Noi reglementări europene în domeniul silviculturii

A.G.R.
Ziarul BURSA #Materii Prime / 14 octombrie 2008

Noi reglementări europene în domeniul silviculturii

Comisia Europeană (CE) va prezenta, în data de 15 octombrie, un nou set de reglementări privind legalitatea provenienţei materialului lemnos importat în UE, a declarat, luni, secretarul de stat pentru păduri din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Istvan Toke, la un seminar internaţional de profil. Domnia sa a spus: "Sistemul FLEG pe care intenţionează să îl introducă UE este un sistem de certificare a legalităţii provenienţei lemnului care ajunge pe piaţa UE din mai multe ţări producătoare şi exportatoare de lemn, valabil pentru toate statele. La acest pachet de reglementări, prezentat la Bruxelles pe 15 octombrie, a lucrat un grup de lucru format din 5-6 specialişti".

Potrivit Agerpres, secretarul de stat a precizat că reprezentanţii CE au prezentat pentru prima dată câteva date despre acest nou proiect, dar va urma un drum anevoios pentru aprobarea lui. Prin acest nou proiect vor exista înţelegeri bilaterale între ţările din afara UE care exportă materie primă lemnoasă şi care se vor angaja să respecte un set de măsuri prin care lemnul pe care îl exportă provine doar din surse sustenabile şi legale.

"Deocamdată a fost semnat doar un singur acord cu Ghana, dar sunt mai multe negocieri cu Camerun, Congo, Malaezia, America Latină şi China", a declarat reprezentantul CE, Flip van Helden. La ora actuală, România nu importă material lemnos, dar, potrivit secretarului de stat din MADR, este foarte posibil să devină importator de lemn valoros tropical.

Toke a precizat că reprezentanţii UE au fost plăcuţi surprinşi de introducerea în Româ­nia a sistemului informatic de urmărire a masei lemnoase (SUMAL), care nu există încă în multe ţări din UE. În prezent, peste 7.000 de firme din România au primit softul pentru utilizarea sistemului SUMAL, dar şi noile documente de circulaţie a lemnului.

Sistemul SUMAL va permite cunoaşterea întregului circuit al lemnului în timp real începând de la pădure, Ocoale Silvice, intermediari şi până la utilizatorul final al lemnului. Practic, în sistem va intra numai materialul lemnos care provine din păduri administrate şi care a fost exploatat legal.

De asemenea, noul sistem introduce şi un nou model pentru documentele de trans­port, diferenţiate pentru masa lemnoasă neprelucrată sau prelucrată cu elemente de securitate sporite. Transporturile de materiale lemnoase neînsoţite de documente sau cu documente în care nu este specificată data şi ora sau provenienţa vor fi confiscate pe loc.

Prin noul sistem primirea de materiale lemnoase de către procesatori fără a înregistra intrarea în registrul de poartă se va sancţiona prin confiscarea lemnului şi amendă contravenţională. Intrarea în SUMAL a datelor ocoalelor silvice, dar şi a celor ale agenţilor economici oferă posibilitatea unui control încrucişat al circuitului de material lemnos şi în mod normal circuitul ilegal va dispărea.

Nu în ultimul rând noul sis­tem informatic poate lansa avertizări în cazul unor anomalii depistate în sistem referitoare la depăşirea cantităţilor cu un anumit procent, la faptul că materialul lemnos nu îşi are originea din zonele administrate sau dacă sunt depăşite randamentele acceptate de sistem. Potrivit MADR, circa 5.000-8.000 de agenţi economici vor utiliza acest sis­tem prima raportare a acestora urmând să aibă loc în 5 decembrie 2008.

La nivelul anului 2007, pagubele înregistrate în pădurile României însumează 175 de metri cubi de material lemnos ilegal pus în circulaţie ceea ce reprezintă 1,2% din volumul total pus în circulaţie. Potrivit datelor MADR, în Româ­nia, materialul lemnos care ar putea fi pus în circulaţie ilegal ar proveni din circa 350.000 hectare de pădure neadministrate de Ocoalele Silvice la care se adaugă şi alte suprafeţe de păduri şi fâneţe. România are un milion de hectare de păduri certificate în sis­temul de stat şi zeci de mii de hectare în păduri private.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb