Pensiile private şi asigurările continuă să fie soluţii financiare esenţiale pentru protecţie şi economisire pe termen lung, oferind sprijin în momente neprevăzute şi asigurând un venit mai stabil la pensionare, potrivit unui comunicat emis redacţiei. În 2024, clienţii NN de asigurări şi participanţii la fondurile de pensii private au primit plăţi totale de 1,15 miliarde de lei, în creştere cu 17% faţă de anul anterior. Aceste plăţi au contribuit la reducerea deficitului de protecţie financiară al clienţilor şi la creşterea veniturilor acestora la pensionare.
NN a raportat rezultate solide pe toate liniile de business, consolidând stabilitatea financiară, eficienţa operaţională şi transformarea digitală. În segmentul asigurărilor de viaţă şi sănătate, NN Asigurări de Viaţă S.A. a plătit clienţilor beneficii de peste 630 de milioane de lei în 2024, cu 8% mai mult faţă de anul precedent, conform situaţiilor financiare neauditate. Aceste sume au acoperit cheltuieli neprevăzute cauzate de probleme de sănătate, pierderea veniturilor sau deces, dar şi beneficii acumulate prin produsele de asigurare cu componentă de economisire şi investiţii.
În plus, pe segmentul asigurărilor de locuinţă, NN Asigurări S.A. a efectuat plăţi de aproape 6 milioane de lei către clienţii care au întâmpinat daune sau alte situaţii acoperite de poliţele de asigurare.
"Asigurările joacă un rol esenţial în oferirea stabilităţii financiare şi protejarea familiilor în momente dificile. Prin beneficiile plătite, NN contribuie la reducerea deficitului de protecţie, care a ajuns la 154.000 de lei, conform datelor UNSAR. Aceasta este suma necesară unei familii pentru a-şi menţine nivelul de trai în cazul unor evenimente neprevăzute. De asemenea, investim constant în transformarea digitală şi dezvoltarea portofoliului de produse pentru a oferi soluţii cât mai relevante clienţilor noştri", a declarat Kuldeep Kaushik, CEO NN Asigurări de Viaţă S.A., se transmite în comunicat.
NN Asigurări de Viaţă S.A. a înregistrat prime brute subscrise de aproape 1,15 miliarde de lei în 2024, în creştere cu 12,7% faţă de anul anterior. Compania administra active financiare de 5,1 miliarde de lei la finalul anului şi a raportat un profit brut de 83,3 milioane de lei, în scădere cu 30%, din cauza investiţiilor semnificative realizate, conform datelor financiare neauditate.
În sectorul pensiilor private facultative (Pilon III), NN a plătit aproximativ 90 de milioane de lei către peste 6.000 de participanţi care au îndeplinit condiţiile pentru pensionare în 2024, o creştere de 48% faţă de anul precedent. Activele nete administrate de fondurile NN Activ şi NN Optim au depăşit 3,1 miliarde de lei, reprezentând o cotă de piaţă de 56,4%, conform datelor ASF. Performanţele investiţionale ale fondurilor au fost de 6,7% pentru NN Activ şi 6,3% pentru NN Optim, de la lansare până la finalul lui 2024, peste rata inflaţiei de 4,5% în aceeaşi perioadă.
Pentru pensiile private obligatorii (Pilon II), NN Pensii SAFPAP S.A. a efectuat plăţi de 429 de milioane de lei către peste 22.600 de participanţi în 2024, în creştere cu aproape 28% faţă de anul anterior. Activele nete administrate au depăşit 50 de miliarde de lei, în creştere cu 18%, ajungând la o cotă de piaţă de 33,8%, conform ASF. Fondul NN Pensii avea 2,1 milioane de participanţi la finalul anului şi a generat un randament investiţional anualizat de 6% de la lansare, depăşind rata inflaţiei în aceeaşi perioadă.
"Tendinţele demografice şi scăderea ratei de înlocuire a veniturilor prin pensia publică de la 43% la 30% până în 2042, conform unui studiu CFA România, subliniază importanţa economisirii suplimentare pentru pensie. Pensiile private sunt mai relevante ca niciodată pentru securitatea financiară a oamenilor, iar rezultatele obţinute în 2024 demonstrează impactul lor tot mai mare", a declarat Gerke Witteveen, CEO NN Pensii SAFPAP S.A.
NN contribuie semnificativ nu doar la securitatea financiară a clienţilor săi, ci şi la economia naţională şi la bunăstarea comunităţilor. În 2024, NN Asigurări de Viaţă S.A. şi NN Pensii SAFPAP S.A. au plătit contribuţii totale de aproape 112 milioane de lei la bugetul de stat şi au investit peste 3,5 milioane de lei în iniţiative sociale dedicate sănătăţii, educaţiei şi incluziunii financiare. Aceste acţiuni au avut un impact direct asupra a peste 21.000 de persoane.