Norvegia propune o cotă de gen de 40% pentru firmele mari

V.G.
Internaţional / 12 decembrie 2022

Norvegia propune o cotă de gen de 40% pentru firmele mari

Marile firme private norvegiene trebuie să aibă consilii de administraţie care să cuprindă cel puţin 40% din femei, altfel vor fi închise, a propus guvernul într-un proiect de lege astăzi, într-un impuls suplimentar de a elimina plafonul care împiedică femeile să ajungă în poziţii de vârf, transmite euronews.next.

Ţara nordică a fost prima din lume care a introdus o cotă de gen de 40% în consiliile de administraţie ale companiilor listate, în 2005, declanşând un impuls internaţional de a forţa companiile să aibă mai multe femei în consilii.

Luna trecută, Parlamentul European a adoptat o lege care obligă companiile mari cotate la bursa din Uniunea Europeană să aibă un minim de 40% dintre membrii consiliului de administraţie neexecutiv ca femei, de la jumătatea anului 2026. Statele UE au aprobat deja legea.

Acum, guvernul de centru-stânga de la Oslo recomandă ca marile companii private, nu doar cele cotate, să aibă o cotă de gen de 40%.

"Companiile nu sunt suficient de bune în utilizarea abilităţilor ambelor sexe. Este timpul să se schimbe acest lucru", a declarat ministrul Industriei, Jan Christian Vestre, într-un comunicat.

Proporţia femeilor în consiliile de administraţie din firmele private este în prezent de 20%, a transmis guvernul, în creştere faţă de 15% în urmă cu două decenii.

"A fost nevoie de 20 de ani pentru a creşte ponderea cu 5 puncte procentuale. Dacă vom continua în acest ritm, nu ne vom atinge niciodată obiectivul de a avea un echilibru de gen", a spus ministrul Egalităţii, Anette Trettebergstuen.

Proiectul de lege nu s-ar aplica firmelor private mai mici pentru a fi "adecvat şi a nu fi mai extins decât este necesar", se arată în comunicat. Proiectul de lege, dacă ar fi votat în starea sa actuală, ar afecta 3-7% dintre companiile private.

Cabinetul guvernează în minoritate pentru a adopta legi. Este probabil că acest proiect de lege ar putea fi adoptat cu sprijinul partidului de stânga din parlament, Stânga Socialistă, care sprijină cabinetul.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Competenta,experienta,studiile si performantele

    profesionale nu conteaza,numai sexul si alte prostii,

    decaderea socio-economica este garantata 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb