NOU SET DE MĂSURI, ÎN STARE DE URGENŢĂ Transportatorii, cadrele medicale şi IMM-urile, teme de dezbatere pentru Guvern

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică / 3 aprilie 2020

Acordarea unor suplimente pentru cadrele medicale aflate în spitalele unde sunt trataţi pacienţii de Covid 19, clarificarea situaţiei transportatorilor de marfă şi a celor de persoane, introducerea de noi restricţii privind intratrea în ţară a cetăţenilor care vin din noile state care au intrat în zona roşie privind actuala pandemie, normele de aplicare a creditării IMM-urilor pe perioada crizei şi normele de aplicare a ordonanţei de urgenţă privind amânarea plăţii ratelor bancare au fost temele care s-au aflat pe ordinea de zi a şedinţei de guvern, de ieri, ce era în plină desfăşurare la închiderea ediţiei.

Referitor la stimulentele salariale ce urmează a fi acordate cadrelor medicale, premierul Ludovic Orban a precizat că acestea vor fi date din fonduri europene, prin sumele alocate pe Programul Operaţional Capital Uman, iar ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, a declarat că a pregătit un act normativ în acest sens.

Un punct important al dezbaterii l-au constituit măsurile menite să vină în sprijinul activităţii desfăşurate de transportatorii de marfă şi de cei de persoane. Şeful Guvernului a precizat că patronatele au solicitat clarificări privind Ordonanţa militară nr.4 care a introdus norme referitoare la izolarea, între curse, a şoferilor de pe mijloacele de transport cu o capacitate mai mare de 2,4 tone.

Premierul Ludovic Orban a spus: "Sunt mulţi şoferi care sunt obligaţi să se ducă acasă şi care, din cauza neclarităţii intrării în izolare a tuturor membrilor familiei, nu mai vor să plece în cursă. Trebuie să facem nişte precizări, deoarece s-a difuzat o interpretare a textului care a creat o teamă în rândul şoferilor cu privire la plecarea într-o nouă cursă. Este necesar să dăm un semnal către transportatorii de marfă că obiectivul nostru este să asigurăm în condiţii normale desfăşurarea aceste activităţi. Aprovizionarea pieţei din România este în mare măsură dependentă de transportul de marfă. Activităţile economice ale multor companii din România, din cauza interdependenţei care există la nivel european, sunt legate de buna funcţionare a transportului de marfă. De aceea, consider că trebuie să asigurăm fluenţa mijloacelor de transport de marfă la graniţă, în punctele vamale, pentru a respecta înţelegerile cu partenerii europeni privind timpul maxim de aşteptare la trecerea frontierei. Trebuie să simplificăm procedurile şi să nu creăm oprelişti pentru transportul de marfă, care este fundamental pentru funcţionarea economiei şi pentru relaţiile pe care companiile din ţara noastră le au cu partenerii lor de afaceri din Europa".

Marcel Vela, ministrul de Interne a precizat că pregăteşte o ordonanţă militară prin care va fi eliminată pentru şoferii străini obligaţia completării actualei declaraţii generată de pandemie, fapt care va duce la fluidizarea traficului din punctele vamale din zona de frontieră. Vela a spus că şoferii străini vor fi obligaţi să semneze o declaraţie referitoare la faptul că perioada de tranzit a României nu va depăşi 48 de ore şi că vor opri doar în parcările şi benzinăriile aflate pe coridorul verde de tranzit instituit în această perioadă.

Premierul Ludovic Orban s-a referit şi la transportatorii de persoane. Şeful Guvernului a spus: "Odată cu intrarea în vigoare a abrogării OUG 51, trebuie să reglementăm transportul judeţean şi interjudeţean de persoane. Traficul de persoane s-a redus în perioada stării de urgenţă, dar sunt companii care au angajaţi ce au nevoie de acest tip de transport. De acest serviciu depinde buna funcţionare a multor companii şi instituţii şi posibilitatea de deplasare a cetaţenilor români în scopurile permise în perioada stării de urgenţă".

Premierul i-a cerut ministrului Transporturilor, Lucian Bode, ca la viitoarea şedinţă de guvern ce ar urma să aibă loc luni să prezinte un proiect de OUG, realizat împreună cu Ministerul Dezvoltării şi Administraţiei Publice, prin care să se reglementeze prelungirea valabilităţii licenţelor de traseu pentru transportul judeţean de persoane.

În privinţa transporturilor aeriene de persoane, premierul a solicitat ministrului de Interne, celui al Transporturilor şi celui de Externe să rezolve situaţia cetăţenilor români care au avut contracte sezoniere în Spania, contracte care au ajuns la final, iar persoanele respective doresc să revină în ţară. Şeful Guvernului a spus că transportul acestora se va face cu aeronave Tarom, după o selecţie riguroasă realizată la ambasada României şi lista pasagerilor va fi trimisă în prealabil, spre verificare, Ministerului de Interne de la Bucureşti.

Legat de mediul de afaceri, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu a introdus pe ordinea de zi o hotărâre de guvern privind normele de aplicare a ordonanţei de urgenţă prin care statul garantează creditele obţinute de IMM-uri pentru capitalul de lucru şi pentru investiţii în actuala stare generată de pandemia de Covid 19. Cîţu a precizat că ordonanţa de urgenţă a corespuns cerinţelor Comisiei Europene şi că, la rectificarea bugetară pe care o va propune în şedinţa de guvern de luni, va suplimenta sprijinul acordat, iar suma totală va creşte de la 5 miliarde lei la 15 miliarde lei.

Ministrul Finanţelor a mai introdus pe ordinea de zi şi o hotărâre de guvern pentru aprobarea normelor metodologice privind aplicarea ordonanţei de urgenţă prin care se poate solicita de persoanele fizice şi juridice amânarea pentru maximum 9 luni a plăţii ratelor la creditele bancare. Florin Cîţu a precizat: "M-am uitat la ce au făcut alte ţări. Măsura noastră este cea mai curajoasă deoarece are cea mai lungă perioadă, cea mai largă marjă de beneficiari şi condiţiile cele mai bune. Celelalte ţări au luat măsura pentru 30 de zile sau maximum 60 de zile, pentru credite ipotecare, pentru creditele luate de studenţi, etc.. Polonia plăteşte doar 40% din şomajul tehnic. De aceea, consider că pachetul pe care l-am pus pe masă este cel mai bun şi însumează aproape 3% din Produsul Intern Brut".

În privinţa şomajului tehnic, Violeta Alexandru, ministrul Muncii, a precizat că este necesară reglementarea situaţiei avocaţilor, notarilor şi executorilor judecătoreşti, pentru a beneficia şi ei de sprijinul acordat de guvern. Premierul Ludovic Orban a solicitat ministrului Muncii o situaţie clară privind neclarităţile legate de beneficiarii sprijinului financiar acordat de stat pe perioada stării de urgenţă, pentru a modifica o singură dată ordonanţa de urgenţă care se referă la acest ajutor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb