NN Asigurări de Viaţă, Grawe România Asigurare şi Asirom VIG participă la un test de stres la nivelul UE

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 26 mai 2016

NN Asigurări de Viaţă, Grawe România Asigurare şi Asirom VIG participă la testul de stres derulat de Autoritatea Europeană pentru Asigurări şi Pensii Ocupaţionale (EIOPA) la nivelul Uniunii Europene, asupra companiilor de asigurări de viaţă, începând din data de 24 mai, se arată într-un comunicat al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

"EIOPA a lansat, pe data de 24 mai 2016, la nivelul Uniunii Europene, un test de stres adresat societăţilor de asigurări de viaţă. (...) Având în vedere criteriile stabilite de către EIOPA, Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară a aprobat participarea la acest exerciţiu a unui număr de trei societăţi: NN Asigurări de Viaţă, Grawe România Asigurare şi Asirom VIG. Astfel, este asigurată o prezenţă de peste 57% din piaţa de asigurări de viaţă, în funcţie de valoarea rezervelor tehnice, conform cerinţelor EIOPA, înregistrată la data de 31.12.2015", se mai arată în comunicat.

Potrivit ASF, acest exerciţiu are scopul de a evalua vulnerabilităţile asiguratorilor şi gradul de rezistenţă la evoluţii adverse ale pieţei, pe baza unui cadru analitic comun. Mai mult, testul va examina o eventuală creştere a riscului sistemic în situaţii de stres.

Astfel, exerciţiul va avea o componentă de bază de tip "bottom up" în care companiile vor calcula şi vor raporta impactul pentru doar două scenarii considerate relevante. Un scenariu prevede că dobânzile rămân reduse pe termen lung, fapt care pune presiune pe profitabilitatea şi pe solvabilitatea societăţilor de asigurări de viaţă, mai ales din perspectiva produselor cu randament garantat deţinute în portofoliu.

Al doilea scenariu, de tip "double hit", presupune menţinerea simultană a curbei swap la un nivel redus combinată cu creşterea randamentelor titlurilor de stat, ca urmare a unui şoc. "O astfel de evoluţie, deşi posibilă, are o probabilitate redusă. În cazul în care totuşi s-ar materializa, ar exercita o dublă presiune asupra societăţilor de asigurare de viaţă pentru că ar conduce la menţinerea la nivel ridicat a obligaţiilor din asigurare şi totodată ar duce la scăderea valorii activelor", se subliniază în comunicat.

Conform ASF, scenariile, amploarea şocurilor şi metodologia de calcul a impactului au fost comunicate de EIOPA, dar responsabilitatea efectuării calculelor şi a transmiterii rezultatelor revine societăţilor participante.

Cea de-a doua componentă a testului de stres este de tip "top-down", urmând ca toate calculele necesare să fie realizate exclusiv de EIOPA , fără nici un efort suplimentar din partea societăţilor. "Autoritatea europeană urmează să realizeze toate estimările necesare apelând doar la raportările efectuate în cadrul primei componente de tip "bottom-up", se subliniază în comunicat.

Termenul limită pentru transmiterea rezultatelor către autorităţile naţionale este 15 iulie 2016, urmând ca rezultatele la nivel european să fie publicate în decembrie 2016, la nivel agregat şi/sau anonimizat, mai arată ASF.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb