Noua Constituţie s-a pierdut prin "curţi" şi comisii

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Politică / 30 octombrie 2013

Preşedintele PNL Crin Antonescu a admis că forma finală a proiectului de revizuire a Constituţiei va fi trimisă Comisiei de la Veneţia "probabil în cursul anului 2014", şi nu cum se convenise iniţial, la sfârşitul lunii septembrie.

Preşedintele PNL Crin Antonescu a admis că forma finală a proiectului de revizuire a Constituţiei va fi trimisă Comisiei de la Veneţia "probabil în cursul anului 2014", şi nu cum se convenise iniţial, la sfârşitul lunii septembrie.

Noua Constituţie, marele proiect atacat cu frenezie de actuala putere la începutul anului este pe cale să eşueze lamentabil. Dezbaterile pe această temă de mare interes au consumat sute de ore de emisie TV, tone de hârtie de ziar, o cantitate enormă de energie şi foarte mulţi bani într-un timp relativ scurt, după care totul a fost dat uitării. Prin "curţi" şi comisii noua lege fundamentală riscă să se piardă, mai ales că actuala conducere a USL nu mai pare la fel de procupată de acest subiect sensibil. După cum decurg lucrurile sunt şanse minime ca anul viitor să se ajungă la o schimbare a Constituţiei, evident după consultarea poporului.

Au apărut tot felul de accidente de parcurs şi de amânări, şi sunt foarte puţine vocile care se plâng de această stare de fapt. Curtea Constituţională a amânat dezbaterile privind sesizarea preşedintelui Traian Băsescu legată de Legea referendumului, pentru data de 14 noiembrie. Motivul amânării a fost reprezentat de imposibilitatea constituirii completului de şedinţă, întrucât de la reuniune au lipsit trei membri ai CC. Există zvonuri că absenţele au fost unele strategice, aceste amânări făcând imposibilă adoptarea noii Constituţii în 2014. Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, adoptată de Camera Deputaţilor, în calitate de Cameră decizională, în data de 29 mai, a fost contestată la Curtea Constituţională în data de 4 iunie. Pe 26 iunie, CCR a decis că legea este constituţională, dar că se poate aplica doar la un an de la promulgarea de către preşedinte şi publicarea în Monitorul Oficial. Pe 16 iulie, preşedintele Traian Băsescu a solicitat Parlamentului reexaminarea acestei legi. În urma reexaminării, Camera Deputaţilor, în calitate de Cameră decizională, a respins argumentele invocate în cererea de reexaminare şi a adoptat Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, pe care, în data de 12 septembrie, Parlamentul a retransmis-o preşedintelui în vederea promulgării. Pe 21 septembrie, şeful statului a trimis preşedintelui Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii pentru modificarea şi completarea Legii 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului. Purtătorul de cuvânt al PNL, Cristina Pocora, susţine că sesizarea făcută de şeful statului este un demers "strict politicianist" în condiţiile în care Curtea Constituţională s-a pronunţat deja asupra modificărilor aduse Legii referendumului.

Autorităţile ar trebui să trimită Comisiei de la Veneţia ultima variantă de revizuire a Constituţiei în ianuarie 2014, dacă doreşte ca aceasta să poată fi adoptată pe parcursul anului viitor, a declarat preşedintele acestui for, Gianni Buquicchio. Ultimul lider al USL care a vorbit despre acest subiect a fost preşedintele PNL Crin Antonescu, care a admis că forma finală a proiectului de revizuire a Constituţiei va fi trimisă Comisiei de la Veneţia "probabil în cursul anului 2014", şi nu cum se convenise iniţial, la sfârşitul lunii septembrie: "Probabil în cursul anului viitor, când vom avea forma definitivată, vom avea şi o consultare cu Comisia de la Veneţia. Rămâne o prioritate pentru USL. Noi am vorbit despre modificarea Constituţiei în campania electorală şi în prima zi în care am intrat în Parlament cu noua majoritate ne-am apucat de asta şi am şi făcut-o. Am convenit, la data respectivă, că undeva spre sfârşitul lui septembrie le vom trimite forma finală, poate chiar adoptată deja într-una dintre Camere. Când am făcut această înţelegere nu ştiam că va putea veni o decizie a Curţii Constituţionale care să ne spună că legea referendumului este constituţională, dar că nu vor dânşii să o aplicăm un an de zile. Şi atunci sigur că tot calendarul s-a schimbat, noi nu am mai abordat noua formă de modificare a Constituţiei în Senat şi, ca atare, nu avem o nouă formă de trimis Comisiei de la Veneţia".

Practic, calendarul gândit pentru validarea Noii Constituţii este dat peste cap, iar şansele ca referendumul pentru validare să se organizeze simultan cu alegerile prezidenţiale din luna decembrie 2014 devin nule.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Sabotarea pe fata a calendarului de adoptare a noii constitutii este o alta fapta de arme a viermelui ilegitim de la cotroceni. Sabotarea nu se face pentru ca ar fi ceva in neregula, ci pentru ca viermelui ii e frica de scaun. De-aia nu trebuie adoptata legea referendumului, de-aia slugile infecte de la Curtea Constitutionala nu se prezinta la sedinte. Avem un stat distrus de un vierme dement. Si, din nefericire, nimeni care sa-l apere.

    Un popor bezmetic,condus de leaderi abulici,care fac strategii de azi pe maine,pentru interese de gasca,nu intelege ce este o constitutie.

    Acest tip de lege fundamentala nu este in genele acestui popor care doar se adapteaza. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb