Nouă schimbări pe care aş dori să le văd la BVB

Marius Alexe
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 21 februarie 2023

Nouă schimbări pe care aş dori să le văd la BVB

Bursa noastră este o platformă care avantajează companiile, dar dacă se doreşte progresul, trebuie să devină o piaţă a investitorilor Companii care să acceseze finanţare prin mecanismele bursiere se vor găsi mereu, dar nu şi investitori dispuşi să dea banii

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a avut un moment de efervescenţă care s-a pierdut pentru că anumiţi actori ai pieţei au profitat în special de noii investitori care, din cauza lipsei de experienţă, sunt cei mai vulnerabili. Dar tocmai de noi persoane dispuse să-şi plaseze banii în titluri ale pieţei de capital este nevoie pentru a creşte numărul real de investitori de la BVB.

Acum, încrederea a fost ruinată, iar pentru a o reconstrui cred că sunt necesare anumite schimbări. Fără să am pretenţia că am dreptate, dar cu pretenţia că am dreptul ca investitor să îmi spun parerea, am întocmit o listă cu ce schimbări mi-aş dori să vad pe bursă.

1. Condiţii de listare mai dure

Companiile care vor să se listeze ar trebui să arate câţiva ani de profit şi că au un model de business solid. Când vrei să atragi bani din economiile micilor investitori, trebuie să fii o companie care ştie să aibă grijă de ei. Criteriile actuale de listare sunt atât de permisive încat oricine se poate lista pe AeRO. Am avut startup-uri, companii fără perspective, companii aproape de insolvenţă, care au venit pe bursă cu acţiuni sau obligaţiuni şi au fost prezentate drept mari oportunităţi. De dragul unor comisioane s-au strecurat o mulţime de "junk-uri" care au afectat încrederea în bursă şi în restul companiilor, facând investitorii să îşi reducă expunerea pe BVB, lucru care se vede în lichididatea zilnică şi în lipsa unor noi listări.

2. Prospectul/Memorandumul de listare să nu mai fie o compunere

Prospectul/Memorandumul de listare ar trebui să reprezinte un contract cu piaţa, pe baza căruia se atrag nişte bani, pentru îndeplinirea planurilor prezentate în document. Acum, compania după ce primeşte banii poate schimba planurile, destinaţia banilor, poate schimba absolut totul fară nicio consecinţă. Unii antreprenori au convins oamenii să investească în companiile lor, dar ei refuză să cumpere acţiunile când acestea sunt la un preţ cu 50-75% mai mic decât cel din plasamentul privat. În opinia mea, dacă abaterile de la bugetul propus în primul an sunt mai mari de un anume procent, ar trebui ca antreprenorii să piardă acţiuni proporţional cu mărimea abaterii, iar acele acţiuni să se anuleze.

3. Brokerii să ţină cu investitorii

Când realizează o listare, brokerii intră într-un un conflict de interese, mai ales dacă este vorba despre o companie unde deţin acţiuni. Clienţii, ale căror interese ar trebui servite de brokeri, vor o evaluare cât mai mică a noii companii, dar brokerii iau un comision proporţional cu evaluarea şi implicit vor o evaluare cât mai mare. În ultima perioadă, brokerii au ales evaluările mari şi nerealiste pentru că după ce încasează comisioanele de listare, pun compania în braţele investitorilor şi responsabilităţile lor încetează. Brokerii şi investitorii nu au interesele aliniate. Aceste lucru s-ar putea realiza doar dacă brokerii vor încasa comisoanele de listare pe baza evoluţiei companiei pe bursă.

4. Blocarea acţiunilor majoritarilor după listare

Pentru a preveni practicile de tip "pump-and-dump", insiderii să nu poată vinde decât după ce a trecut un an de la listare, perioadă după care şi piaţa îşi pot face o idee mai bună despre companie.

5. Raportarea automată a tranzacţiilor insiderilor

Cei care au informaţii privilegiate tranzacţionează şi uneori "uită" să raporteze.

Depozitarul Central are lista tuturor acţionarilor şi ar trebui să detecteze şi să raporteze automat atingerea pragurilor de raportare şi tranzacţiile insiderilor.

6. Amenzi pe măsură

Amenzile actuale date de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) nu reprezintă nişte penalităţi în adevăratul sens al cuvântului. Fiind de 2.500 - 10.000 de lei, sunt de fapt nişte încurajări pentru încălcarea regulamentelor în vederea obţinerii de câştiguri.

7. Reglementarea mecanismelor de tip Stock Option Plan

Ficare companie îşi face un aşa-zis Stock Option Plan (SOP). Acţionarii majoritari, care sunt şi implicaţi în conducerea executivă, se premiază cu câte acţiuni vor, pe nişte criterii stabilite şi votate de ei în AGA. Se ajunge la cazuri în care compania nu îşi face bugetul promis, dar conducerea se premiază cu procente din capitalul social. SOP-urile ar trebui reglementate şi limitate.

8. Platformă modernă de tranzacţionare

Dacă vrei să descurajezi orice investitor, dă-i să folosescă ArenaXT, o platformă depaşită, cu puţine opţiuni de trading. BVB-ul se află în concurenţă directă cu alte burse de acţiuni, derivate şi crypto, care au platforme mult mai atragătoare.

9. Fondurile de pensii pe AeRO

Fondurile de pensii, care au experţi în investiţii, nu au voie investească pe AeRO pentru că este o piaţă riscantă. În lipsa unor oportunităţi în România, fondurile ajung să investească în afara ţării. Ar trebui să fie lăsate să decidă singure dacă vor să investească în companii din AeRO. Ne aflăm în situaţia bizară în care, investitori fără experineţă pot să investească într-o piaţă considerată riscantă, în timp ce fonduri cu administratori profesionişti şi resurse serioase, care pot face o selecţie riguroasă a companiilor, nu pot.

O sumă infimă pentru fonduri alocată pe AeRO ar putea anima piaţa, fondurile s-ar diversifica şi ar putea să participe la unele majorări de capital, susţinând creşterea companiilor.

Opinia Cititorului ( 60 )

  1. Vorbiti mai incet. Il treziti pe Gradinescu si e pacat. El nici nu intelege ce zice articolul si e pacat sa il treziti degeaba. Somnul este dulce cand dormi pe 10000 EUR pe luna intr-o functie din care nu stii ce sa faci. Speranta e la consiliul bursei, daca nu suntem pierduti.

    1. Oricum ești pierdut, interlop fără fapte. Am înțeles ca mai nou venele nu se mai taie ci se smulg. Câinele moare de fuga și tu de grija altuia.

      Gradinescu este un accident nefericit, un pierdut care a nimerit la ASF. Destept nu e d impotriva, harnic nu e, cinstit nu e. Poti sa il invidiezi pentru rusinea de a incasa nemeritat un salariu? Poti sa-l invidiezi pentru rusinea de a nu fi facut nimic pentru piata? Ce sa speram, ca produce vreo idee sau ca lasa ceva in urma lui? Sa vina in piata sa vada cate piedici si ccate regulamente tampite care sufoca dezvoltarea pietei.

      Gradinescu este Vicepresedintele cu cele mai mari realizari pentru piața de capital.

      Corect! Gradinescu este singurul care a performance și in mediul privat, spre deosebire de ceilalți politruci

      Ma tem ca nu are realizari. Eu m-am intalnit de doua ori cu el si nu vreau sa intru in polemica cu nimeni. De fiecare data parea surprins pe picior gresit, nu stapanea subiectul isi nu gasea cuvintele. Discutiile au fost stanjenitoare si de un nivel foarte basic.

      Nu, nu-i asa. Cand a preluat BT banca s-au facut evaluari si Gradinescu a fost concediat. Era somer cand a fost numit de Oprisan, or daca esti un performer orice banca vrea sa te pastreze.

      Probabil ca nu si-a permis sa se coboare la nivelul tău, erai prea Basic. Este destul de inteligent ca să miroasă un prost de la o posta. Data viitoare folosește și tu săpunul sa nu mai mirosi

      Iar incurci 'un' cu'a', deh membru cooperator din birtul gandirii.

      Ești proasta informata sau dezinformezi.

    O altfel de scrisoare catre Mos Craciun.

    Dacă avem pierdere după 2-3 ani, sa ne dea banii investiti și indexați cu rata inflatiei.

    1. Și sa va dea și o adeverinta prin care se certifica faptul ca sunteți orfani intelectual.

    Sunt de accord cu propunerile 4,5,6,7 si eventual 9, care ar prevedea pana in 0,5% din activul fondului de pensii pentru aero.

    Investitiile sunt o activitate individuala, bazata pe expertiza personala si incredere in sistem, sau delegarea catre un consultant specializat. 

    1. De ce nu îți depui tu banii de pensie pe piața AeRO, ca tot vii cu idei năstrușnice? Ca sa ai un viitor liniștit și luminos, zic.

    ff corect ! Chiar mai mult,antreprenorii sa nu si poata vinde actiunile pentru o perioada de 3 ani. N am nicio speranta la vreo modificare,BVB face ce stie el mai bine,nimic ! Merge si asa ….

    Cred ca BVB are obligația sa ceara la asf schimbarea regulamentului și permisiunea ca pilonul 2 sa investească pe aero, aici sunt companii care aduc randamente mai mari decât dele de pe piața principala

    1. [...] BVB nu are nicio legătură cu pilonul 2. Asa cum tu nu și nicio legătură cu rațiunea. Și încă ceva. Niciodată [...] nu ai sa vezi banii din pilonul 2 în AeRO. Doar dacă fumezi ceva.

      De ce nu? Nu sunt administratorii de fonduri de pensei meseriasi?

      Unde este problema daca ar intra pe AROBS sau AST sau VAC de exemplu? 

      Taci mah

      Pilonul 2 are o expunere prea mare pe titluri de stat si obligatiuni. N-are aproape nimic pe actiuni.

      Ar trebui sa fie 100% actiuni, numai companii care indeplinesc cateva criterii minime. Nu conteaza si nu ar trebui sa conteze ca e pe AeRO sau nu, sunt companii bune pe AeRO, sunt companii pe segmentul principal care n-au ce cauta acolo si iti trebuie doar 3 secunde si un spreadsheet in Excel sa-ti dai seama ca nu sunt o investitie buna pe termen lung. 

      Fara suparare, atat pilonul 1 cat si pilonul 2 trebuie desfiintate, tot sistemul de pensii in Romania e slab. In Insulele Cayman poti sa alegi cata expunere ai pe actiuni sau obligatiuni. In America ai conturi de economisire nexatabile in care poti sa investesti in ETF-uri (IRA) si CAS-ul lor e 12.4% nu 25%. 

      Serios, de ce nu? Sunt companii bune, vezi niste interviuri pe youtube cu Dl Diaconu de la AST de exemplu. Este exceptional.

    Cum să respecte pe acționari cei de la BONAS, FRB,CLAIM,etc când cei de la Sifuri fac ce fac?

    Pentru mine ASF,BVB cu asta își dau zilnic examenul! Atâta timp cât se pot fura din Sifuri ( capitalizare de vreo 2mld€ ) în jurul cărora roiesc zeci poate sute de profitori pe nimeni nu-i interesează " maruntisul " de pe AERO!

    Peștele de la cap... 

    DA,este interesant articolul, asa cred ca ar trebui sa cuprinda statutul si scopul constituirii BVB.

    daca s-ar respecta aceste reguli, cred ca economia ROMANIEI s-ar misca pentru inceput mai bine, iar ulterior mai in siguranta, investitorii ar fi mai protejati si in siguranta. 

    Da, aceste reguli si principii trebuiesc lansate de cei mari 10 jucatori ai bursei, ar trebuia gandit mai bine si impuse aceste reguli CONDUCERII BVB. 

    1. Trebuie un effort conjugat si vointa intre BVB si ASF. Nu il vad pe Marcu sa inteleaga in ce impas e piata de capital condamnata la subdezvoltare si stagnare. Pe Gradinescu nici atat omul e praf. Asta e karma, ramanem o piata a mismasurilor si a aproximativului.

      Dacă nu ai sfoara îți dau eu. La cât te cunosc eu ești destul de instabil. Mai lasă alcoolul și du-te și tu acasă mai devreme sa o faceți în 3

    feedback:

    1. o prostie; e ca si cand bancile ar impune conditii draconice pentru credite - rezultatul? nu vor mai da credite, nu vor mai avea comisioane; 

    2. prostie maxima - trebuie sa fie o simpla prezentare, deci e ok cum e acum; 

    3. corect! evaluarea ar tb. s-o faca membrii ANEVAR, nu cei implicati in piata de capital; astfel brokerii nu vor mai si prinsi la mijloc, in conflict de interese; 

    4. eroare - piata libera ar fi anulata; sunt unii care fac pump-and-dump si sunt 100% de buna credinta; 

    5. corect si necesar; 

    6. corect, se poate trece inclusiv la masuri grave, gen confiscare unui % din capitalul social (actiuni) si vanzarea acestora pe bursa publicului; pe modelul confiscarii masinilor in vest, cand ai viteza mare; 

    7+8: corect si necesar; 

    9. corect, dar... "expertii in investitii" din fonduri au dat-o-n bara in 2022 cu randamentele. Sa nu mai vorbim de randam. pe termen lung (+10ani), sunt varza, banale; deci pt lichiditate ar fi de aur, dar pt randamente mai greu. Mai bine ar fi lasati sa cumpere aur fizic. Ca si cotizant si la p2 si la p3 m-as simti mai bine v-a-v de situatia din Turcia de acum, stiind ca piloanele au lingouri, decat sa stiu ca au ONE in portofoliu ha ha

    1. aurul a adus randament procentual in JPY si dupa crasul financiar din 90 si cv... aurul aduce si acum randament acolo!

      Aurul in nominal este bun pentru pensionare! 

      Aurul mai este bun si daca se ascunde in crestere in imobiliare =faci esti in trepte la imo! 

      Aurul este bun si daca se ascunde in imobiliare in descrestere = cumperi cu credit imobiliare pana se topeste moneda circulata! 

      s c cret 

    Vrem options(put si call), pt ca acestea functioneaza ca o asigurare pt actiuni, deci un lucru important pt investitori. Cum avem RCA la masini ok?

    Si in plus ar fi utila o centralizare a burselor la nivel european, avem f putine companii lichide in Romania, si putini investitori, rezulta comisioane imense la brokeri(numai anul asta am cheltuit 1600 de lei pe comisioane ca mi-am lichidat o pozitie, si nu am multi bani, comparati cu US unde platesti... 0(ZERO), din cauza ca au volume imense) 

    articolul este o lista plina de wishful thinking!

    in criza din 2008-2009 s-au petrecut fenomene similare..... 

    niciodata interesul investitorilor nu o sa fie congruent cu cel al brokerilor! De ce? 

    pai puneti mina si studiati cam cine sint cei din spatele brokerilor cine controleaza economia autohtona-nu partea strainilor-si o sa va dumiritzi foarte repede....:)

    1. Daca ai fi studiat tu, atunci ai fi spus-o, nu ne-ai fi trimis pe noi sa studiem.

    „MAM Bricolaj este a doua cea mai mare deţinere a mea. Aici am greşit la plasa­ment, am licitat la 16 lei şi nu am prins nicio acţiune, neantici­pând năvala investitorilor către plasamentele private. Mi-am recunoscut greşeala şi am cumpărat din piaţă 5% din companie pe la 33-35 de lei. A fost o greşeală scumpă, dar între timp preţul a ajuns şi la 60 de lei şi eu zic că e un preţ corect“, spune Marius Alexe.

    Cum e cu specialistii, evaluarile, cine trebuie sa le faca, cine nu?Cum e cu pump?

    Cand vin strigatele de disperare, nu cumva cand nu mai e nimeni in piata? De ce nu mai e!? Nu cumva pentru ca influentati de diversi enumerati sau semnalati sau semnati in articol investitorii au cumparat actiuni pentru ca in mod concertat au creat unii Hype si FOMO in jurul unor tinichele?  

    1. Sunt pe jos de ras,genial citatul.Ca in caragiale ar fi fain sa i raspunda brokerii ca au vandut prea ieftin MAM ca era navala si uite ce sus au cumparat altii care ziceau ca i buna si nu doar in gand ci impartaseau si cu poporul bursier hahahaaha

    Domnul Alexe este membru CA la Norofert.

    Subsidiara Norofert Organics SRL detinuta integral si consoludata pierde proces cu o companie germana definitiv si are executare pentru 200.000 Euro. 

    Norofert nu anunta si aflam din comentariile articol Bursa cu numar si decizie proces. 

    Mai trec zile si sub presiune comunica si Norofert litigiul. 

    Apoi Norofert spune ca a transferat actiunile la SRL si la inca o companie detinuta. Nu spune cui, pentru cat, de ce daca pana atunci se lauda cu ele in memorandum si rapoarte.. Un raport ulterior financiar din partea CA cum e legal zice ca e corect sa dai teapa astfel creditorilor, ca era doar un SRL. 

    Mai departe Norofert concediaza auditor Big 4 adus de CA pentru a da credibilitate unei contabilitati gasita cu lacune de precedentul audit, sildat cu un scandal in urma caruia persoane cunoscute in business pleaca si Domnul Alexe vine in CA.

    E usor a scrie vorbe, mai greu cu faptele. Plangem de grija micilor investitori, dar numai cand ne vede lumea.  

    1. deci era mult mai pregatita dna "cunoscuta" Zuzana Kurek, cea care aduce peterdele pe aero si in mandatul careia a fost acel audit cu probleme?

      pai el scrie ca era pregatita ori pui tu vorbe in gura

      erau cunoscute ca vad ca o cunosti si tu 

      au plecat 2 admini deci a fost un eveniment si deci a scris foarte corect 

      acum poloneza baga in continuare pompe ca e buna NRF, zicea ca detine nu doar ca baga texte pe bani PR 

      deci s-a schimbat modificarea si la ea, stanga mprejur

      deci strigam hotii pe rand si dupa aia suntem la toarta 

      Au plecat 2 admini si ei nu au gresit cu nimic? Au plecat pt ca nu aveau actiuni si si-au permis sa fuga. Alexe cu 12% crezi ca fuge daca sunt probleme sau sta sa le rezolve?

      A fost corect sa concedieze un auditor Big 4. Toti cei din Big 4 sunt doar gasti de purtatori de epoleti, nu aduc valoare in economie. Sunt niste paraziti pur-sange. Daca chiar ar fi avut un impact, ar fi comunicat erorile/furturile dinainte de 2008, 2012 si cele actuale, US si EU.

      Cica Big 4 ar fi "too big to fail". Serios, pe bune?

      Se vede ca nu ai citit cine se lauda ca aduce Big 4 cand se prabusea actiunea si mai ales cu ce scop LOL.O sa intre fondurile de pensii la audit GICUTA SRL.

      Nemtii si-au mai incercat-o si au pierdut dar de aia nu amintesti. Iar firma are 2 rapoarte de audit foarte bune cu Big4, nu mai e subiect cum vrei tu sa fie.

      dar preliminare de ce nu da?ori iarasi sunt investitorii,auditorii,bubulii si klingonienii de vina?

      daca nu da preliminare, nu inseamna ca emitentul nu este performant

      Ti-a fost explicat, vin atat de aproape cu raportul anual, printre primele publicate ca nu avea rost sa faca doua rapoarte la o saptamana distanta. Dupa iar zici ca comunica prea mult.

    Brokerii să ţină cu investitorii?... Ha ha ... in lumea banilor ar deveni "antomim" aceasta afirmatie!

    plus ca in contextul de mai sus va referiti la "investitori" = carnea de tun in timp ce piata financiara bancare nu ii vede ca "investitori" ci ca OITE! 

    Nu am vazut ca cei ce detin si fac banii din hartii promisiuni sa apre oitele! Chiar si in USA! 

    Se vede clar si acolo speculatia care a fost facuta cu levier si prabusirea la comanda de "investitorii reali / institutionali" nu de investitorii oite. 

    s c cret 

    1. Asoc brokerilor în loc sa susțină piața se interesează de jocurile de noroc. Barbutul, o mai veche pasiune a lui Dan Paul încă îl macină.

    S&P 500 a depasit punctul de "Sarutul Mortii"!!

    Urmeaza Panic Crash! 

    s c cret 

    Dar la APP unde ai luat peste 5% ai pus ceva pe ordinea de zi la AGA? Ai votat ca vad 100% voturi Pentru.Stai ca e bine acolo ca Botis a dat banii din plasament la firmele lui de imobiliare care sunt pline de probleme si procese. Acolo nu mai conteaaza punctul 2'schimba destinatia banilor'din moment ce nu exista macar o opozitie permisa de lege celor peste 5%!!!!!Sa faca bailout fondurile de pensii.

    9.asta era problema :)) poate ca personala ca generala nu e ca pe aero de cand era rasdaq investesc tot felul de fonduri si unele extrem de mari din lume

    ce nevoie e de pilonul 2 sa avem scandal ca baga banii in petarde 

    daca ar fi valoare ar investi celelalte fonduri ca au si alea aceeasi specialisti ,nu le ingradeste nimeni si au bani garla pentru ligheanul ala de piata 

    pe astea noi au intrat fonduri de Ventures ca astea chiar sunt companii aventuriere vezi Seven a lui Carciumaru ,Agista Cioncanista,Autonom Stefan,Simple Pitis si altii ca unii o fac pe fondurile pe niste Sereleuri 

    Pentru verificare ii gasesti pe multi pe lista la ViVre cu creditorii si la alte petarde

    era misto si cu pilon 2 pe lista?!?! iesea un circ de era marele indice aero azi la cel mult un sfert si schimbai actiunile in fata la Bucur Obor langa ghereta de reparat fermoare 

    1. ai uitat de fondurile lui BNET si HAI.

      dar si HANT.

    La RKOT nu vedeai ca nu raporteaza. Ca doar nu detinea nimeni atat in afara de tine ca sa vanda pachetul.Asta ca sa nu zicem ca stii din start cine se intereseaza de pachet, discutii etc. ca doar erau 2 posibili vanzatori - el si tu.

    Dupa un an brusc e problema ca nu raporta.

    Sa se respecte legea dar sa se mearga si pe burta daca nu ne afecteaza detinerea.  

    acolo era actionar semnificativ, doar el si majoritarul aveau asa multe actiuni, deci era simplu sa stie ca daca nu vinde el vinde celalalt

    1. Din stele sa citeasca, daca Polonezu nu a raportat 8luni si dadea incet din ele, de unde sa stie omul. Vezi ca iar incep opinii de parelologie fara fundament in realitate sau logica.

      din ce caverne mai iesiti ma, auzi la el ca dadea incet din ele, poate din maini dadea incet

      ce explicatii! asta la RKOT =societate plina de mistere ca o poveste proasta 

      Vedem ca iar ai inceput opinii de parerologie...

    felicitari domnului Marius Alexe, propunerile sunt de bun simt, ar trebui ca BVB sa le duca mai departe la ASF si sa se schimbe ceva in bine

    propunerile bune de la investitori . Majoritatea acestor masuri functioneaza de multi ani pe piete de actiuni din vest ,deja mature . Imposibil de presupus ca oficialii BVB ,ai ASF si comisii economice din parlament nu stiau de aceste masuri de preventie ale malversatiunilor bursiere . Asa cum stim ,nici protectiile teoretice prezente in legislatie nu au fost aplicate (detineri incrucisate ,nerespectarea pragului de detinere la SIF etc ).

    Deci sprijin si eu masurile 1 , 2 , 4, 5 ,7, 9 ,dar cine va implementa astfel de legislatie ?! 

    Cu pensiile e simplu,cumparau cum o fac si la BNET unde au voie dupa transfer.

    La alea detinute de autor nu se schimba treaba,nu se bagau fondurile de pensii decat obligate prin lege.Totusi are posibilitatea sa gaseasca impreuna cu ceilalti detinatori mari-adica vanzatorii potentiali pentru astia ca pensiile(ca doar aia nu cumpara la bucata in 8 ani la ce lichiditate e pe aer0),niste fonduri adecvate pentru tipul de companii care graviteaza in jurul Junk unele usor peste,altele bine de tot sub prag.Adica sa se adreseze fondurilor private equity si celor venture capital,business angels,acceleratoare. 

    Greu de spus ce intelege din burse personajul asta cu asemenea traznai despre cine ar fi target potential la companii de tip Aero. 

    A mai trecut SAFE iarasi pe principala si o sa urmarim daca pe la pretul asta gaseste interes ca declara ca e plin de fonduri la usa lor si de aia vizeaza transferul.Si sa tinem cont ca SAFE e totusi companie care nu a calcat grav pe bec.A facut ea mCS cica pentru dezvoltare si cum s-a terminat a decis sa dea banii stransi ca dividend,mai sunt cateva sa le zicem sincope dar e departe de haiducia de la foarte multe alte aero rasdace.Chiar si in conditiile astea de la transfer a sucombat deci nu accesul la fonduri schimba treaba,poate in cazul lor pretul urias.Asta zic eu,poate sunt alte motive dar in orice caz unele sunt de nu e niciun interes pe o piata mult mai mare,fara bariere.

    Pe scurt: daca se listeaza firme riscante si dupa ce unele riscuri se materializeaza noi ne credem speciali si le cumparam si apoi promovam asta nu inseamna ca firmele alea au o mare valoare si tocmai fondurile de pensii nu puteau ajunge la ele.In acord cu poza sa spunem ca nu era de ajuns ca am jucat la pariuri pe 1 X 2,a iesit invers si ne-am apucat sa ne aruncam pe cate cartonase se dau,cate cornere,in ce minut se face prima schimbare 

    Ai dreptul doar la 5 schimbari pe meci.

    Ma intreb de ce acest Alexe crede că are dreptul să își exprime opinia despre investiții, mai ales că nu a avut nicio investiție reușită până acum. În plus, reputația companiilor in care a investit este îndoielnică, iar abilitățile sale de investitor sunt zero. Faptul că are bani nu înseamnă că este și un investitor bun. In ce calitate a venit autoproclamatul Warren Buffet să ne explice cum se fac investițiile si ce e mai bine pentru investitori?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb