Aeroporturile regionale franceze Brest, Carcassonne, Rennes, Tarbes, Bordeaux-Merignac, Beziers, Montpellier şi Nantes au primit alerte cu bombe ieri, unele dintre acestea fiind evacuate, ceea ce a dus la devierea zborurilor, conform presei internaţionale.
Direcţia generală a aviaţiei civile (DGAC) din Franţa a confirmat pentru AFP că "mai multe aeroporturi naţionale, printre care cel din Nantes, au primit ameninţări cu atentat".
Alertele cu bombă s-au dovedit false, iar ministrul Transporturilor de la Paris, Clement Beaune, a declarat în acest context : "Aceste alarme false nu sunt glume proaste. Sunt infracţiuni penale. Vor fi pedepsite".
Şi ministrul Justiţiei, Eric Dupond-Moretti, a spus că autorii acestor alerte false sunt "mici clovni", care vor fi "găsiţi şi pedepsiţi".
Miercuri, majoritatea marilor aeroporturi franceze, cu excepţia celor două din Paris, au fost evacuate temporar după primirea de ameninţări false cu bombă, ceea ce a condus la anularea a 130 de zboruri şi la întârzieri ale curselor.
Şi în Belgia, miercuri, Aeroportul Ostende-Bruges a fost evacuat în urma unei alerte cu bombă lansate la scurt timp după ce aici aterizase un avion ce urma să plece spre aeroportul francez Lille.
Totodată, Palatul Federal de la Berna, care găzduieşte Parlamentul şi Guvernului elveţian, a fost evacuat parţial după ce a fost semnalat un obiect suspect.
• Cinci state din Schengen reintroduc controalele la graniţe
Actuala situaţie de criză generată de conflictul din Orientul Mijlociu a determinat unele state din Europa să suspende acordul Schengen, respectiv să reintroducă controalele la frontiere.
Ministrul de Interne din Italia a anunţat că vor fi reintroduse controale la frontiera cu Slovenia - ţară membră a Uniunii Europene şi a Spaţiului Schengen. Polonia şi Republica Cehă au introdus controale temporare la frontiera cu Slovacia, iar Germania pregăteşte controale la graniţa cu Polonia şi Republica Cehă.
La rândul său, Austria reintroduce controalele la graniţa cu Italia, Slovacia şi Republica Cehă.
În contextul noii crize, ţările europene au ridicat nivelul de alertă anti-teroristă. Grecia a declarat nivelul portocaliu, iar Franţa şi Belgia - nivelul maxim.
• Netanyahu: "Atacul Hamas a urmărit să distrugă extinderea păcii israeliano-arabe"
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat ieri că şocul provocat de atacul comis pe 7 octombrie de mişcarea islamistă Hamas împotriva Israelului a vizat împiedicarea extinderii relaţiilor paşnice în Orientul Mijlociu şi i-a cerut Londrei să sprijine în continuare contraofensiva israeliană, transmite Reuters.
"Am fost pe punctul de extindere a acelei păci şi distrugerea acestei extinderi este unul dintre motivele pentru care a fost făcută această acţiune", i-a spus Netanyahu premierului britanic Rishi Sunak, aflat în vizită în Israel, menţionând: "Aceasta este cea mai întunecată oră. Asta înseamnă că acesta este un război lung şi vom avea nevoie de sprijinul dumneavoastră continuu".
De partea sa, Rishi Sunak a promis că Londra va fi alături de Israel, salutând decizia de a se permite intrarea ajutoarelor umanitare în Fâşia Gaza, notează Agerpres.
Sunak a spus că Israelul face tot ce poate pentru a limita decesele în rândul civililor. "Ştiu că luaţi toate măsurile de precauţie pentru a evita rănirea civililor, în contrast direct cu teroriştii Hamas", a declarat oficialul britanic, adăugând: "Salut decizia dumneavoastră de a asigura că rutele către Gaza vor fi deschise pentru intrarea ajutorului umanitar. Sunt mândru că stau aici alături de dumneavoastră. Vom fi alături de dumneavoastră, solidari. Vom fi alături de poporul dumneavoastră şi vrem, de asemenea, să câştigaţi".
Ambasada SUA în Liban i-a îndemnat ieri pe cetăţenii americani aflaţi în această ţară să-şi organizeze "plecarea cât mai rapid posibil, când sunt încă disponibile opţiuni comerciale" de transport, informează Reuters şi AFP. O solicitare similară, adresată cetăţenilor britanici, a venit între timp şi din partea ambasadei Regatului Unit din capitala libaneză.
Cetăţenilor americani ce aleg totuşi să nu părăsească Libanul ambasada le recomandă în acelaşi mesaj să-şi pregătească planuri pentru situaţii de urgenţă, notează Agerpres.
Miercuri, Arabia Saudită şi-a îndemnat cetăţenii aflaţi în Liban să părăsească "imediat" această ţară. Franţa, Germania şi alte state occidentale şi-au atenţionat, la rândul lor, cetăţenii să evite călătoriile în Liban.
------------------
Parlamentul European a condamnat ieri atacurile teroriste comise de mişcarea palestiniană Hamas împotriva Israelului, exprimându-şi în acelaşi timp îngrijorarea cu privire la situaţia umanitară din Fâşia Gaza. De asemenea, Parlamentul solicită eliberarea imediată a tuturor ostaticilor luaţi de Hamas şi recunosc dreptul Israelului la autoapărare, "consacrat în dreptul internaţional şi limitat de acesta".
------------------
Ambasadorii ţărilor arabe la Bruxelles i-au cerut ieri Uniunii Europene să solicite o încetare a focului în Fâşia Gaza şi să facă tot posibilul pentru oprirea imediată a violenţei împotriva populaţiei, transmite agenţia EFE. "Trebuie făcut totul pentru oprirea masacrului în Gaza şi salvarea civililor", a declarat la o conferinţă de presă ambasadorul Palestinei în capitala belgiană, Abdalrahim Alfarra, notează Agerpres. Reprezentanţii diplomatici ai ţărilor arabe au spus că sunt în contact cu autorităţile europene pentru "a se respecta dreptul internaţional" şi au amintit în acest sens de "principiile fondatoare" ale UE.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.10.2023, 20:12)
ce alerte bre...?!
ca franta are pib real deflat de prea mult timp.
tre sa ii dea cu boom nominal in pib sa sara din "balamale" "satarea de spirit a natiunii".
ps si italia si spania si portugalia... toate dau semanle in fata de crack up boom....
iar la noi guvenul pune limita la cash cand costul real urca la deal.... asta e o forma parsiva de squeze in piata... la aia mici...
limita de cash pe zi este fortata sa fie ridicata.... costul pietei forteaza ridicarea... ei.
altfel din ce in ce mai multi bani vor incepe sa ruleze la negru si in shadow.
s c c r e t