NOIEMBRIE FINANCIAR Aprecieri puternice pentru indicii BVB, într-un climat favorabil acţiunilor

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 5 decembrie 2022

Aprecieri puternice pentru indicii BVB, într-un climat favorabil acţiunilor

Avans de 8,6% pentru BET şi de 7,4% în cazul BET-BK

Alin Brendea, Prime Transaction: "Rezultatele emitenţilor au fost cel mai important sprijin pentru bursa locală"

Indicii Pieţei Principale a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut creşteri consistente în noiembrie, într-un climat internaţional favorabil pieţelor de acţiuni. Indicele BET, ce captează dinamica celor mai lichide 20 de tituri ale bursei noastre, a avut un avans de 8,6%, la 11.731 de puncte, în timp ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, s-a apreciat cu 7,4%, până la 2.190 de puncte. Totuşi, evoluţiile au apărut pe fondul unor volume reduse, cu zile în care valoarea tranzacţiilor a fost chiar şi de numai trei-patru milioane de euro, ceea ce arată că mulţi investitori au stat pe margine.

Pe lângă contextul internaţional favorabil, preţurile acţiunilor au fost susţinute de rezultatele companiilor pentru trimestrul al treilea, care în multe cazuri au fost peste aşteptări.

Creşteri de până la 8% pentru principalii indici din Statele Unite şi Europa

În Statele Unite, indicele S&P 500 a urcat cu 5,4%, în timp ce Nasdaq Composite s-a apreciat cu 4,3%, într-o lună în care faptul că punctul culminant al inflaţiei a fost lăsat în urmă a devenit aproape o certitudine. În octombrie, Indicele Preţurilor de Consum din SUA a urcat cu 7,7% în dinamică anuală, atât sub nivelul din septembrie de 8,2% cât şi sub estimările Dow Jones, de 7,9%. Scăderea inflaţiei a fost primită cu entuziasm de pieţe care speră că astfel Rezerva Federală va încetini ritmul de creştere al dobânzilor, fapt întărit şi de minuta ultimei şedinţe a oficialilor băncii centrale a SUA.

De partea noastră a Atlanticului, unde pieţele au mai multe companii din sectoare defensive, mai rezistente în perioade tulburi din punct de vedere economic, indicele Stoxx 600 a urcat cu 6,7%, în noiembrie, în timp ce indicele DAX, al bursei din Frankfurt, s-a apreciat cu 8,6%. Indicele FTSE 100, al pieţei londoneze, a crescut cu 6,7%. În Europa, spre deosebire de Statele Unite, inflaţia încă nu a dat semne clare că a depăşit maximul, iar Christine Lagarde, preşedintele Băncii Centrale Europe, a avertizat că instituţia "nu a terminat" cu majorarea ratelor dobânzilor.

BET-XT - la cel mai ridicat nivel din ultimele aproape două luni şi jumătate

La Bursa de Valori Bucureşti, indicele BET-XT, al celor mai lichide 30 de acţiuni, a urcat cu 7,6%, la 1.027 de puncte, coşul de acţiuni încheind noiembrie la cel mai ridicat nivel din ultimele aproape două luni şi jumătate.

Alin Brendea, director de operaţiuni în cadrul casei de brokeraj Prime Transaction, este de părere că rezultatele emitenţilor au reprezentat cel mai important sprijin pentru bursa locală.

Brokerul a scris, în ultimul său editorial: "Privind spre rezultatele celor mai importante companii listate pe piaţa locală prin prisma dimensiunii, vedem o dinamică excelentă a veniturilor şi a profitabilităţii. Considerând emitenţii cu o capitalizare de peste un miliard de lei din indicele BET-BK, în primele nouă luni din anul curent înregistrăm o creştere de circa 65% a veniturilor totale ale acestora companii (de la 76 miliarde lei la 125 miliarde lei) şi una şi mai mare a profitabilităţii, de 93% (de la 17,1 miliarde lei la 33,2 miliarde lei)".

Aprecieri puternice pentru indicii BVB, într-un climat favorabil acţiunilor

"Sunt creşteri care cu siguranţă sprijină şi cotaţiile bursiere - pe parcursul lunii noiembrie bursa locala a urcat cu peste 7%. Susţinută de sectorul energetic şi de cel bancar, dar şi de situaţii excepţionale de genul Digi Communications (vânzarea uneia dintre afaceri) sau Fondul Proprietatea (context de piaţă favorabil) profitabilitatea companiilor listate a explodat, depăşind semnificativ rata inflaţiei", a adăugat directorul de la Prime Transaction.

Aprecieri de 18% pentru acţiunile bancare

Acţiunile principalelor două bănci de la BVB au avut creşteri de circa 18%, în noiembrie, lună în care indicele Euro Stoxx 600 Banks a urcat cu circa 9%. Evoluţiile apar după scăderi puternice ale titlurilor bancare şi în condiţiile raportării unor rezultate relativ apropiate de cele din primele nouă luni ale anului trecut, dar care au fost primite bine de către investitori, probabil şi pentru că atunci preţurile erau mult mai sus. BRD-Groupe Societe Generale (BRD) a raportat un profit net de circa un miliard de lei, în creştere cu 10%, în timp ce Banca Transilvania (TLV) a avut un rezultat de 1,68 miliarde de lei, similar cu cel din primele trei trimestre ale anului trecut. Astfel, acţiunile bancare se tranzacţionează acum la multiplii de evaluare mult mai mici faţă de cei din septembrie 2021.

Aprecieri puternice pentru indicii BVB, într-un climat favorabil acţiunilor

Creşteri puternice pentru utilităţi; plus de 17% pentru acţiunile Sphera

Titlurile companiilor de utilităţi, care au suferit masiv în ultima perioadă din pricina creşterii preţului energiei, au avut salturi puternice luna trecută, datorită rezultatelor financiare raportare.

Acţiunile Transelectrica (TEL) au urcat cu 19,5%, în noiembrie, până la 20,8 lei, după ce compania a anunţat că, în primele nouă luni ale anului, a obţinut un profit net de 418 milioane de lei, de peste cinci ori mai mare decât cel din perioada ianuarie-septembrie 2021. Titlurile Electrica (EL) au crescut cu 15,7%, la 7,53 lei, în vreme ce acţiunile Transgaz (TGN) s-au apreciat cu 12,6%, până la 254 de lei. Furnizorul şi distribuitorul de energie electrică a obţinut un profit net de 534 milioane lei, de peste şapte ori mai mare decât cel din primele nouă luni ale anului trecut, în timp ce transportatorul de gaze a avut un profit de 266,2 milioane de lei, cu 152% peste rezultatul din perioada ianuarie-septembrie 2021.

În schimb, pentru producătorii de energie aprecierile preţurilor acţiunilor au fost mai reduse. Într-o lună în care cotaţia contractelor futures ale petrolului Brent (etalonul pieţei europene) cu scadenţa în februarie a coborât cu 8,3%, preţul titlurilor OMV Petrom (SNP) s-a apreciat cu 2,43%, datorită creşterii consistente, în ton cu cea a pieţei, din ultima sesiune de tranzacţionare din noiembrie. Acţiunile Romgaz (SNG) au urcat cu 4,3%, la 40 de lei, în timp ce titlurile Nuclearelectrica (SNN) s-au apreciat cu 5,6%, până la 42,45 de lei. În primele nouă luni ale anului, producătorul de gaze a obţinut un profit net de 2,24 milioane de lei, cu 93% peste cel din perioada ianuarie-septembrie 2021, în timp ce producătorul de energie nucleară a avut un rezultat net de 1,94 miliarde de lei, cu 200% peste cel din primele trei trimestre ale anului trecut.

La capitolul creşteri s-au mai remarcat între altele acţiunile Sphera Franchise Group (SFG), al căror preţ s-a apreciat în noiembrie cu 17,3%, până la 14,6 lei. Evoluţia apare în contextul în care, în trimestrul al treilea, compania a reuşit să recupereze pierderile din prima jumătate a anului, operatorul restaurantelor Pizza Hut, KFC şi Taco Bell înregistrând în perioada iunie - septembrie un profit net de 24,3 milioane de lei, cu 6% peste cel din acelaşi interval al anului trecut. În plus, compania vrea să distribuie dividende în valoare de 20 milioane de lei.

Discounturi de tranzacţionare situate între 59% pentru SIF Banat-Crişana şi 40% în cazul Evergent Investments

Indicele BET-FI, al SIF-urilor şi Fondul Proprietatea (FP), a avut un avans de 4,7% luna trecută, până la 49.886 puncte, cea mai redusă creştere dintre coşurile de acţiuni ale Pieţei Reglementate de la BVB.

Titlurile FP au urcat cu 7,75%, la 1,918 lei, în condiţiile în care Hidroelectrica, cel mai important activ al său, a obţinut în primele nouă luni ale anului un profit net de 3,53 miliarde de lei, cu 37% peste cel din perioada ianuarie-septembrie 2021. La jumătatea lunii, acţionarii FP au votat ca producătorul de energie să fie listat doar la Bursa de Valori Bucureşti.

La finalul lunii octombrie, SIF-urile se tranzacţionau la discount-uri între preţ şi Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN) situate între 59% pentru SIF Banat-Crişana (SIF5) şi 40,4% în cazul Evergent Investments (EVER), în timp ce FP avea un dis­count de 29,1%, mai mare decât obiectivul celor de la Franklin Templeton, administratorul Fondului, de sub 15%.

BETAeRO - singurul indice în scădere de la BVB, luna trecută

Indicele BETAeRO, al companiilor considerate reprezentative pentru Sistemul Multilateral de Tranzacţionare al BVB, a avut luna trecută o scădere de 1,7%, până la 822 de puncte, în contextul în care multe nou-venite au dezamăgit piaţa. În plus, faţă de perioda 2020-2021, inflaţia, creşterile de dobândă şi perspectivele înrăutăţirii economice îi fac pe investitori să se orienteze mai mult spre companii solide din domenii defensive.

Luna trecută, retailerul online de mobilier şi decoraţiuni Vivre Deco a intrat în procedură de concordat preventiv, iar în cazul în care planul va fi omologat, deţinătorii de obligaţiuni urmează să primească doar 4,2% din valoarea totală a titlurilor.

În noiembrie, a doua emisiune de obligaţiuni corporative Golden Foods Snacks, în valoare de 1,1 milioane de euro, a fost listată pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare (SMT) al bursei. Obligaţiunile au o maturitate de trei ani, cu scadenţa la 29 iunie 2025 şi o rată a cuponului de 9,5% pe an, cu plata trimestrială. În Piaţa Principală, Raiffeisen Bank a listat a doua emisiune de obligaţiuni sustenabile la BVB, în valoare de 325,5 milioane de lei. Titlurile au o maturitate de cinci ani, fiind scadente în data de 18 octombrie 2027 şi o dobândă fixă anuală de 9,404%.

Am intrat în luna decembrie, perioadă cunoscută în pieţele internaţionale pentru ceea ce se numeşte "raliul lui Moş Crăciun". Deocamdată, ţinând cont de ultimele declaraţii ale lui Jerome Powell, preşedintele Rezervei Federale, conform cărora banca centrală americană va fi în măsură să reducă dimensiunea majorărilor de dobândă cel mai devreme luna viitoare, există premise ca cel puţin bursa americană să crească în această lună.

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. Mai putin la SNP...

    Nu au terminat de vandut cei de la FP? 

    1. cineva vinde asta-i clar. am citit ca ministerul finantelor a dat la nu stiu ce angajati 1% din Petrom de curand. normal ca cine s-a trezit cu asa pleasca vrea sa chesuie cadoul. eu dc mai scade mai vreau sa cumpar. la per 2 nu ai ce pierde. plus valoarea de piata 2x cash-ul companiei din cont.

      Asa facem...

    Era și cazul să crească prețul actiunilor, cu fundamentele la care.s acum acțiunile "granzilor" de la BVB! Nebun sa fii sa "stai pe cash cu inflația asta!

    1. E hiperinflatie in forma pura, preturile sunt dublate, triplate.

      BET are sanse sa recupereze pierderea de peste an, deci cine a ramas captiv pe long nu a castigat nimic din variatia de pret, iar cine a prins picajul din prima parte a anului si rateaza rally-ul actual e ruinat. 

      Vezi din ce este alcătuit indicele, cine crește și cine scade. Eventual să ne spui și ce perspective de creștere vezi tu, dacă reușești să te desprinzi de investiția pe care ai făcut-o în butoiul de murături.

      Pentru cel cu comentariul de mai sus, cu butoiul de muraturi: daca te uiți pe piata principală și analizezi PERul + ROE, îți vei da seama, daca ai idee, ce companii sunt jos și merită cumpărate, daca vrei bineînțeles, companiile astea, unele, cu siguranta dau și dividende bune în câteva luni. Dividendul este o buna ancora pentru BVB și implicit pentru creșteri! Sper sa fii mai isteț decat cuvintele pe care le folosești in comunicare!

      Succes!

      Da, să ne lăcomim la spanac riscând găuri negre în buget, de frica inflației.

      Pentru 1.1 nu s-au dat act fostilor salariati,urmeaza pana in dec 2023.Deci altii vand,

      aha ok

    al nabii de favorabil :)))

    presimt o plangere mare la cati visatori am vazut in comentarii

    Vad ca au crescut ceva si volumele, posibil cumparari ale retailului de Mos Craciun...mare, mare atentie, inca suntem departe de o noua piata bull !! Pe SP500 raliul s a fasait, intoarcerea spre minime este o varianta foarte posibila.

    1. Pe extern scenariul de baza ramane cel down, asta nu inseamna ca nu trebuie sa profitam de rally-uri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb