Niţă: "Unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă, un proiect fezabil"

C.P.
Ziarul BURSA #Companii / 7 februarie 2013

Ministrul delegat pentru energie, Constantin Niţă, s-a întâlnit cu reprezentanţii Ernst&Young şi Candesco, consultanţii selectaţi de către S.C. Energonuclear SA pentru realizarea "Studiului de fezabilitate pentru realizarea proiectului Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă". În cadrul întâlnirii, au fost prezentate rezultatele studiului, care arată că proiectul este fezabil din punct de vedere tehnic, bazându-se pe tehnologia CANDU, arată un comunicat remis redacţiei.

Ministrul Niţă a declarat: "Sectorul de producere a energiei necesită investiţii în dezvoltarea de noi facilităţi şi modernizarea celor existente. Pentru facilitarea acestor investiţii sunt necesare măsuri pentru diminuarea riscurilor asociate pentru investitori, în special cel al prognozei preţului la electricitate. Este nevoie de politici de reglementare a pieţei prin mecanisme suport care să faciliteze investiţiile pe segmentul surselor energetice cu emisii reduse de carbon - regenerabilele, nuclearul şi combustibilii fosili curaţi. Acest obiectiv - realizarea investiţiilor în capacităţi energetice cu emisii reduse de carbon, printre care energia nucleară, care să contribuie deopotrivă la securitatea energetică a ţării şi la îndeplinirea obiectivelor din domeniul protecţiei mediului, este parte a programului de guvernare şi vom analiza cu atenţie potenţialele oportunităţi în acest domeniu".

Analiza economico-financiară evidenţiază faptul că, pe termen lung, proiectul Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă este profitabil şi competitiv pe piaţa de electricitate. Astfel, fluxurile de numerar nete actualizate, pe perioada de analiză (50 ani), corespunzătoare întregii durate de viaţă a unităţilor nucleare, au valori pozitive.

Studiile efectuate arată că proiectul unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă este unul prioritar pentru asigurarea securităţii energetice a ţării noastre, cu beneficii directe în ceea ce priveşte atingerea obiectivelor de schimbări climatice şi menţinerea suportabilităţii preţului electricităţii la consumatorul final.

Strategia energetică pentru perioada 2011-2035 evidenţiază faptul că, până în 2020, 5544 MW în capacitate instalată - 28% din capacitatea actuală, vor trebui scoşi din folosinţă. Până în 2035, 11.066 MW - 55% din capacitatea instalată totală, vor trebui înlocuiţi. Potrivit datelor ANRE, investiţiile în unităţi de producere care sunt luate în calcul pentru determinarea prognozei necesarului naţional de capacitate în 2020 sunt: unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă (1.480 MW), modernizarea CE Turceni, Rovinari şi Craiova (4.000 MW) şi hidrocentrala Tarniţa (1.000 MW).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb