NOUA CONDUCERE A CSM: Judecătoarea Mariana Ghena a fost aleasă preşedinte, procurorul Cristian Ban va fi vicepreşedinte

Anca Oblu
Politică / 7 ianuarie 2017

Judecătoarea Mariana Ghena a fost aleasă preşedinte, procurorul Cristian Ban va fi vicepreşedinte

Noul Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) şi-a ales conducerea, judecătoarea Mariana Ghena fiind votată pentru funcţia de preşedinte şi procurorul Mihai Cristian Ban pentru funcţia de vicepreşedinte.

Mariana Ghena şi Mihai Cristian Ban au fost aleşi cu unanimitate de voturi şi vor conduce Consiliul Superior al Magistraturii timp de un an, transmite News.ro.

Mariana Ghena este membru al noului Consiliului Superior al Magistraturii din partea instanţei supreme şi Cristian Mihai Ban este procuror la Parchetul Curţii de Apel Bucureşti, detaşat la CSM din ianuarie 2017.

Noul preşedinte al CSM a spus, când şi-a prezentat proiectul de management, că nu se pune problema adoptării unei legi privind răspunderea materială a magistraţilor până când nu se vor atinge şi condiţiile de lucru ale judecătorilor şi procurorilor din alte state europene.

Mariana Ghena a spus: "În ceea ce priveşte mult discutata răspundere materială a magistraţilor, iminenta iniţiativă legislativă, este o problema sensibilă, chiar şi pentru dumneavoastră, domnule ministru (Florin Iordache, ministrul Justiţiei, n.r.), în activitatea pe care o veţi desfăşura. Nu o dorim, nu o vedem în altă modalitate decât cea reglementată în prezent".

Ea a precizat că o asemenea iniţiativă legislativă ar fi utilă doar după îndeplinirea unor condiţii.

Mariana Ghena a mai arătat: "O astfel de iniţiativă nu poate fi declanşată decât după o responsabilă apreciere a cadrului legislativ care să reclame această modalitate de răspundere, după implementarea unui sistem de legi bune pentru o justiţie bună, după o consultare reală a magistraţilor şi după identificarea altor modalităţi de eficientizare a activităţii magistraţilor. Nu cred şi nu credem că se pune problema, la acest moment, a unei iniţitive legislative sub acest aspect".

Candidatul pentru şefia CSM a precizat că o asemenea lege ar fi utilă doar după ce condiţiile de muncă ale magistraţilor se vor ridică la standardele altor state civilizate.

Mariana Ghenă a afirmat: "Până când magistratul - judecătorul, procurorul - nu va beneficia de toate condiţiile materiale, de resurse umane, de volumul optim de activitate - bunăoară în statele europene sunt judecători care au două, trei cauze pe lună. Suntem departe de această realitate, dar poate în condiţiile în care vom avea creat tot cadrul care să ne confere siguranţă, care să ne ofere condiţiile de muncă astfel încât magistratul poate să nu greşească, atunci poaate s-ar pune problema unei astfel de iniţiative. Până atunci, nu susţinem un asemenea punct de vedere".

Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a declarat, înaintea şedinţei de constituire a noului CSM, că este necesară o lege a răspunderii magistraţilor, iar aceasta ar putea intra în dezbatere la Parlament cel târziu în februarie, după ce va avea discuţii cu reprezentanţii sistemului judiciar.

Noul Consiliu Superior al Magistraturii, validat de Senat în urma alegerilor din iunie-decembrie 2016, s-a întrunit vineri în prima şedinţă.

Noii membri ai CSM sunt: Simona Camelia Marcu - Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), Mariana Ghena - ICCJ, Lia Savonea - Curtea de Apel Bucureşti, Nicoleta Margareta Ţînţ - Curtea de Apel Braşov, Andrea Annamaria Chiş - Curtea de Apel Cluj, Gabriela Baltag - Tribunalul Neamţ, Evelina Mirela Oprina - Tribunalul Ilfov, Mihai Andrei Bălan - Judecătoria Timişoara, Mihai Bogdan Mateescu - Judecătoria Râmnicu Vâlcea, Codruţ Olaru - Parchetul de pe lângă ICCJ, Cristian Mihai Ban - Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, Florin Deac - Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureş, Nicolae Andrei Solomon - Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, Tatiana Toader - Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2.

CSM este format din 19 membri, dintre care 14 sunt aleşi în adunările generale ale magistraţilor şi sunt validaţi de Senat. Din Consiliu mai fac parte doi reprezentanţi ai societăţii civile, care participă numai la lucrările în plen şi trei membri de drept ai Consiliului, respectiv ministrul Justiţiei, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi procurorul general. Mandatul membrilor CSM are o durată de şase ani şi nu poate fi reînnoit.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. DOAMNA GHENA ,LASA-TE DE BANCURI! Ne-am saturat de dumnezei FALSI ,care nu raspund in fata nimanui.Dupa gandirea dumitale,nici-un roman n-ar trebui condamnat pana n-are conditile material din occident.

    1. La incarcatura de dosare actuala ce o are un procuror si un judecator si mai cu seama a legislatiei "scheoape "emanata de parlamentari - unii lipsiti de competenta necesara si altii care se asociaza pentu a lasa intentionat "portite" in vederea producerii de fraude in scopuri personale - sunt posibile si unele erori in deciziile luate de acestia. Este de notorietate incercarea unui parlamentar pesedist care a incercat sa modifice un articol din C.P. pentru a " inchide gura " slujitorilor presei-bine intentionati-in a demasca ilgalitatile oamenilor politici in scopul imbogatirii fara just temei ; se stie ca pesedistul respectiv, cu o gura de hipopotam pe la toate televiziunile, nu a reusit datorita pozitiei ferme a oamenilor presei. Asemenea pozitie trebuie sa aiba si magistratii in caz de nevoie, deoarece actualul Guvern, v-a incerca sa introduca in legislatie o asemenea raspundere a magistratilor.

      As dori sa se faca publice si marile averi ale magistratilor (multe dubioase )Sa cred ca numai politicienii fura1Cum s-au facut marile averi multe de indivizi plecati la timp din tara ,in neasteptate parti ale lumii ,decat cu complicitatea factorilor de raspundere inclusiv ale notarilor si magistratilor?!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb