Noua lege pentru darea în plată a fost promulgată

E.O.
Bănci-Asigurări / 13 mai 2020

Noua lege pentru darea în plată a fost promulgată

Actualizare - Legea a fost publicată în Monitorul Oficial.

---

Actualizare - Avocatul Gheorghe Piperea consideră că noua formă a legii, care prezumă impreviziunea pentru depăşiri excesive ale costurilor creditării, cauzate de dobânzi sau de cursul de schimb valutar, este un adevărat scut în favoarea debitorilor supra-îndatoraţi şi în contra creditorilor financiari abuzivi. Specialistul subliniază: "Ampla notificare de dare în plată îngheaţă efectele contractului, până la renegocierea sau adaptarea judiciară a contractului, în vedrea reducerii poverii debitorului şi a prezervării utilităţii sociale a creditului.

Legea se aplică atât creditelor în valută, cât şi creditelor în lei, dar nu se aplică decât creditelor garantate cu imobile cu destinaţie de locuinţă".

---

Actualizare - Zamfir: "Gata cu robia! Am reuşit!"

Daniel Cătălin Zamfir, care a amendat Legea dării în plată, a scris, pe pagina sa de Facebook, după promulgare: "Gata cu robia! Am reuşit! Legea care face dreptate românilor sufocaţi de povara ratelor la bancă e promulgată! După un parcurs anevoios, sub o presiune uriaşă din partea sistemului bancar, am reuşit să trecem în Parlament cea mai importantă lege pentru oamenii care sunt nedreptăţiţi de bănci! De acum încolo, în cazul unei situaţii neprevăzute, banca e obligată să re-echilibreze contractul, adică debitorul va plăti o rată mai mică, suportabilă, să poată trăi decent în continuare!

Multumesc prof. Piperea, cel care, dincolo de contribuţia majoră la elaborarea legii, s-a implicat total în bătălia publică pentru apărarea consumatorilor, mulţumesc asociaţiilor de protecţie a consumatorilor implicate total - AURSF, CREDERE, Grupul Clienţilor cu credite în CHF-cat şi parlamentarilor de la alte partide care au votat legea.

Am lăsat la final PSD în mod intenţionat. Poate mulţi oameni împovăraţi de ratele la bănci sunteţi haştagişti şi urâţi PSD.«Mai bine îmi tai o mână decât să votez PSD», zic unii. Vreau să ştiţi că fără sprijinul total al PSD, legea asta ar fi fost un vis frumos la care toţi s-ar fi gândit, dar nu s-ar fi realizat niciodată! Nu or fi fost presiuni şi pe Ciolacu şi pe PSD? Uite că «ciuma roşie» n-a cedat şi a ramas de partea oamenilor, ceea ce n-au facut, spre ruşinea lor, cei de la PNL şi USR".

---

CREDERE: "Este un moment istoric - cel mai important act normativ de protecţie a consumatorilor urmează să intre în vigoare"

---

Noua Lege pentru darea în plată a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis, conform unui comunicat al preşedinţiei. Vechiul text de lege a fost amendat în Parlament, zilele trecute.

Amendamentele aduse Legii dării în plată arată:

"Reprezintă criterii alternative de individualizare a impreviziunii următoarele evenimente;

a) pe durata executării contractului de credit, cursul de schimb valutar, aplicabil în vederea cumpărării monedei creditului, înregistrează la data transmiterii notificării de dare în plată o creştere de peste 52,6% faţă de data încheierii contractului de credit. În vederea calculării procentului de 52,6% se va avea în vedere cursul publicat de Banca Naţională a României la data transmiterii notificării de plată şi cursul de schimb publicat de BNR la data încheierii contractului de credit;

b) pe durata executării contractului de credit, obligaţia de plată lunară înregistrează o creştere de peste 50% ca urmare a majorării ratei de dobândă variabilă".

În cazul intrării în vigoare, legea nu operează de drept în procesele actuale. Procesele pe darea în plată aflate acum pe rol vor merge până la capăt pe legea actuală, conform surselor citate. Acestea adaugă faptul că, în cazul în care debitorul pierde, poate introduce o notificare pe legea nouă.

Clienţii s-au arătat încântaţi de promulgarea textului legislativ, iar avocaţii consideră decizia preşedintelui ţării aproape "o minune".

"Suntem încântaţi să vedem că Preşedintele României a promulgat modificările la legea dării în plată. Este un moment istoric, cel mai important act normativ de protecţie a consumatorilor urmând a intra în vigoare. Împrumutaţii aflaţi în situaţii dificile vor avea, în sfârşit, o soluţie viabilă care să le permită reechilibrarea contractelor de credit. Băncile trebuie să conştientizeze importanţa momentului şi să reconstruiască încrederea cu clienţii prin soluţii deopotrivă favorabile. În caz contrar, instanţa de judecată va trebui să intervină pentru a proteja interesele consumatorilor", ne-au transmis reprezentanţii Asociaţiei CREDERE.

"Avem , în sfârşit, legea dării în plată, în cea mai bună formă a ei", a spus avocatul Alexandra Burada.

Această modificare este absolut necesară şi intervine după patru ani în care rolul instanţelor a fost supraîncărcat, în care au avut loc numeroase dezbateri şi interpretări, a precizat Alexandra Burada, după votul din Parlament, subliniind că este necesar să fie înlăturat echivocul din aplicarea legii dării în plată, iar aceasta este o oportunitate excepţională de a permite oamenilor reechilibrarea contractelor, după o luptă lungă care a avut loc în instanţe.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. legea asta! se aplica 99,9% celor cu cu credite în CHF,

    cine a avut parte de credite în CHF cu dobinda de 1,8%?!  

    parlamentari, ziaristi, etc, cei multi si prosti au accesat credite

    in ron dobinzi de 15- 25% si culmea prostiei, chiar le-au achitat....................... ... 

    1. Exemplu de bune practici: "Creditare responsabilă in Romania sub atenta supraveghere a BNB"

      1. Banca "R" atrage de la populație in 2008 depozite in valoare de 100.000 Lei;  

      2. Banca "R" acorda un credit de 100.000 Lei in baza unui contract in care se stipulează franci elvețieni la cursul de 2 Lei/Franc elvețian (cursul de atunci); ( banca nu a deținut niciun moment franci elvețieni, BNB știe asta)  

      3. Banca "R" cunoaște riscurile francului elvețian (vezi documentele interne apărute in spațiul public);  

      4. Banca "R" minte clientul prin pliante si mass media dând asigurări clientului ca francul elvețian este o monedă stabilă.  

      5. 2008-2020 banca încasează de la client cel puțin 100.000 lei (suma acordată initial)  

      6. Clientul are in continuare de achitat 200.000 lei dublul sumei împrumutate.  

      7. Continuarea contractului ar permite băncii sa încaseze de la client 500.000 lei (de 5 ori suma împrumutată in 2008).  

      Întrebare:  

      1. Este corect față de banca să piarda din profitul de cazinou obținut in urma pokerului contractual.  

      2. Este corect ca prin darea in plată clientul sa "beneficieze" de pierderea avansului si a ratelor plătite timp de 12 ani si banca sa încaseze doar 125.000 lei plus valoarea de piață a imobilului (125.000) adică doar 250.000 lei pentru suma de 100.000 lei împrumutată...? când banca vrea sa încaseze de 5 ori suma împrumutată?! ca așa e la poker  

      Excelenta exemplificarea! Bravo!

      Astfel de legi care protejeaza populatia exista in aproape statele civilizate din UE...doar la noi a fost lobby-ul bancilor atat de puternic incat nu s-a schimbat nimic legislativ ani de zile pentru a proteja consumatorii. Banu dicteaza din pacate... 

      Iti doresc din tot sufletul sa ai aceleasi probleme cu cei imprumutati in chf!!!Amin!!!

    Ce se intampla in cazul in care exista o sentinta definitiva pe LEGEA 77/2016? Se mai poate initia actiune in instanta avand in vedere modificarile aduse legii ? pentru ca nu este specificat exact acest aspect si se poate ajunge , ca si in 2016, la interpretarea judecatorilor si.....daca ajungem acolo ....( mai bine nu ) ; Art 8 alin .5 spune ca ai dreptul sa ceri .....indiferent de stadiul in care te afli....dar asta nu creaza obligativitate pentru judecator sa iti si valideze cererea...PUN aceasta intrebare pentru ca sigur suntem multi care am pierdut in instanta pe baza impreviziunii si avem sentinte definitive........daca sunt avocati intre noi sau cei care stiu sa interpreteze acest aspect as ruga sa raspunda( eu sunt un simplu cetatean fara cunsotinte si studii de drept ). Multumesc .

    1. Sunt in aceeasi situatie , am pierdut . In alt articol scrie ca putem incerca din nou. Mi se pare si normal avand in vedere aceasta modificare a legii. Problema e cu judecatorii care dintr-un motiv anume( $$$ probabil) sunt doar de partea bancilor

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb