Nou mod de alocare a banilor către primării

G.M.
Ziarul BURSA #Politică / 18 noiembrie 2020

Asociaţia Oraşelor din România susţine că noua lege rezolvă doar problemele financiare ale oraşelor mari

Camera Deputaţilor a adoptat, ieri, în calitate de for decizional, un proiect de lege iniţiat de liderul deputaţilor liberali, Florin Roman, prin care este stabilită o nouă formulă de repartizare a sumelor încasate în plan local, cu titlu de impozit pe venit, către unităţile administrativ-teritoriale.

Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea art.32 din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, iar noua formulă de repartizare se referă la sumele încasate în plan local, cu titlu de impozit pe venit. Prin actul normativ adoptat de deputaţi se instituie obligaţia Ministerului Finanţelor Publice şi a structurilor teritoriale de a comunica trimestrial, pe pagina de internet, sumele colectate din impozitul pe venit la nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale.

"Din impozitul pe venit estimat a fi încasat la bugetul de stat la nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale în luna anterioară, se alocă lunar până cel târziu la data de 8 a lunii în curs, o cotă de:

a) 15% la bugetul local al judeţului;

b) 65% la bugetele locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor pe al căror teritoriu îşi desfăşoară activitatea plătitorii de impozit pe venit;

c) 6% pentru repartizare bugetelor locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor prin hotărâre a consiliului judeţean;

d) 14% într-un cont distinct deschis pe seama direcţiei generale regionale a finanţelor publice/administraţiei judeţene a finanţelor publice, pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţelor", se arată în proiectul de lege adoptat de Parlament.

În cadrul fiecărui judeţ, sumele aferente cotei este repartizată pentru echilibrarea bugetelor locale ale unităţii lor administrativ-teritoriale astfel: - 85% pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor;

- 15% pentru echilibrarea bugetelor locale ale judeţelor.

Pe 7 octombrie, Senatul a respins iniţiativa legislativă, ca prim for sesizat, iar votul de adoptare al Camerei a fost decizional. Prin urmare, legea a fost trimisă, spre promulgare, la preşedintele Klaus Iohannis.

În legătură cu noua lege, Ionel Chiriţă, preşedintele executiv al Asociaţiei Oraşelor din România (AOR) a declarat pentru ziarul BURSA: "Salutăm preocuparea Parlamentului pentru a îndrepta lucrurile privind finanţarea administraţiei publice locale. Este bine că au fost stabilite prin lege aceste cote, pentru a nu mai fi modificate, ca până acum, în funcţie de culoarea politică a guvernului. Asociaţia Oraşelor susţine depolitizarea alocării sumelor către administraţiile publice locale, iar noua lege este un prim pas în această direcţie. Vorbim despre un prim pas, pentru că noua lege rezolvă doar jumătate de problemă ajutând unităţile administrativ-teritoriale dezvoltate, care au de unde să colecteze impozite pe venituri. S-a stabilit cota de 65%, dar sunt comunităţi locale mici unde nu se colectează aproape nimic, iar problemele financiare ale primăriilor respective vor rămâne în continuare nerezolvate. De exemplu, în cadrul asociaţiei noastre, din cele 216 oraşe mici, noua lege va ajuta bugetele doar pentru 70 sau maximum 80 de localităţi. Noi propunem ca pentru celelalte unităţi administrativ teritoriale să se stabilească, tot prin lege, de Parlament sau de Guvern, un buget minim de funcţionare, care le-ar asigura veniturile necesare pentru desfăşurarea activităţii".

Edilii din AOR susţin că vor propune guvernului ca pentru echilibrarea bugetelor locale să fie introduse şi alte surse de finanţare, cum ar fi şi cotele defalcate din impozitul pe pensii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb