Norofert raportează o scădere a cifrei de afaceri cu 40%, în primele nouă luni ale anului

F.D.
Piaţa de Capital / 6 noiembrie 2023

Norofert raportează o scădere a cifrei de afaceri cu 40%, în primele nouă luni ale anului

Norofert, principalul producător de inputuri organice pentru agricultură din România, listat la Bursa de Valori Bucureşti pe piaţa AeRO anunţă rezultatele financiare aferente primelor 9 luni din 2023. Compania a înregistrat, la nivel consolidat, conform RAS, o cifră de afaceri de 32,4 milioane de lei, şi un profit net de 1,1 milioane de lei, în scădere cu 40%, respectiv 85% faţă de perioada similară din 2022, într-un context de piaţă cu provocări pentru industria de agribusiness. Marja brută din vânzări a fost de 15,6%, susţinută de optimizări ale costurilor de producţie ca urmare a investiţiilor realizate în ultimii 4 ani, potrivit unui comunicat de presă al companiei.

Vlad Popescu, preşedintele Consiliului de Administraţie, Norofert: "Pentru anul 2023 ne-am asumat o abordare prudentă şi în primele 9 luni am depus toate eforturile pentru a menţine o direcţie financiară sănătoasă, continuând totodată strategia de investiţii pentru dezvoltare şi eficientizare. Au fost alocate în acest an peste 1,7 milioane de lei pentru investiţii în laboratorul de multiplicare microorganisme, proiectat pentru a creşte cantităţile de materii prime necesare fabricării de îngrăşăminte lichide şi în extinderea capacităţii de producţie pentru linia de îngrăşăminte lichide cu aplicare la sol, de ultimă generaţie. Investiţiile în implementarea unui sistem de irigaţii pentru 150 de hectare la ferma din Zimnicea, în valoare de 250.000 de euro, sunt în curs de contractare. Ne aflăm într-o poziţie favorabilă pentru dezvoltarea de produse noi care să facă faţă schimbărilor climatice. Pregătim dezvoltarea companiei pentru următorii ani, cu o strategie de internaţionalizare concentrată pe produsele din portofoliu nostru cu valoare adăugată mare."

Potrivit sursei citate, seceta prelungită din acest an, scăderea preţurilor la cerealele româneşti în situaţia importurilor din Ucraina, precum şi costurile mari de înfiinţare a precedentelor culturi, pe care fermierii nu au reuşit să le recupereze în acest an, au afectat industria în care compania activează. În primele 9 luni din 2023, conducerea companiei a luat o serie de măsuri pentru a se adapta contextului şi presiunilor externe care au influenţat activitatea din sector, printre care, implementarea unei politici mai stricte de gestionare a riscurilor legate de creanţe, care a dus la o limitare a vânzărilor şi, implicit, la o scădere a profitului pentru acest an. Cu această abordare, Norofert a înregistrat o rată de recuperare a creanţelor de peste 95%, depăşind semnificativ media pieţei, esenţială pentru menţinerea unui flux de numerar sustenabil. Situaţia financiară a companiei a fost îmbunătăţită, de asemenea, prin rambursarea în avans a unor facilităţi de credite în valoare de 15 milioane de lei.

La nivel de grup, activele totale au fost de 74 milioane de lei. Cheltuielile totale au fost de 37 milioane de lei, în scădere cu 24%, ca urmare a reducerii cheltuielilor cu materialele şi a costurilor de producţie pentru produsele organice, prin punerea în funcţiune a laboratorului din Filipeştii de Pădure. Laboratorul de multiplicare microorganisme acoperă integral nevoia de materie primă pentru producţia curentă. Datoriile totale în valoare de aproape 49 milioane de lei au fost menţinute la acelaşi nivel cu cel din perioada similară a anului precedent, arată sursa citată.

Diminuarea activităţii, ca urmare a unor factori precum seceta prelungită şi volatilitatea crescută a preţurilor cerealelor, a determinat conducerea companiei să revizuiască bugetul de venituri şi cheltuieli pentru anul în curs, la o cifră de afaceri de 52 de milioane de lei şi un profit net de 2,4 milioane de lei.

Rezultatele consolidate ale grupului includ performanţele companiei mamă, Norofert S.A. şi ale filialei Agroprod CEV SRL, deţinută în proporţie de 100%, care operează în regim ecologic un teren agricol de 1.000 de hectare în Zimnicea, judeţul Teleorman.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Asteptam corectiile prin rezultatul reportat de dupa audit,momentul ala din an cand compania profitabila NRF era de fapt praf.Ce-o fi cautand actiunea asta mai sus de 2 lei?Cica e anul greu.Pai cand a fost vreun an bun ca ei o tin intr-una in mari corectii contabile cand sunt prinsi cu smecheriile cu profituri pe hartie?Unde-s zecile de influenceri inchipuiti care ne spuneau ca e un giuvaer si asta cand era de 3-4x mai scumpa?Dupa ce au descarcat naivilor nu mai citesti pe unul s-o recomande!!!!!!!!

    1. cand vorbeam cu unu de pe iff, zicea ca e intr o situatie neplacuta, ca a ramas cu prea multi bani blocati acolo, pozitie mare. Pai de ce ai luat coane? cica s-a luat dupa liderii grupului, oricum era nebunia de inceput de pp uri, bani erau garla in piata si brokerii faceau fomo livrand prospectele doar cu noapte inainte, locuri de asteptare, ce vorbesti, parca ieri a fost. iar tovarashul o fi reusit sa scape de pozitie :))?

      Ala "unu de pe iff" nu demult intrase temeinic la cumparare dar acum, cand actiunea e mai ieftina, nu mai are bani sa cumpere pentru ca "E scump, domnule! E scump! Dincolo era mai ieftin!" ...

      Ce iti este si cu specialistii pe care-i plictisesc cartile scrise de Benjamin Graham si ne anunta ca o sa scrie ei candva o carte ... 

    Eu nu cred în ingrasamintele la " bidon "

    Sunt ca berea la PET!

    Fam.Popescu e deja prea happy,a văndut o mulțime la 12lei....e fain oare să te vezi acum de la 12lei la 2lei legătura?????

    Meteoritul NRF are șanse frumoase de faliment în 2024.

    1. Mai lasa-ne, ca macane.

      Una e sa zici ca se duce actiunea la 2 lei si alta e sa zici ca falimenteaza boutique-ul.

      Se poate sa ne luminezi si cu 4-5 argumente, te rugam foarte frumos?! 

      e unu care da lectii pe FB si face analize tehnice ,ne zicea de 6-7 luni incoace ca NRF va urca la 8lei si NRF tot scade de atunci ,si unii se mai lasa pacaliti de el si ii platesc si 5k de lei se inscriu in programul lui de mentorat,cum poti mintii atata lume......si sa mai fi si platit

    Intrebarea se pune cand si nu daca face 'micutza' corectie ca la bugetul HAI?Sunt mai multe trimestre de cand in alte raportari,ca la MILK,AAB si in mii de articole citim ca lucrurile stau prost in agricultura.Totusi NRF,HAI o tineau langa ca o sa fie bine dupa ce facusera estimari gogonate chiar mult dupa ce lucrurile erau prezentate,de catre aia constiti,ca rele.La spartul gogosii vin si taie ca la HAI cu toporul,iar la NRF tot se felicita singuri cum incaseaza ei bine si mult!Bine mai baieti,sa vedem cu ce va prezentati la AGA pentru 2023,nu glumitzele astea cu rectifiari zaharisite.

    cu experimentul america ? cand devine profitabil?

    Despre raportari eu zic sa asteptam auditarea. 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb