Elena Udrea a primit, vineri, la DNA, o citaţie pentru astăzi, când ar urma să fie audiată într-un nou dosar, privind creditul contractat de la BRD, dosar care a fost trimis DNA de procurorii DIICOT.
Acesta este al patrulea dosar al Elenei Udrea instrumentat de procurorii DNA, după Microsoft, Gala Bute şi Hidroelectrica, în acesta din urmă fostul ministru fiind pus sub urmărire vineri.
Procurorii DIICOT au instrumentat un dosar privind acordarea, în mod ilegal, a mai multor credite de către BRD. Între acestea se numără şi cel făcut de Elena Udrea, în valoare de aproximativ trei milioane de euro. În cazul fostului ministru al Turismului, DIICOT şi-a declinat competenţa, în 4 martie, şi a trimis dosarul la DNA.
Surse judiciare au declarat că în noul dosar instrumentat de DNA a fost deja audiat şi pus sub învinuire pentru modul în care Udrea a obţinut acel credit fostul vicepreşedinte al BRD Sorin Popa, potrivit Mediafax.
Elena Udrea a precizat vineri că procurorii o acuză în acest nou dosar de complicitate la abuz în serviciu, pentru "faptul că banca respectivă dădea un tip de credite", iar ea a l-a solicitat. "Adică, dacă dumneavoastră solicitaţi ceva ce se constată că n-a respectat tocmai procedurile, sunteţi complice", a spus Elena Udrea.
Fostul ministru al Dezvoltării şi Turismului a fost pus vineri sub control judiciar cu cauţiune, stabilită la 5 milioane de lei, în dosarul ce vizează vânzarea şi renovarea unei vile din Eforie Sud, dar şi un contract între Hidroelectrica şi o firmă privată, pentru care fostul ministru ar fi cerut aproximativ cinci milioane de dolari. Potrivit procurorilor DNA, Elena Udrea ar fi primit mită de la un om de afaceri 3,8 milioane de dolari şi o creanţă de 900.000 de euro pentru a asigura firmei controlate de acesta derularea, în continuare, a contractului bilateral de vanzare - cumpărare de energie electrică cu SC Hidroelectrica SA. În dosarul privind creditele BRD, DIICOT a început urmărirea penală în cazul a 30 de persoane. Potrivit DIICOT, doi dintre liderii grupării infracţionale, folosindu-se de funcţiile deţinute în cadrul BRD - GROUP SOCIETE GENERALE, "au racolat şi controlat activitatea mai multor persoane subordonate şi aflate în raporturi de muncă cu banca, care prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu sau prin neîndeplinirea acestora au facilitat aprobarea/acordarea frauduloasă a unui număr de 17 credite unor persoane fizice sau juridice, cunoscând faptul că pentru niciunul din creditele astfel acordate nu erau îndeplinite condiţiile minime impuse de normele de creditare şi că imobilele folosite pentru garantarea creditelor au fost supraevaluate de evaluatorii agreaţi de bancă".
Elena Udrea a declarat, vineri seara, la ieşirea de la DNA, că suma de cinci milioane de lei cauţiune stabilită în cazul său este una record în România.
Potrivit unor surse judiciare, măsura a fost luată după ce Parlamentul nu a încuviinţat arestarea preventivă, iar controlul judiciar pe cauţiune este următoarea măsură raportat la gravitatea faptei.
"Luând cunoştinţă de rezultatele supunerii la vot, de către plenul Camerei Deputaţilor, la 28 octombrie, a cererilor transmise de DNA (cerere de încuviinţare a urmării penale, de reţinere şi de arestare preventivă), procurorii au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe cauţiune (5.000.000 lei) faţă de inculpata Elena Udrea, în prezent deputat în Parlamentul României, care a îndeplinit, succesiv, în perioada decembrie 2008 - februarie 2012, funcţiile de ministru al Turismului, ministru interimar al Mediului şi ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului. (...) Inculpatei Udrea i se atrage atenţia că nedepunerea cauţiunii atrage înlocuirea măsurii cu alta mai gravă", se arată într-un comunicat al DNA.
Pe timpul cât se află sub control judiciar, Elena Udrea trebuie să respecte următoarele obligaţii: să se prezinte la organul de urmărire penală ori de câte ori este chemată; să informeze cu privire la schimbarea locuinţei; să se prezinte la organul de poliţie desemnat, conform programului de supraveghere sau ori de câte ori este chemată; să nu părăsească municipiul Bucureşti, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului; să nu se apropie de ceilalţi participanţi la comiterea infracţiunii şi martori şi să nu comunice cu aceştia, direct sau indirect, pe nicio cale.
"Inculpatei Udrea i s-a atras atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive", mai precizează DNA.
Elena Udrea a declarat: "În acest dosar s-a dispus măsura controlului judiciar pe cauţiune. Cauţiunea este record în România. Nu s-a mai întâmplat să fie cineva pus sub control judiciar pentru o cauţiune de cinci milioane de lei, în condiţiile în care tot DNA mi-a sechestrat toate bunurile pe care le am, toate conturile, toate bunurile mobile, imobile, cu obligaţia să depun această cauţiune în termen de cinci zile, trei fiind de weekend. Spuneţi-mi dacă vi se pare că nu este o vânătoare a Elenei Udrea. Este fără precedent în România ce se întâmplă. Dacă nu, se va dispune, desigur, se va cere o măsură mai grea împotriva mea".