NOUL CEO AL BVB, ÎN PRIMA IEŞIRE LA RAMPĂ Adrian Tănase: "Creşterea lichidităţii este în vârful listei mandatului meu"

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 30 ianuarie 2018

Adrian Tănase: "Creşterea lichidităţii este în vârful listei mandatului meu"

"Comunic bine cu membrii CA şi nu aş vrea să provoc vreo sciziune în board"

"Aşteptările acţionarilor sunt ca lichiditatea să se dubleze, cel puţin"

"Aş vrea să comunic foarte deschis, nepărtinitor, cu presa de acum încolo"

Adrian Tănase, noul director general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), are, în contractul de mandat, obiective legate de creşterea profitului operaţional al bursei, aprecierea preţului acţiunii BVB pe bursă şi creşterea lichidităţii, după cum a declarat acesta, ieri, în cadrul primei sale conferinţe de presă, după ce a primit, săptămâna trecută, avizul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Domnia sa nu a dorit să avanseze cifre exacte privind targetul său.

"Creşterea lichidităţii este în vârful listei mandatului meu", a menţionat Adrian Tănase, spunând că vede un potenţial de îmbunătăţire semnificativă a lichidităţii BVB, criteriu care a rămas singurul de îndeplinit pentru promovarea pieţei noastre la statutul de piaţă emergentă, de la cel de frontieră.

"Aşteptările acţionarilor sunt ca lichiditatea să se dubleze, cel puţin, din punct de vedere al evaluării BVB pe piaţa de capital", a spus noul CEO al Bursei.

Potrivit acestuia, trecerea la statutul de piaţă emergentă este un obiectiv foarte important, dar acest lucru trebuie să vină ca un rezultat.

"În legătură cu intervalul de timp (n.r. pentru trecerea la piaţă emergentă), nu pot să răspund acum", a mai spus domnul Tănase.

Domnia sa a mai precizat că vrea să dezvolte lichiditatea Bursei independent de mişcările de piaţă: "Nu mă uit la creşterile de preţuri, ci mă uit la volume".

Adrian Tănase a fost numit, în decembrie, director general al BVB, după luni de zile de conflict în cadrul Consiliului de Administraţie, referitor la prelungirea mandatului fostului CEO Ludwik Sobolewski, al cărui contract se încheiase pe 21 august 2017.

Domnul Tănase a declarat, pentru ziarul BURSA, că nu şi-ar dori să provoace conflicte în CA: "Este foarte important să găsesc susţinere în board. Deocamdată nu am mers cu nicio propunere în CA, însă, în viitor, se va întâmpla acest lucru, şi voi putea să îmi formez un anumit feeling în ceea ce priveşte colaborarea mea cu boardul pe viitor. Dar, în mod evident, aş vrea să găsesc susţinere pentru iniţiativele pe care le avem.

Eu comunic bine cu tot boardul. Aş vrea să nu se întâmple acest lucru în viitor (n.r. să provoace un conflict). Pentu mine, orice membru în board este la fel de important, nu am anumite preferinţe, nu aş vrea să provoc vreo sciziune acestui board".

În debutul primei sale conferinţe de presă, Adrian Tănase a spus că sunt de menţionat două lucruri despre Bursă - unul bun şi unul rău: "Cel bun este că au început să se întâmple listări ale unor companii din sectorul privat. Astăzi (n.r. ieri) a început oferta Purcari. Mai sunt şi alte oferte programate. Acesta este un lucru bun, pentru că lichiditatea Bursei depinde de instrumentele cotate.

Bursa va fi implicată în continuare pentru a stimula listările din sectorul privat.

Nu îmi place formularea că «Bursa este o soluţie alternativă de finanţare», eu vreau să spun că «Bursa este locul unde valoarea afacerii este maximizată».

Lucrul rău este că piaţa de brokeraj se consolidează, dar nu prin fuziuni şi achiziţii, ci prin restrângerea activităţii. Brokerii mari îşi restrâng activitatea - cazul Raiffeisen, iar cei mici dispar.

Reglementările MiFID II pun presiune pe costuri.

Avem nevoie ca această comunitate a pieţei de capital să supravieţuiască".

Noul CEO al BVB consideră că lichiditatea vine din trei direcţii: "Primul este prin listarea de companii. De asemenea, trebuie ca oricine să poată tranzacţiona la Bursă. Aici mai putem îmbunătăţi lucrurile, pentru că încă există investitori care au bariere în a tranzacţiona. Al treilea lucru pe care trebuie să îl facem este să dăm posibilitatea investitorilor de a tranzacţiona idei de investiţii. La momentul de faţă, se poate tranzacţiona o singură ideea de investiţii, respectiv să cumperi ieftin şi să vinzi scump o acţiune. Trebuie să putem tranzacţiona şi în lipsă, şi futures.

Aş vrea ca, în următorii patru ani, platforma BVB să îşi atingă potenţialul maxim de lichiditate".

Dezvoltarea infrastructurii Bursei depinde de existenţa unei contrapărţi centrale (CCP), a mai spus directorul general al BVB, precizând că nu are o viziune clară asupra soluţiei care trebuie implementată - o CCP locală sau una regională - şi va intensifica dialogul cu actorii implicaţi din piaţă pentru a lua o decizie.

Domnia sa a mai spus: "Piaţa de derivate este în planul nostru. Fără CCP nu se poate. În cadrul Sibex există un nivel de know how pe care îl putem folosi".

Domnul Tănase a precizat că structura de tarifare a BVB nu reprezintă o prioritate a mandatului său.

Tănase: "Nu am discutat cu Ludwik Sobolewski"

Adrian Tănase a spus, ieri, că nu a luat legătura cu fostul director general Ludwik Sobolewski, la preluarea mandatului.

Domnia sa a spus că vechea conducere a lăsat BVB într-un loc bun, din care se pot continua anumite proiecte, iar anumite chestiuni trebuie reprioritizate.

Domnul Tănase a precizat că Sobolewski a lăsat la BVB o echipă bună.

Totuşi, recent, directorii din BVB care se ocupau de relaţia cu investitorii, în mandatul lui Sobolewski, Zuzanna Kurek şi Daniela Şerban, au părăsit instituţia.

Întrebat dacă urmăreşte o restructurare a echipei, Adrian Tănase a declarat, pentru ziarul "BURSA": "Este prea devreme să spun acum care va fi soluţia pentru departamentele de PR şi marketing. Încă au rămas oameni în aceste departamente, pe care le putem folosi în continuare".

De asemenea, domnul Tănase a declarat că doreşte să comunice "foarte deschis, nepărtinitor" cu presa de acum încolo.

Legat de faptul că monedele virtuale sunt mai populare decât bursa, la noi, domnul Tănase ne-a spus: "Acţiunile şi Bitcoin sunt două lucruri foarte diferite. Bineînţeles că toată lumea vorbeşte despre Bitcoin pentru că a avut nişte creşteri spectaculoase, acest lucru este de neevitat. Nu cred că putem compara investiţia în acţiuni cu investiţia în Bitcoin. Acesta este doar un moment, dar noi trebuie să ne vedem de drum şi de proiectele noastre, de strategia noastră de a promova investiţia în Bursă către publicul larg. Aşa cum am zis, investiţia la bursă nu este doar pentru oamenii care sunt pasionaţi de finanţe, investiţia în bursă este pentru toată lumea".

Potrivit CEO-ului BVB, investiţia la Bursă poate fi la fel de banală ca un depozit bancar, dacă respecţi anumite reguli.

Opinia Cititorului ( 26 )

  1. in alte cuvinte nimic. habar n-au de unde sa inceapa.

    1. Ingrijorator este faptul ca nu avem o bursa sanatoasa!

    Daca statul,care legifereaza cadrul in care se desfasoara o activitate bursiera ,nu intelege cum sta treaba, degeaba se zbat unii sau altii.Pai,sa dau un ex,tov Boc ne trimitea de 4 ori / an sa depunem declaratii pe tranzactiile la bursa,de parca la Bvb se rulau miliarde de dolari / zi.Statul incearca sa creeze ,probabil si voit,o stare de lucruri ,astfel incat romanul sa fuga ca dracul de tamaie de bvb.Si ne miram ca nu investesc romanii la bursa.Daca mergi la banca sa iti faci un depozit bancar,in 5 minute ai si plecat.Nu am auzit de nicio facilitate daca investesti la bursa,orice,si o ciunga,macar,dar nu,la noi trebuie multa birocratie,multa bataie de cap,totul cat mai greu.Bursa noastra,si la mai bine de 20 de ani de la reinfiintare,e la inceput.Are nevoie de stimulare,are nevoie sa atraga investitori,nu chemandu i de 4 ori pe an sa depuna declaratii pe tranzactii...

    1. Ca masurile luate de reprezentantii statului au fost impotriva dezvolrarii bursei si,mai ales,a retailului,ca bursa e unde e ,adica nucaieri iar retailul aproape nu mai exista,atat brokeri cat si investitori

      Stimate anonim, ai uitat sau n-ai stiut niciodata de comision 8% la vinzare plus 8% la cumparare?

      Dragul meu, aceasta a fost practica brokerilor in anii 1995, 1996, 1997, pina la mijlocul lui 1998, cind s-a luat apa de la robinet si s-au vazut obligati sa coboare la 6%, pe fiecare dintre cele doua parti ale tranzactiei. 

      Ce treaba a avut statul cu uciderea din fasa a pietei?

      Niciuna. 

      Nu, "romanul" fuge ca dracul de tamiie de lacomia voastra, in conditiile unei delasari absolute, cu exceptia faptului ca veniti la serviciu; tepele pe care piata de capital le-a tras investitorilor marunti si rareor companii care au vrut sa se listeze - adica, tepele trase majoritatii clientilor - au avut darul sa promoveze piata de capital, dar nu in mod favorabil.

      Insusi faptul ca dupa 23 de ani de la inaugurarea BVB, continuati sa mormaiti acelasi si acelasi slogan, ca statul ar trebui sa va bage bani in buzunar, nu este de natura sa stirneasca admiratia clientelei BVB.

      Ma rog, zic si eu... 

      Stimate Make,stiu de comisioanele de 8% ,erau chiar si prin 2007,e adevarat,la cuponari,ca aia vindeau cupoanele si cam asta era singura lor legatura cu bursa.

      In '96,tind sa cred,si la comisoanele percepute acum,nu era mai atractiva,avand in vedere ca romanii o percepeau ca pe ceva exotic,gen loto,jocuri de noroc.Poate,un 1% comision sa fi atras mai mult dar ,da- mi voie sa cred,nu a fost factorul determinant in nedezvoltarea pietei de capital autohtone. 

      Make,nu sunt broker,nici nu am fost vreodata,sunt un investitor la bvb....atat,in rest nu am alta legatura cu piata de capital.

      Stimate Make,retailul s- a cam evaporat incepand cu 2008,cam la debutul crizei,dupa ce topul pe bvb a fost in 2007,iar comisioanele,la majoritatea brokerilor de retail,se situau sub 1% ,atat la vanzare,cat si la cumparare.Comisionul e o parte a problemei,dar nu e totul.

      Exista o incoerenta in ceea ce spui: pe de o parte, consideri retail-ul drept un aspect important al pietei, invocindu-l drept dovada a ostilitatii statului fata de piata de capital, pe de alta parte, cind iti raspund la subiect, il largesti, ca si cind n-am sti cu totii ca asta nu-i decit o parte a problemei.

      Totusi, retail-ul asigura contrapartea pentru crearea adincimii pietei, astfel ca pestii mai mari sa nu se zbata intr-un lighean, ca acum. 

      In sfirsit, te rog sa nu ignori bolile de la nasterea pietei noastre, ca si cind la virsta de 23 de ani, piata noastra schilodita in primii cinci ani de viata, ar mai putea alerga in vreo alta competitie decit a veteranilor raniti in Afganistan.

      Nu, piata noastra are nevoie de operatii medicale ample, reconfigurari revolutionare, ca sa poata deveni normala. 

      Am uitat sa semnez la 2.7.

      Draga Make,nu lasi nimic de la tine,m - ai taxat la " centima".Multumesc pentru ca m- ai facut sa vad mai in ansamblu problematica!

      Nu a fost practica brokerilor. A fost a intermediarilor.

      Este dur dl Make , dar uita unde erau inflatia si dobanzile in 1995,1996,1997 :). Parca 8% nu mai pare chiar atat de mult.

    Soluție pentru creșterea lichidității la BVB, ar fi desființarea pragurilor la SIF-uri.

    1. De cand asteptam desfintarea pragurilor la SIF-uri. Dar atata timp cat conducerile SIF-urilor sunt alese " pe viata " cred ca mai avem putin de asteptat.

      Si acuma ca avem PSD la guvernare, un partid care se pricepe la sifonare oficial si neoficial, drumul spre eliminarea pragurilor va fi lung si anevoios. 

      Asta-i alta tehnica de abatere a atentiei: de fiecare data cind ajungem la o dezbatere serioasa, cineva considera ca este oportun sa-si promoveze interesul intr-o chestiune care pare sa aiba legatura cu subiectul, dar care, in realitate, n-are.

      Si cum ar spori lichiditatea ridicarea pregului la SIF-uri, mon cher? 

      Nu care cumva, dimpotriva, ar cobori-o, deindata ce proprietatea asupra lor s-ar concentra?

      Si inca ceva: este asta un subiect care realmente este legat de dezvoltarea pietei de capital?! 

      SIF-urile pot sa faca parte dintr-o dezbatere seriosa, sa nu fim rai :). Adevarul este ca pt povestea cu pragul este putin cam tarziu. Daca se ridica pragul acum 15 ani poate aveam cateva fonduri mari in Romania ( pe vremea aia inca nu existau fondurile romanesti de pensii).

      Cred ca trebuie sa acceptam ca, dincolo de greselile si unele ilegalitati care s-au facut, bursa se dezvolta incet dar sigur odata cu economia. Uite ca am ajuns sa se listeze si cateva firma private romanesti.  

      Daca Romania ar fi avut pozitia geopolitica a Poloniei si am fi fost vecini cu Germania probabil ca si BVB ar fi semanat cu bursa poloneza.

      O greseala au fost si listarile duale la Londra . Cred ca era mai bine daca le listam dual la Viena sau sa nu le fi listat deloc in alta parte. Am fi avut mai multa lichiditate la BVB. 

    Toti cei care au venit au vrut acelasi lucru, ca nu-ti trebuie multa carte ca sa vezi ca nu merge. Problema e cum faci, si aici se despart apele. Treaba e complexa si nu-si are rezolvare de pe azi pe maine. Uitati-va si la ministri, nici unu n-are actiuni, toti cu depozite, masini, terenuri, case, ceasuri. Despre ce vorbim? Vedeti ce are de facut unu care niste actiuni la bursa, ce costuri are si aveti o parte din raspuns. Bine macar ca s-a scos D600. Dar va aparea IVG, cand aduni tot ce castigi, scazi ce poti sa scazi aplici, inmultesti, completezi, regularizezi...mai fa tranzactii la bursa cu 10 emitenti unde poti sa misti niste sume de bani cat de cat. Cata vreme o sa fie birocratie, foame de bani din partea statului, haos fiscal, n-o sa miste nimic. Apoi vine si cultura financiara care e cum e. Cand vine Tudose si da in banci sau Misa care vrea sa ia banii de la pensiile private, ce pretentii ai de la retail? Noroc ca mai sunt niste fonduri straine ratacite cu bani pentru Europa de est, altfel...Degeaba ai listari de jdemii de companii daca nu sunt tranzactii, n-ai shorturi, n-ai derivate pe ele. Sa nu uitam nici de SameDay care a plecat cand a vazut cate hartii trebuie sa faca numai sa fie listata la bursa. Acelasi lucru la brokeri si SAI-uri, zeci de oameni stau numai de raportari pdf-uri, hartii, rapoarte, controale etc. si numai 2-3 se ocupa de facut bani.

    1. Shorturi, derivate ... Pai acum cu MFIDII ca sa tranzactionezi un produs structurat iti face profilul investitorului, daca esti constient ce tranzactionezi, daca esti lucid, ... iti citeste un articol, te pune sa declari ca o faci pe proprie raspundere, de iti cam piere cheful de bursa.

    Fara ploaie cam greu ...

    Tanase merita felicitari pentru ca nu pedaleaza pe marota brokerilor in legatura cu ce trebuie sa faca statul.

    Din punctul meu de vedere un pesonaj al pietei de capital-chestie capitalista chiar si-n denumire isi arata lipsa totala de profesionalism cand pe primele locuri situeaza implicarea statului.E penibil ca sa mai auzim chestie asta mai ales cand la BVB sunt o groaza de chestii de implementat pentru a fi cu adeverat o bursa. 

    Nu mai poti veni asa cum fac brokerii cu listarile statului(foarte bune si ele,dar nu ca pilon de baza),cu pragul la sif si alte chestii de genul asta.Brokerii astia nici nu-si dau seama cat de penibili sunt cand stau toata ziua cu mana intinsa si nici macar vreo poveste nu stiu sa spuna ca lumea(Filantropica motto). 

    Imi place ca Tanase macar a identificat corect problemele si deci stie in legatura cu ce sa caute solutii.Si salut ideea de simplificare a mesajului in legatura cu ce inseamna investitia la bursa.Altfel ramanem cu utopii in care tinerii devin fluenti in finante desi au modele alde Ionutz Dumitru,Guran,Isar -oameni care au esuat lamentabil la confruntarea cu capitalismul iar acum traiesc in siajul statului de la care tot asteapta generalitati-sa fie bine ca sa nu fie rau.

    Bursa e loc al capitalismului.Decat s-o facem si p-asta socialista mai bine sa ramana subdezvoltata,la nivelul potentialului finantist romanesc. 

    1. Felicitari? De ce? Probabil ca si agricultorii vor lichiditate, dardaca e seceta nu prea au ce face...!

      Bine zis 6.1 . De ce ar fi o problema ca statul sa mai listeze cateva companii ? Ce companii private mari cu capital romanesc mai exista in Romania si care sa nu fie abonate doar la afaceri cu statul ? Le numeri pe degetele de la o mana.

    spor la treaba si multa bafta

    am scapat de un arici si am dat de un pacalici.bursa sa-si faca platforma de tranzictionare ( arena-xt) functionala.(nu am gasit nici o posibilitate sa -mi pot retrage banii din cont fara alta interventiie, .trebuie sa intervina un broker.scris mic ,inghesuit,piata nu este prezentata in profunzime,deci este un dezastru.curatenia trebuie sa inceapa de la bursa.taxe mai mici .mai putina birocratie .program prelungit,proiecte pentru atragerea oamenilor spre investitii financiare (pliante, carti, tv etc). daca nu vrea sa deranjeze pe nimeni atunci stim ce ne asteapta.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb