că incredibilul a devenit rutină", a mai declarat economistul şef al BIS, Claudio Borio.

Jeff Deist, preşedintele Institutului Mises din Statele Unite, a scris recent un articol în care arată cum s-a ajuns aici.

"Dobânzile negative întorc tot ceea ce ştim despre economie cu susul în jos", iar din acest motiv "dobânzile negative reprezintă preţul pe care îl plătim pentru existenţa băncilor centrale".

Oare fără bănci centrale ar fi posibilă existenţa acestei aberaţii, care conduce la "distrugerea capitalului şi contravine oricărui impuls uman"?

Se pare că răspunsul este negativ. Preşedintele Institutului Mises mai subliniază că "avansul civilizaţiei presupune acumulare şi producţie, iar un fenomen contrar are loc atunci când prea mulţi oameni din societate împrumută, cheltuiesc şi consumă mai mult decât produc". Tocmai din această cauză nu s-au înregistrat vreodată dobânzi negative în istoria omenirii.

Explicaţia o găsim în "Acţiunea umană", tratatul fundamental de economie al profesorului Ludwig von Mises.

În capitolul al XIX-lea, despre dobândă, von Mises arată că "preferinţa de timp se manifestă prin fenomenul dobânzii originare, adică un discount al bunurilor viitoare faţă de bunurile prezente", iar "dobânda nu se reduce la dobânda pentru capital" şi nici "nu este venitul specific obţinut de pe urma întrebuinţării bunurilor de capital".

Conform definiţiei din tratat, "dobânda originară este raportul dintre valoarea acordată satisfacerii unei nevoi în viitorul imediat şi valoarea sa în perioade îndepărtate din viitor", iar aceasta "este totdeauna prezentă", chiar şi într-o comunitate socialistă, unde "rolul ei nu ar fi diferit de acela pe care îl joacă în economia de piaţă".

Atunci când o bancă centrală impune prin "decret" o dobândă negativă, efectul asupra dobânzii originare este nul, pentru că, aşa cum a scris von Mises, "preferinţa de timp nu poate fi abolită, nici prin decret şi nici prin manipularea pieţelor".

Forţarea unor dobânzi care se află departe de dobânda originară, a cărei valoare nu poate fi cunoscută cu exactitate, nu va conduce decât la amorsarea unui proces de consumare a capitalului, cu efecte deosebit de negative asupra veniturilor aşteptate de la ceilalţi factori de producţie.

Oare cât mai poate rezista "rutina incredibilă" despre care a vorbit economistul şef al Băncii Reglementelor Internaţionale, care "garantează" aparenţa stabilităţii doar prin excesele speculative alimentate de politicile iresponsabile ale băncilor centrale?

"Un număr tot mai mare de investitori plătesc pentru privilegiul de a investi. Chiar şi la apogeul Crizei Financiare Globale acest fenomen ar fi fost de neconceput. Astfel, există un sentiment vag de nelinişte determinat de faptul că incredibilul a devenit rutină". (Claudio Borio, economist-şef la BIS )

Opinia Cititorului ( 19 )

  1. Atîta timp cît guvernatorii băncilor centrale nu răspund in fata legii, fiind protejati de clasa politică aflată la putere si acționează in tandem, consecințele le plătesc doar cetățenii fără conexiune cu cei din elite,adică majoritatea covârșitoare. Dezvoltarea fără precedent a numarului de oameni pe Tera si dorinta de a uniformiza nivelul de trai spre modelul occidental,a dus odată cu nivelul tehnologic de producție si un nou model de a finanța achiziția prin credit. Extinderea fara precedent in istorie a acestei proceduri de a consuma astăzi si acum ,din resursle viitoare, a dus la creșterea exponențială a datoriei peste tot in lume.Conform celor prezentate in articolul dv.,dobânda include o parte a valorii viitoare protejand capitalul care facilitează achiziția astazi.Pe scurt prezint un model: un credit astăzi ptr.achiziția unui imobil cu valoare x, care peste 10 ani va avea valoare x+ 30% datorită unei inflații reale de 3% pe an.Cum poate debita o minte normală, o dobânda negativă care sa distrugă capitalul. In cadrul economisirii la fel,distruge scopul ei initial.Conform unui raspuns primit la un comentariu anterior dl.Make a spus ca face parte din planul de sprijin a unei noi revoluții spre progres al omenirii. Poate fi adevarat, dar cineva ar trebui sa explice modelul in mod logic poate înțelegem si noi.Se pare ca mulți profesori de economie aplicată si investitori, nu înțeleg ce se întâmplă si mai ales ce va urma. Tot ce pot sa afirm la nivel personal, este că nu mai am incredere in siguranta unui viitor liniștit pe modelul actual,:muncă, economisire investitie.A accepta astăzi o dobânda negativă mică, ptr.a câștiga din spredul unei dobânzi negative mai mari mâine ,mi se pare o idee grotescă.

    1. Dobanda negativa este o "normalitate" pentru ca se estimeaza scaderea PIB-ului in tarile respective. Altfel spus banca comerciala stie ca nu vei avea de unde sa returnezi banii si iti cere mai putini inapoi. La randul ei banca comerciala nu mai este banca ci punga de perfuzie care se alimenteaza de la Banca Centrala. Tu ai cere unui bolnav aflat in coma si pe perfuzii sa faca flotari? Economia este in coma si pe perfuzii. Deci dobanda negativa este "normala",

      Pungă de perfuzie discriminatorie. Dă doar la cine vrea ea si criteriile nu sunt imparțiale.

      Metode de tratament sunt si sunt cunoscute, dar dureroase.Pare mai simplă o prelungire fără noimă, până apare vreo idee salvatoare. In numele unui așa zis umanism,capitalismul va disparea până prin 2035 ,după anticipațiile unui cunoscut analist american. Se poate intra intr-o perioadă asemănătoare dinaintea renașterii. Trăim într-o lume aflată in disoluție, fără reguli si cu idei "crete" a unor minți nepregatite aflate pe poziții nemeritate.  

      Doru, ai pastrat o amintire interpretata personal a spuselor mele; eu nu am spus ca exista vreun "plan" si cu atit mai putin "de sprijin"; schimbarea unei orinduiri cu alta, nu-mi amintesc sa o fi numit "revolutie" (desi nu ar fi incorect, dar parca n-am spus-o), si sigur nu am vorbit despre "progres".

      Neg ca am spus ceea ce imi pui in gura, pentru ca, in formularea ta, subiectivitatea pare foarte activa, conformindu-se definitiei de extractie marxista a revolutiei, unde exista un plan (program) cu un scop si strategii/tactici de indeplinire. 

      In mintea mea, insa, raporturile dintre agentii schimbarii sint reificate si astfel, din punctul meu de vedere, lucrurile se indreapta spre schimbare fara vreun plan si nu au nevoie de nici un sprijin ca asta sa se petreaca: revolutia are loc, pur si simplu. 

      Eu doar constat ca masurile adoptate de guverne impotriva crizei de supraindatorare, pentru conservarea modelului actual de functionare, sint absurde, conduc la contrariul scopului urmarit, ruineaza modelul. 

      Cit timp eficienta creditului este in scadere, nu poti micsora datoriile, marindu-le - e absurd. 

      De la asazisa "depasire" a crizei de supraindatorare de acum un deceniu, datoria mondiala a trecut de la dublul PIB-ului planetar, la triplul lui, iar tendintele celor doua curbe sint continuu divergente. 

      Masa monetara mondiala are o curba asimptotica la verticala - din punct de vedere grafic, teoria ciclurilor (care se reprezinta ca sinusoida) nu mai are nici un inteles pe verticala. 

      Relaxarea cantitativa este emisiune de datorie, este ca si cind ai vrea sa tratezi diabetul injectind zahar in vena. 

      Nu stiu sa stabilesc elasticitatea economiei mondiale la acest tratament, dar, intrucit este evident ca pentru acoperirea datoriei planetare este necesara contractarea unui nou credit, fara nici un dubiu ne aflam in fata unei scheme piramidale atotcuprinzatoare. 

      Nu stiu cind, dar ca orice schema piramidala in care nu sint implicati extraterestrii, chiar si aceasta schema se va prabusi. 

      Cind se va prabusi, se va prabusi o orinduire. 

      Este aceasta o revolutie? 

      Da si nu. 

      Da, pentru ca va trebui edificata o alta organizare. 

      Nu, pentru ca nimeni nu a imaginat, inca, acea alta organizare.

      Totusi, e de mentionat ca aceasta rasturnare este mai putin dramatica decit ne-am astepta, deoarece orinduirea in care ne aflam are o virsta de doar 400 de ani - ea poate fi considerata un experiment nereusit al omenirii, pe o varianta de evolutie infundata, pe care am apucat-o din lacomie, pe la anul 1600, in pofida interdictiilor Vaticanului si ale unor avertismente explicite, insistente si sistematice, prezente in cartile sfinte ale religiilor abrahamice. 

      F bun comentariul, numai ca nu ai luat ceva in considerare: Oamenii sunt oameni si vor urmari sa castige intotdeauna. Ce presupune asta ? Hai sa vedem unde se duc banii ( sau bunurile cumoarate) si din buzunarul cui dispar. E un proces asemanator cu inflatia: Unii tiparesc din nimic obligatii iar altii ( cei multi) platesc prin inflatie greselile bancilor si ale celor de au luat credite si nu au putut returna. Asa e si acum: Desi e momentul sa tii bani in buzunar si sa cumperi ieftin ( economic fiind inca pe criza) nu o poti face pt ca unii tiparesc in nestire pt a-ti reduce valoarea banilor tai. Si chestia e ca banii curg spre esalonul firmelor conectate la banci, fonduri de pensii samd, bani pusi deoparte care isi pierd valoarea zi de zi daca e sa le raportam la costul cosului de cumparaturi sau la pretul resurselor brute.

      Make,ma bucur tare mult de comentariul tău. Admit că am înțeles greșit si-mi cer scuze, dar asta este frumusețea dialogului civilizat in democrație. Ceea ce ai spus acum converge pe deplin si cu viziunea mea.Din pacate văd tot mai multe raspunsuri pline de invective in presa din România, asta din multe greșeli interpretative pliate pe o educație precară.

      Un astfel de raspuns argumentat,se poate constitui intr-un adevarat articol editorial. Dacă toți cititorii ar fi atât de civizati,discuțiile ar fi mult mai constructive si poate nu atât de sterile(doar la nivel de opinie).Mulțumesc.  

      Apreciez comentariul. Ma apasa totusi o intrebare. Meseria e bratara de aur si in orice fel de oranduire sociala ne-am afla, mereu vor exista profesori, preoti, meseriasi, scriitori, iar atata timp cat lucrezi, in orice regim politic/ oranduire sociala vei reusi sa prosperi sau cel putin sa existi.

      Si acum vine intrebarea. Momentan, ca om care castiga un salariu mediu (3000-4000 lei ?), care este cea mai buna metoda de a investi / prospera financiar din diferenta ce ramane dupa cheltuielile curente ? 

      Bursa.

      Ce sa mai investesti acum pe final de ciclu :)) trenu ala deja a ajuns la destinatie. Dar eu zic sa fiti pregatiti pentru “helicopter money” o idee din ce in ce mai prezenta in ziua de azi

      Stimate domnule Doru,

      Primul paragraf al comentariului dumneavoastra nu este corect in totalitate. 

      Si, pentru ca suntem romani, va pot spune ca sefii bancii centrale romanesti, BNR, raspund in fata legii, chiar cu varf si indesat. Este posibil ca in alte tari sa nu raspunda, mai ales cei din zona Euro, bazandu-ne pe prevederile Tratatelor UE dar si pe reglementarea nationala specifica. 

      Reglementarea romaneasca permite atragerea raspunderii civile si penale a persoanelor din conducerea BNR, in anumite conditii. Ati vazut cumva sesizari ale conducerii BNR in conditiile legii astfel incat sa fie intrunite conditiile legale de atragere a raspunderii fata de persoanele vizate? Eu nu am vazut. Si slava domnului, am citit zeci de reclamatii/sesizari/petitii...  

      Statutul BNR, art 25, alin. 3 arata exact conditiile necesare pentru acest deziderat, al atragerii raspunderii. 

      Despre fratia bancheri-politicieni aveti dreptate dar trebuie sa va precizez ca fratia functioneaza in felul urmator: bancherii propun modificari legislative, politicienii le inghit precum curcanii si le aproba, abia dupa ce reusesc sa digere rezultatul, politicienii reproduc si pentru ei astfel de modificari.

      Cat despre finalul paragrafului lucrurile au stat si vor sta asa intotdeauna. 

      Aveți dreptate, dar eu m-am referit doar la guvernatorii unor bănci cu putere de influență globală, nu la noi unde bnr.este un ultim bastion al fostei independențe naționale,si care va cădea in curând.

      Nu o sa cada nimic, din pacate.

      Lumea se bazeaza numai pe opinii de genul "cred ca nu se intampla nimic" sau "stiu eu ca..." fara sa faca plangeri directe si cu anuntarea/enuntarea acelei prevederi legale. 

      Zeci de colegi batjocoriti cu credite in CHF nu vor, pur si simplu, sa inteleaga ca numai instiintandu-i pe corifeii BNR, fara a le pune in vedere ca presupusa imunitate este in joc, conduce la rezultatul previzionat prin "cred ca se musamalizeaza", adica neimplicarea raspunderii pe care o au corifeii.

    Thomas Cook a cazut, se pregatesc Netflix, VW, Alibaba, etc? Da, marea bula se afla in technology unde nimic nu s-a inventat pe hardware de vreo 20 de ani...

    1. hardware nu inseamna tehnologie. netflix, alibaba, amazon, google nu din cauza hardware vor cadea, sunt mai expuse la decizii politice, la marketing defectuos decat la faptul ca de 20 de ani nu s-au mai realizat progrese in cpu/medii de stocare etc

      Sincer sa zic marea bula e peste tot de la apartamente la actiuni si pana la banci zombie care nu au facut nimic o sa ajungem sa mergem la banca sa luam 1000 de lei si peste o luna sa inapoiem 950 de lei :)) vezi ca deja de ani buni bancile chiar nu au facut si nici nu au inovat nimic doar zic ei ca tin bani ca fni si cand te duci sai iei inapoi scapi lejer daca nu tiau luat decat 100 de lei

      Thomas cook nu au fost primi ati uitat deja de deutche ;) cand plecau aia cu cutia

      hardware inseamna apple, AMD ,intel in nici un caz nu Netfix probabil ai vrut sa zici tehnologie la modul general , cat despre Netfix o sa evolueze o sa se transforme , retehnologizeze cum vrei tu sa zici ori cum actiunile Netfix sunt supraestimate

      in tehnologie daca nu inovezi,evoluezi periodic ai picat e game over ai sute de exemple incepand de la google care inoveaza tot timpul la yahoo care e in coma profunda  

      progrese sau realizat si inca foarte mari nu sti tu asta e alceva de la HHD la SSD ati zice ceva ?

      de la stick-uri usb de 2-4G la stikuri de 1T ati zice ceva ?

       

    ... dolarul este leveraged against the world ... daca vreti sa salvati lumea, salvati dolarul ... indiferent de aurul din fort knox! ... o paritate "stabila" intre valutele principale este speculabila ... dolarul poate fi paritat cu aurul cuantificabil din lume ... adica, atunci cand america exagereaza, apreciem/depreciem valuta regional/nationala, dupa cantitatea de aur disponibila regional/national ... daca america cumpara aur, in timp, "se poate reveni" la o moneda mondiala nenationala ... am chef de glume ;) ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb