Noua Bursă din Beijing va fi lansată luna aceasta

V.R.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 2 noiembrie 2021

Noua Bursă din Beijing va fi lansată luna aceasta

Autoritatea de supraveghere a finalizat cadrul de reglementare a pieţei

China se pregăteşte să lanseze, luna aceasta, noua Bursă de Valori de la Beijing, după ce autoritatea de supraveghere a pieţei a dezvăluit, recent, cadrul final de reglementare privind listările, guvernanţa corporativă şi publicarea informaţiilor. Potrivit South China Morning Post, printre cele mai importante norme se numără cele are privesc aprobările mai rapide ale listărilor şi variaţiile premise pentru fluctuaţiile preţurilor acţiunilor.

Sâmbătă, Comisia de Reglementare a Valorilor Mobiliare din China (CSRC) a lansat aproximativ zece seturi de reguli pentru noua bursă, care vor intra în vigoare la data de 15 noiembrie. Conform speculaţiilor de pe pieţe, aceasta va fi data lansării celei de-a treia burse oficiale din ţara asiatică, a cărei piaţă de capital totalizează 13,5 trilioane de dolari.

Zhou Yunnan, fondator al Beijing Nanshan Jingshi Investment, a declarat duminică, citat de Global Times: "Întrucât regulile vor fi implementate oficial pe 15 noiembrie, Bursa de Valori din Beijing se poate deschide începând cu acea dată".

Ren Lang, analist la Kaiyuan Securities, afirmă citat de South China Morning Post: "Asistăm la un pas-cheie în reforma pieţei de capital din China, prin revigorarea activităţilor şi o mai bună susţinere a creşterii economiei".

Sursa notează că noua bursă va lua deciziile privind solicitările de listare în termen de două luni de la primirea acestora, comparativ cu trei luni în cazul Star Market din Shanghai. De asemenea, piaţa va permite fluctuaţii zilnice ale preţurilor acţiunilor într-un plafon de 30% (creştere sau scădere). În cazul pieţei Star, plafonul este de 20%, iar pe bursele din Shanghai şi Shenzhen, de 10%.

Alte reguli prevăd că societăţilor le este interzis să lanseze oferte publice de acţiuni dacă nu îşi dezvăluie rapoartele anuale în termen de trei ani înainte de solicitarea permisiunii de listare.

Înfiinţarea Bursei de Valori din Beijing face parte din schema strategică a preşedintelui Xi Jinping de a dezvolta pieţele de capital din China şi va sprijini inovarea şi întreprinderile mici şi mijlocii (IMM-uri), potrivit Comisiei de Reglementare a Valorilor Mobiliare.

Amintim că, în luna septembrie, preşedintele Chinei, Xi Jinping, anunţa că ţara sa va lansa o nouă bursă de valori, cu sediul în Beijing, statul urmărind astfel să stimuleze companiile locale mici şi mijlocii (IMM) să se listeze pe plan intern, mai degrabă decât în străinătate. În prezent, principalele burse de valori din China continentală se află în centrul financiar Shanghai şi în oraşul Shenzhen.

Anunţul său a venit într-un moment în care autorităţile de la Beijing au înăsprit reglementările pentru anumite sectoare cheie ale economiei precum tehnologia şi divertismentul. Autorităţile chineze au interzis anumite programe de televiziune şi au impus o serie de restricţii severe pentru limitarea numărului de ore în care minorii pot juca jocuri video.

Încă de luna trecută, autoritatea pieţei de capital din China a informat că societăţile care vor fi listate la Bursa din Beijing vor fi "mai mici şi mai noi" decât cele listate în Shanghai şi Shenzhen, iar cele eligibile pot migra către celelalte două pieţe, "fără probleme".

Deşi autoritatea a anunţat că noua bursă de la Beijing se va baza pe platforma existentă destinată întreprinderilor mici şi mijlocii - National Equities Exchange & Quotations (New Third Board), şi va completa bursele din Shanghai şi Shenzhen, există specialişti care se tem că rivalitatea pentru atragerea listărilor este inevitabilă. New Third Board, platformă creată în 2013, găzduieşte în prezent 7.299 de IMM-uri. Guvernul municipal din Beijing a făcut lobby ani de zile pentru un upgrade al New Third Board.

Conform Reuters, există 68 de companii pe New Third Board, majoritatea cu operaţiuni în sănătate, echipamente mecanice, materiale noi şi tehnologia informaţiei, care se vor lista la noua bursă, la lansare. În al treilea trimestru din 2021, 66 din cele 68 de companii au raportat profituri, iar 45 au avut câştiguri nete de peste 30 de milioane de yuani (4,6 milioane de dolari.

Pe lângă cele 68 de acţiuni, se aşteaptă să se alăture noii burse 13 noi listări.

Potrivit băncii americane de investiţii Morgan Stanley, planul noii burse "este un pas înainte în reforma pieţei de capital din China", iar implementarea unui mecanism de IPO bazat pe înregistrare deschide calea pentru lansarea sistemului de listare pe principalele platforme chineze. În prezent, doar ChiNext din Shenzhen şi STAR Market adoptă sistemul IPO în stil american.

Chen Ke, partener al firmei de avocatură Beijing Chang'an, afirmă potrivit Global Times, că înfiinţarea Bursei de Valori din Beijing va atenua problema blocajului IMM-urilor inovatoare care întâmpină adesea dificultăţi în strângerea de fonduri. Domnia sa spune: "Majoritatea companiilor chineze aleg o listare în SUA din cauza cerinţelor de listare. Prin urmare, dacă noua bursă poate îndeplini pe deplin cerinţele de dezvoltare ale întreprinderilor inovatoare, acestea vor alege în mod natural să se listeze acasă".

China va lansa noua bursă ca parte a eforturilor de canalizare a mai multor economii ale gospodăriilor către piaţa valorilor mobiliare pentru a finanţa inovarea şi redresarea economică, reducând în acelaşi timp dependenţa economiei de împrumuturile bancare.

De asemenea, lansarea pieţei din Beijing vine în timp ce companiile chineze listate în SUA se confruntă cu riscul delistării de pe pieţele americane, din cauza tensiunilor dintre cele două mari economii.

China şi-a intensificat sprijinul pentru IMM-urile care se luptă să supravieţuiască într-o economie care încetineşte, în timp ce reprimă giganţii tehnologici în baza viziunii preşedintelui Xi privind "prosperitatea comună", o politică de reducere a decalajului dintre bogaţi şi săraci.

---

Dong Dengxin, director al Institutului de Finanţe şi Valori Mobiliare al Universităţii Wuhan: "Numărul de companii listate la Bursa de Valori din Beijing poate reduce în curând decalajul faţă de platformele Star Market şi ChiNext. Noua piaţă poate deveni un sprijin major pentru transformarea economică a Chinei şi modernizarea industrială, în special pentru dezvoltarea industriei high- tech".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Aceasta bursa va forma o BULA SEVERA IN 15-17 ani de acum in colo!!!

    semnat comenturi "cretine" 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb