Nordea Bank - o bancă din Danemarca - a început de ieri să ofere credite ipotecare pe 20 de ani cu dobândă fixă zero.
Danemarca este ţara cu cea mai lungă perioadă în care dobânda de politică monetară a băncii centrale a fost menţinută negativă. În 2012, Banca centrală din Danemarca a decis să reducă dobânda de referinţă la un nivel mai mic de zero, iar de atunci debitorii danezi s-au bucurat de o scădere continuă a costurilor cu împrumuturile.
Ideea, care odată părea de neconceput, să te împrumuţi pentru două decenii fără să plăteşti dobânzi, vine într-un moment în care oficialii băncilor centrale evită să majoreze costul creditului. Potrivit unei analize efectuate de Bloomberg, nicio mare bancă centrală din Occident nu va majora dobânzile în acest an.
De asemenea, Danske Bank A/S, cea mai mare bancă din Danemarca, analizează posibilitatea de a emite obligaţiuni pe 20 de ani fără dobândă.
În urmă cu câţiva ani, băncile din Danemarca au fost primele care au emis obligaţiuni pe 20 de ani cu cupon 0%, în condiţiile în care interesul investitorilor pentru zone sigure în care să îşi plaseze banii a dus la scăderea dobânzilor pe piaţa de obligaţiuni din Danemarca. Ar fi pentru prima dată când un astfel de produs revine pe piaţă.
"Cererea există", spune Lisa Bergmann, economist şef la Nordea Kredit, care susţine că aceste obligaţiuni ar putea să genereze o cerere record.
Raportul trimestrial privind politica monetară realizat de Bloomberg afirmă că nicio bancă centrală occidentală nu ia în calcul majorarea dobânzii de referinţă anul acesta.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.01.2021, 15:19)
Se aude si in "eterna si fascinanta Romanie"? Parca erati toti in Piata Victoriei urland din toti bojocii ca "vreti o tara ca afara" :-)...Dar nu e cazul la noi. La noi dobanzi cat cuprinde, preturile la energie sunt liberalizate, gazele exportate dar nu cumva sa pui redevente, padurile taiate "ca in codru", terenurile agricole instrainate ca doar avem un PM care a luat nota 4 la examenul de treapta si a facut datorie publica intr-un an cat altii in 20
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.01.2021, 15:50)
Este foarte bine că avem dobânzi mai mari decât în UE. Dobânzile excesiv de mici creează bule în active (și nu numai).
Dobânzile mari sunt o frână pentru îndatorarea iresponsabilă. Părerea mea.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.01.2021, 17:10)
sa arunci vorbe in vant este foarte usor, citeste si ai sa afli si tu care este structura datoriei din 2020 si care este cauza de este asa mare intoacete un pic in timp si ai sa vezi ce au facut idiotii care au gvernat inainte sa vorbesti luanduti datele, de la tembeleziuni gen antena3 ,rtv mai bine taci cate faci de maro
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.01.2021, 17:17)
Pentru analfabetul de la 1.2...Tu nu ai priceput gramatica si dai sfaturi la altii...pun pariu ca nici tu nu ai luat examenul de treapta in liceu...sau nici nu stii ce este examenul de treapta sau orice examen in general
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.01.2021, 18:24)
Pentru domnul/doamna de la 1.2. M-am referit la datoriile la nivel global.
Nu știam că intru în ringul de box politic cu afirmația mea, care realizez acum că a fost extrem de ofensatoare și la nelocul ei. Îmi cer scuze că v-am stricat ziua. Mai bine tăceam căci iată, spre marea mea rușine, m-am făcut maro.