NOUL COD ADMINISTRATIV, PUS ÎN PRACTICĂ DE GABRIELA FIREA Patrimoniul Capitalei, modificat de coaliţia PSD-ALDE

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 1 august 2019

Patrimoniul Capitalei, modificat de coaliţia PSD-ALDE

Codul Administrativ adoptat pe ordonanţă de urgenţă, pe repede înainte, de guvernul Dăncilă şi-a găsit un adept înfocat: primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.

Edilul Bucureştiului a reuşit, ieri, în cadrul şedinţei ordinare a Consiliului General al Capitalei, să pună în aplicare dispoziţiile privind majoritatea simplă cu care se iau de acum înainte deciziile privind bunurile imobile aflate în patrimoniul unei unităţi administrativ-teritoriale.

Astfel, cu doar 30 de voturi pentru, ale majorităţii PSD-ALDE, Consiliul General al Municipiului Bucureşti a decis desfiinţarea depoului situat în imediata vecinătate a Pieţii Victoriei şi transferarea terenului aferent, în suprafaţă totală de 35.000 metri pătraţi, către Societatea de Transport Bucureşti, al cărei capital social va fi majorat cu valoarea respectivului imobil. Societatea va decide ce face cu el, respectiv va putea încheia contracte de administrare, asociere în participaţiune sau parteneriate public-privat. La şedinţa precedentă a CGMB, proiectul a fost retras de pe ordinea de zi, după mai multe acuzaţii din partea opoziţiei, că ar fi "un tun imobiliar", şi pentru că era necesar votul a două treimi dintre consilierii generali. Noutatea este că după modificarea Codului Administrativ prin ordonanţă de urgenţă de către guvernul Dăncilă, proiectul respectiv trebuia aprobat cu majoritate simplă, ceea ce s-a şi întâmplat la şedinţa CGMB de ieri.

În expunerea de motive se arată că depoul trebuie desfiinţat deoarece aşa prevede Planul de Mobilitate Urbană Durabilă 2016 - 2030, dar şi pentru ca STB să obţină venituri suplimentare.

Terenul depoului Victoria este unul dintre cele mai valoroase din Bucureşti şi a fost vânat constant în ultimii 30 de ani de rechinii imobiliari. În mod clar, este discutabil dacă este oportun ca un teren atât de valoros în plin centru al oraşului să fie ocupat de un depou, dar transferul unui asemenea bun, al cărui preţ poate ajunge şi la 2.500 de euro/mp, la STB, fără un plan clar, este controversat şi ridică mai multe semne de întrebare.

De aceea, consilierii opoziţiei - PNL şi USR - au declarat, după şedinţa de ieri, că vor ataca în contencios administrativ noua hotărâre a Consiliului General al Capitalei.

Conform Gabrielei Firea şi reprezentanţilor STB, toate depourile şi autobazele firmei publice de trans­port ar trebui să fie scoase din domeniul public, trecute în domeniul privat şi să devină aport la capitalul social al acesteia. Noua măsură ar ajuta dezvoltarea eonomică a STB şi ar aduce noi venituri societăţii. Gabriela Firea a precizat că terenul nu poate fi înstrăinat de STB pentru că reprezintă capital social.

Aceeaşi majoritate simplă a fost folosită de Primarul General al Capitalei şi pentru reînfiinţarea companiilor din cadrul Holdingului Municipal. Astfel, cu 29 de voturi "pentru'' şi 16 "împotrivă'', au fost adoptate 20 de proiecte privind companiile municipale. Proiectele au fost adoptate, deoarece, în 22 noiembrie 2018 Curtea de Apel Bucureşti a decis anularea tuturor hotărârilor de înfiinţare a companiilor municipale. Judecătorii au stabilit că proiectele iniţiale au fost adoptate cu votul a jumătate plus unu din numărul total de consilieri şi nu cu votul a două treimi. În urma modificării Codului Administrativ, pentru înfiinţarea companiilor respective este necesară o majoritate simplă, de jumătate plus unu din numărul total de consilieri.

Reprezentanţii USR au anunţat că vor ataca în instanţă toate aceste proiecte de hotărâre ce se referă la următoarele companii municipale: Consolidări SA, Iluminat Public Bucureşti SA, Eco Igienizare Bucureşti SA, Parking Bucureşti SA, Pază şi Securitate Bucureşti SA, Turistica Bucureşti SA, Protecţie Civilă şi Voluntariat Bucureşti SA, Agrement Bucureşti SA, Imobiliara Bucureşti SA, Întreţinerea Arborilor şi Spaţiului Verde Bucureşti SA, Managementul Transportului Bucureşti SA, Managementul Traficului Bucureşti SA, Străzi, Poduri şi Pasaje Bucureşti SA, Dezvoltare Durabilă Bucureşti SA, Medicala Bucureşti SA, Sport Pentru Toţi Bucureşti SA, Parcuri şi Grădini Bucureşti SA, Publicitate şi Afişaj Bucureşti SA, Tehnologia Informaţiei Bucureşti SA, Cimitire Bucureşti SA.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb