NOU MAXIM ISTORIC: Preţul aurului a trecut de 1.200 de dolari uncia

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 2 decembrie 2009

Preţul aurului a trecut de 1.200 de dolari uncia

Dolarul îşi continuă căderea

Preţul aurului a înregistrat, ieri, un nou record al tuturor timpurilor, trecând de 1.200 de dolari uncia pe piaţa din New York, ca reacţie la deprecierea dolarului.

Cotaţia aurului cu livrare în luna februarie a urcat cu 18,20 dolari (1,5%) ieri dimineaţă, la divizia Comex a New York Mercantile Exchange, ajungând la 1.200,50 dolari uncia. La ora 8:21 a.m., cotaţia mai coborâse, fiind de 1.192,10 dolari/uncie. Preţul aurului cu livrare imediată a urcat la recordul de 1.199,43 dolari uncia. De la începutul anului până în prezent, cotaţia spot a metalului preţios a câştigat 35 de procente.

Deţinerile de aur ale SPDR Gold Trust, cel mai mare fond de investiţii de tip ETF (exchange-traded fund) în aur, au ajuns la 1.130 tone metrice la data de 30 noiembrie, acesta fiind cel mai ridicat nivel din 24 iunie până la momentul actual. Recordul deţinerilor în aur ale SPDR Gold Trust a fost atins la data de 1 iunie: 1.134,03 tone.

Cererea de aur este mare şi în rândul băncilor centrale. India şi Mauritius au cumpărat aur de la Fondul Monetar Internaţional. La rândul lor, China şi Rusia şi-au majorat deţinerile de profil.

În ce priveşte evoluţia altor metale preţioase, preţul argintului a urcat, ieri, cu 1,2%, la 18,7125 dolari uncia; preţul platinei - cu 1,1%, la 1.470,20 dolari/uncie; cotaţia paladiului - cu 4,5%, la 382,25 dolari uncia.

Dolarul continuă să se deprecieze

Moneda americană s-a depreciat ieri, pe pieţele externe, după ce Dubaiul a anunţat că poartă negocieri cu creditorii, în vederea reeşalonării unei părţi din datoriile scadente. În condiţiile date, investitorii au renunţat la plasamentele în dolari şi s-au îndreptat către pieţele acţiunilor.

Dolarul a avut un curs de 1,5089 unităţi/euro la ora 8:25 a.m., pe piaţa din New York, faţă de 1,5005 în ziua anterioară. Moneda SUA a pierdut 1,9% faţă de euro în noiembrie, acesta fiind al cincilea declin lunar consecutiv. Dolarul nu a mai consemnat o asemenea perioadă de depreciere din decembrie 2004 până în prezent.

< link >https://www.bursa.ro/on-line/s=international&articol=70025.html< link2 >"Dubai World" negociază reeşalonarea unor datorii de 26 miliarde dolari< link3 >

Săptămâna trecută, Dubaiul a zguduit încrederea investitorilor din întreaga lume, după ce a anunţat că solicită reeşalonarea datoriilor unor companii care au legătură cu administraţia emiratului.

Dubaiul vrea un moratoriu de minimum şase luni pentru plata datoriilor conglomeratului "Dubai World", ceea ce a făcut ca agenţiile de evaluare financiară "Moody"s Investors Service" şi "Standard & Poor"s" să reducă ratingurile companiilor care fac parte din acest grup.

"Dubai World" are datorii de 59 de miliarde de dolari şi a solicitat amânarea până după 30 mai 2010 a plăţii debitelor scadente. Ieri, "Dubai World" a început discuţiile pentru restructurarea unor datorii de 26 de miliarde de dolari.

La noi, gramul de aur valorează 107 lei

În ţara noastră, un gram de aur valorează în prezent 107 lei, potrivit datelor publicate pe site-ul BNR, după ce în ultima lună a consemnat cea mai mare creştere din ultimele luni, urcând de la 90 lei/gram. BCR, singura bancă comercială din ţara noastră care oferă aur, afişa un curs de 74,9 lei/un gram de aur luni, cu 30% mai puţin faţă de cotaţia stabilită de BNR.

"Peste 60% din rezervele de aur ale României sunt în străinătate şi nu sunt uşor recuperabile", ne-a declarat analistul Călin Rechea, menţionând că este foarte greu de estimat o valoarea a cantităţii din ţară, "pentru că depinde de calitate".

Potrivit raportului BNR de la jumătatea acestui an, rezerva de aur a ţării noastre s-a menţinut la 103,7 tone, care, în condiţiile preţurilor din acea perioadă, valora 2,22 miliarde de euro.

Aurul este utilizat ca un instrument de protecţie împotriva deprecierilor cauzate de inflaţie, având şi rolul de refugiu pentru investitori în protejarea investiţiilor. (Izabela Sîrbu)

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Exista o greseala in articol care schimba complet sensul si interpretarea acestuia: BCR nu ofera aur la 74.9 ron/gram, ci CUMPARA de la clienti la acest pret cu 30% mai jos decat cotatia BNR.......

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb