NOI OBLIGAŢII PENTRU DEZVOLTATORI: Construcţiile vor putea fi recepţionate şi date în folosinţă, doar după racordarea definitivă la reţelele de utilităţi publice

A.I.G.
Comunicate de presă #Construcţii / 15 ianuarie 2020

Construcţiile vor putea fi recepţionate şi date în folosinţă, doar după racordarea definitivă la reţelele de utilităţi publice

Construcţiile vor putea fi recepţionate şi date în folosinţă, începând cu acest an, doar după racordarea definitivă la reţelele de utilităţi publice, se arată într-un comunicat remis Redacţiei noastre.

Noile obligaţii pentru dezvoltatorii imobiliari apar odată cu publicarea în Monitorul Oficial, săptămâna trecută, a Legii 7/2020 ce modifică Legea 10/1995 privind calitatea în construcţii, dar şi Legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii. Modificările nu sunt singurele care vizează domeniul construcţiilor, ci fac parte dintr-un plan mai amplu de modernizare a legislaţiei prin simplificarea formalităţilor de autorizare şi încurajarea măsurilor de protecţie a mediului.

Unul dintre elementele de noutate aduse de textul legislativ vizează în mod direct piaţa clădirilor rezidenţiale. Astfel, recepţia la terminarea lucrărilor de construire pentru activităţile autorizate aferente ansamblurilor de locuinţe individuale şi colective, dar şi construcţiilor de utilitate publică nu va mai putea fi efectuată în lipsa finalizării branşamentelor la infrastructura tehnico-edilitară. Mai mult, se interzice darea în folosinţă a construcţiei până la admiterea recepţiei la terminarea lucrărilor şi punerea în funcţiune a branşamentelor autorizate şi definitive la reţelele de utilităţi publice ale infrastructurii edilitare.

Potrivit comunicatului citat, iniţiatorii motivează demersul de reglementare prin faptul că imobilele construite necorespunzător au pus în pericol viaţa oamenilor.

Cu doar două luni în urmă, procedura de avizare a lucrărilor de racordare şi branşament la reţelele publice de utilităţi a fost simplificată prin Legea 193/2019 prin care s-a dispus ca, pentru autorizarea lucrărilor de racordare şi branşament la reţelele publice de utilităţi, să poată fi utilizate avizele şi acordurile emise în cadrul procesului de autorizare a lucrărilor pentru clădire. De asemenea, acolo unde nu se modifică structura de rezistenţă sau aspectul arhitectural al construcţiilor, a fost reglementată posibilitatea de a executa lucrări de branşamente şi racorduri pe domeniul public şi de branşamente aeriene fără autorizaţie de construire.

O altă modificare de maxim interes este reglementarea posibilităţii de a monta sisteme fotovoltaice pentru producerea energiei electrice şi panouri solare pentru încălzirea sau prepararea apei calde pentru consumul casnic, fără autorizaţie de construire. Acestea vor putea fi montate pe clădiri, anexe gospodăreşti şi pe sol doar cu înştiinţarea prealabilă a autorităţilor, fără a fi necesară parcurgerea procedurii de autorizare în construcţii.

Modificarea vine în contextul unei politici legislative de încurajare a utilizării energiei din surse regenerabile în domeniul construcţiilor şi de tranziţia către o piaţă a clădirilor verzi. Astfel, finalul anului 2020 va aduce noi obligaţii "verzi" pe piaţa imobiliară. Potrivit Legii 372/2005, 31 decembrie 2020 va fi data de la care nu vor mai fi emise autorizaţii de construire pentru clădiri private noi decât dacă consumul lor de energie va fi aproape egal cu zero.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Poate ne spuneti si cine a transmis comunicatul citat! Nu de altceva, dar poate ca vreo companie de utilitati isi arata muschii!

    Altfel, este vorba doar de deontologie profesionala... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb