Noul Cod Civil în lumea afacerilor

Ziarul BURSA #Companii / 3 octombrie 2011

Desen de Lucia Dumitrescu

Desen de Lucia Dumitrescu

Noul Cod Civil, intrat în vigoare la 1 octombrie 2011, are vocaţia, în ansamblu, să antreneze schimbări radicale atât în spaţiul academic al cursurilor, tratatelor şi monografiilor juridice, cât şi în lumea afacerilor. Ziarul BURSA desfăşoară o campanie solidă de informare a oamenilor de afaceri cu privire la implicaţiile noului Cod Civil, încă din 2010 cotidianul organizând regulat conferinţe sub titlul "Dreptul Afacerilor".

Cea mai profundă modificare este dată de noua concepţie a Codului Civil de integrare a raporturilor juridice comerciale şi de afaceri în corpul legii civile.

Avocatul Gheorghe Piperea consideră că Noul Cod Civil, o lege masivă, de peste 2700 de articole, va spori complexitatea contractelor şi, în general, a raporturilor juridice, va face nelipsit de la masa negocierilor sau din sala de judecată specialistul legal şi va implica şi mai mult judecătorul în relaţiile umane.

Cătălin Alexandru - partener "PeliFilip" susţine: "Sfera de interes a noului Cod acoperă atât de multe domenii ale interacţiunii sociale (din afara raporturilor de putere), încât justiţiabilul ar putea uşor avea impresia pierderii punctului de sprijin. Dacă luăm, însă, în considerare conţinutul Codului, realitatea socială pe care acesta o va modela nu este substanţial diferită de realitatea socială deja exis­tentă la data adoptării lui. Noul Cod Civil nu este o rupere abruptă cu trecutul, ci îşi are rădăcinile în el".

Daniela Nemoianu, Executive Partner "Nemoianu Attorneys at Law", firma asociată KPMG în Româ­nia, este de părere că mediul juridic şi de afaceri vor fi în profundă schimbare sub impactul generat de Noul Cod Civil.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu: "Este un Cod al libertăţii, pentru că împlineşte în sfera dreptului ideea superioară a libertăţii. (...)Este şi o lege a egalităţii, construită cu grija de a aşeza părţile pe aceeaşi treaptă atunci când îşi exprimă voinţele şi acordă consimţământul. Este un Cod care invită la întreprindere, facere, construcţie, cooperare, la tranzacţie, negociere şi conciliere.(...)Este un Cod gândit pentru o Românie lucrativă, onestă, inteligentă, reper de normalitate în centrul spaţiului Euroasiatic".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb