Norvegia îşi va asuma responsabilitatea în cadrul NATO de a apăra spaţiul aerian al aeroportului Rzeszow din Polonia şi în acest scop va trimite 100 de soldaţi, sisteme de apărare antiaeriană şi avioane de vânătoare F-35, a anunţat luni ministrul apărării norvegian Bjorn Arild Gram, potrivit DPA.
Aeroportul Rzeszow, situat la aproximativ 100 de kilometri de frontiera cu Ucraina, joacă un rol central în transportul de bunuri militare. Diverse ţări aliate asigură cu schimbul protecţia aeriană a Poloniei, a afirmat ministrul norvegian într-o declaraţie.
''Aeroportul este important şi pentru eforturile de evacuare militară de care se ocupă Norvegia'', a adăugat Gram.
În următoarele zile vor fi trimise în Polonia sisteme de apărare antiaeriană NASAMS, militari şi avioane de vânătoare. Misiunea norvegiană, care va opera în spaţiul aerian polonez, va dura până la Paşti anul viitor.
În prezent la Rzeszow sunt staţionaţi soldaţi americani, iar aeroportul este protejat de unităţi de apărare antiaeriană americane Patriot. De asemenea, Germania a anunţat săptămâna trecută că va reloca sisteme Patriot către sud-estul Poloniei la începutul anului viitor.
Ministrul apărării polonez Wladyslaw Kosiniak-Kamysz a mulţumit Norvegiei într-o postare pe platforma X: ''Începând din decembrie, securitatea frontierelor noastre va fi consolidată. Patru avioane norvegiene F-35 şi sistemele lor de apărare ne vor proteja spaţiul şi flancul estic al NATO. Multe mulţumiri aliaţilor noştri din Norvegia!''.
Polonia este un aliat militar şi politic semnificativ al Ucrainei, care este atacată de trupele ruse de peste doi ani şi jumătate. Ţara joacă un rol esenţial ca centru logistic pentru ajutorul militar occidental acordat Kievului.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.12.2024, 11:33)
Chay Bowes ziarist irlandez declara ;
UE ca forta economica si politica se prabuseste in primul rand
din cauza sprijinirii Ucrainei,care nu a fost si nu va fi membra UE.
Adevarul amar este ca UE nu apara bunastarea tarilor europene.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.12.2024, 16:43)
De aia toti vor in UE, nu? Turcii plang demult, georgienii saracii se caftesc cu rusii, ucrainienii si moldovenii fac referendumuri de aderare - unu n-am auzit sa vrea in rusia - acolo sunt luati cu forta.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.12.2024, 17:47)
Nici oligarhii ruși nu vor în Rusia, ei vor în Franța, Italia, Dubai…
Cine să vrea în mlaștina aia…